donderdag 30 november 2017

Van fulltime naar parttime; bevalt het?

In november 2016 werd onze dochter Nikki geboren. Tot haar geboorte heb ik altijd fulltime gewerkt. Dat was een bewuste keuze van mij. Ik wilde mijzelf graag ontwikkelen in mijn vakgebied en vond daarbij dat 5 dagen werk noodzakelijk was om er voor mij het maximale uit te halen. Dat deed ik met heel veel plezier. Wel wist ik, als er kinderen mogen komen, wil ik maximaal 3 dagen werken om de balans tussen werk en privé goed te houden.


Tijd voor een evaluatie

Nikki is deze maand 1 geworden en het is ook een mooi moment voor mij om eens te evalueren of het een goede keuze is geweest om van een fulltime baan naar een parttime baan te gaan. De grote voordelen van parttime werken zijn voor mij;
 • Ik kan 2 werkdagen per week bij mijn dochter zijn; haar zien ontwikkelen en groeien. 
 • Ik heb meer tijd voor sociale contacten.
 • Op momenten dat Nikki ziek was of 's nachts flink aan het spoken was geweest, was het heel fijn als een van ons thuis was. Dat scheelt een hoop geregel omtrent last minute vrij moeten nemen op het werk.
Toch zitten er voor mij ook nadelen aan parttime werken:
 • De werkdruk ligt vele malen hoger; mijn werkdagen zijn minder, maar mijn taken zijn slechts deels aangepast aan mijn werktijdfactor. 
 • Ik moet regelmatig op mijn vrije dagen terug komen; dat is heel lastig i.c.m. het vinden van oppas. Onze familie en vrienden wonen allemaal wat verder weg, even oppas vinden voor een paar uurtjes is erg lastig.
 • We hebben minder inkomsten. Mijn netto-inkomsten zijn maandelijks gedaald met €600,- 

Afwegen

Voor mij wegen op dit moment de voordelen vele malen zwaarder mee als de nadelen. Ik vind het met 3 dagen werken al pittig om op deze dagen alle ballen hoog te houden. Daarbij werkt het ook niet mee dat mijn man al ruim een jaar voor zijn werk in Friesland gedetacheerd zit. Hij maakt hierdoor zeer lange werkdagen en is op zijn werkdagen niet voor 8 uur 's avonds thuis. Zijn enkele reistijd is (als alles mee zit) minimaal anderhalf uur. Daar staat wel tegenover dat hij 1 dag vrij krijgt als reistijdcompensatie. Zijn vrije dag is een werkdag voor  mij. We hebben hierdoor slechts 2 dagen oppas nodig, dat ervaren we als een enorme luxe. Ik zit bovendien in de fijne positie dat mijn werk op een enkele afstand van 15 km ligt, ik red het daardoor gemakkelijk om op tijd bij de gastouder te zijn om Nikki op te halen.


Nr. 2 onderweg

Onze 2e dochter wordt in maart 2018 verwacht. We hebben nu onze draai goed gevonden, maar dat zal straks weer even wennen worden. Na mijn verlof heb ik de intentie om in dezelfde functie terug te keren en zal ik wederom voor 3 dagen per week aan het werk gaan.  Ik zie soms op tegen de spitsuren op mijn werkdagen, maar ik haal teveel voldoening uit mijn werk om te stoppen. Ik zie de eerste kinderjaren als tropenjaren waar je doorheen moet, zolang de balans tussen prive en werk goed blijft, wil ik mijn werk graag blijven doen. Maar mocht, om welke reden ook, deze balans verstoord raken, ben ik heel blij dat wij door het intensieve sparen en aflossen in de afgelopen jaren, ook de mogelijkheid hebben om te stoppen met werken. Alleen de gedachte dat die mogelijkheid er is, geeft enorme rust.
6 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd met jullie aankomende tweede. Je zou tegen de tijd dat hij/zij geboren is en je weer gaat werken kunnen overwegen of je (een periode) een oppas wilt voor tijdens de spitsuren. Iemand die eten kookt, of er vast eentje in bad doet. Best prettig, als niet alles op jou terecht komt. En net dat ene uurtje hulp op een werkdag maakt het verschil tussen rust ervaren of stress. Oppasmeisjes (of jongens) van een jaar of 15/16 vinden dit vaak ideaal. Goed te combineren met school, toch even een uurtje werken. groetjes Puckie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pittig, die werkdagen van je man! Wel fijn dat je rust hebt bij de gedachte dat je eventueel zou kunnen stoppen. Ik heb natuurlijk zelf een hele periode juist niet buitenshuis gewerkt, ik moet zeggen dat ik nu ik eenmaal werk, ik het juist een beetje benauwd krijg bij het idee dat ik weer zou stoppen met werken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het knap hoor dat je zoveel kunt werken! Ik vind het echt pittig om 's morgens 2 kids op tijd klaar te hebben, huis aan kant, op weg naar het werk, laat terug bij de oppas, laat thuis, nog koken, alleen met ze eten, badderen en in bed (manlief hier maakt ook lange dagen)... Ik vind een dagje invallen oké, maar moest er niet aan denken om 3 dagen te werken... Grappig hoe iedereen zo verschillend is. Nu komt er wel bij dat ik in huis ook erg veel omhanden heb. Voor de school van dochterlief probeer ik hier en daar wat te doen, voor de kerk, voor familie of onbekenden, enz. Dan weer een periode logeeropvang, dan een periode zonder logeeropvang, enz. En de weken dat ik denk 'nu wordt het rustiger' monden uit in superdrukke stress-weken... Leg het mij maar uit ;)...

  Hoe gaat het met je zwangerschap? Voel je je beter? Al over de helft toch :)?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verwacht mijn tweede eind april. Mijn eerste is echter al 11 dan, dus ik heb al een soort hulp in huis tijdens de spits; dat vindt ze gelukkig heel leuk. Ook ik haal heel veel voldoening uit mn drie-dagen-werken, maar de eeuwige afweging van zowel thuis als op het werk alles goed in de hand te willen hebben is soms lastig.

  Ik vind overigens een netto verlaging van €600 voor het inleveren van 2 hele dagen niet zoveel. Of zijn hierin allerlei dingen meegerekend zoals kinderopvang.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd met je zwangerschap :-D nog een dochter er bij wat een verrijking.
  Misschien zou je tegen die tijd een oppas aan huis kunnen regelen die meteen wat huishoudelijke klusjes doet en het eten voor jullie klaar zet.. wel zo relax voor de kinderen maar ook voor jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kan je man niet in de toekomst dichter bij huis gaan werken? Dat scheelt vast veel (ik werk 90% mijn man 80% maar die haalde altijd de kinderen op uit de creche). Andere tips: Ik kook in het weekend altijd voor meerdere dagen en vries het in porties in/ kan je vragen of je dochter bij de gastouder tussen de middag warm eet? Dat deden ze bij de creche wel op een gegeven moment. OOk deed ik de kinderen lang niet elke dag in bad, alleen op mijn vrije woensdagmiddag, op vrijdag en op zondag. Is genoeg. En tot slot, een spitsuur oppas van 5 tot 7 kan ook enorm helpen. Succes ermee.

  BeantwoordenVerwijderen