woensdag 22 november 2017

Zwanger en zorgverzekering 2018

Het is momenteel het moment om te kijken naar de zorgverzekering voor 2018. Je kan flink besparen door goed te vergelijken. Maar wat is nou de meest aantrekkelijke verzekering als je zwanger bent of wilt worden?

Pas op met het aanvullende pakket!
Zwanger? Kies een aanvullend pakket! Dat is ongeveer het meest voorkomende wat ik gehoord en gelezen heb. Toch wil ik vandaag juist de andere kant eens belichten. Tijdens mijn vorige zwangerschaps- en bevallingsperiode had ik namelijk alleen een basisverzekering met maximaal eigen risico genomen. En dat kon voor mij op dat moment echt prima uit!


Rekenen maar
Vrijwel alle kosten die horen bij een zwangerschap of bevalling vallen onder de basisverzekering. Daar heb je dus geen aanvullend pakket bij nodig. Zie onderstaand:

De basisverzekering dekt een groot aantal kosten die zijn gerelateerd aan de zwangerschap en bevalling:
 • Alle echo’s die tijdens de zwangerschap worden voorgeschreven. Standaard zijn dit de termijnecho (12-wekenecho) en de 20-wekenecho.
 • Verloskundige zorg door een verloskundige, huisarts of gynaecoloog
 • Keizersnede (op grond van een medische noodzaak)
 • Gynaecologische zorg (indien medisch noodzakelijk)
 • Ziekenhuisopname en vervoer met ambulance
 • Gebruik van de verloskamer
 • Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT) bij een verhoogd risico op een kindje met een afwijking
 • Combinatietest (op grond van medische indicatie)
 • Vruchtwaterpunctie of vlokkentest (op grond van verhoogd risico op het syndroom van Down)
 • Kraamzorg
 • Medicatie en pijnbestrijding
 • Bekkenfysiotherapie
 • Hulp bij zwanger worden, zoals een In-Vitrofertilisatie (IVF-behandeling)
 • Zorg bij abortus of een miskraam
Bron: Zorgwijzer
Eigen risico 
En het allermooiste, wat heel veel niet weten, is dat een groot deel van bovenstaand lijstje ook NIET van je verplicht eigen risico af gaat. 

Voor sommige kosten is er echter wel een eigen risico of eigen bijdrage van toepassing. De onderstaande tabel biedt daarover meer duidelijkheid.

Valt wél onder eigen risico Valt niet onder eigen risico
Ambulancevervoer (ook bij zwangerschap) Kraamzorg
Gynaecologische hulp, waaronder nazorg bij een bevalling door een gynaecoloog Echo’s voorgeschreven door een arts of verloskundige (inclusief de echo na 20 weken)
Vruchtwaterpunctie Opname in het ziekenhuis in verband met complicaties tijdens de zwangerschap
Vlokkentest Verloskundige hulp door een huisarts of verloskundige
NIPT-test (bloedonderzoek) Ziekenhuisopname bij bevalling op grond van medische of niet-medische noodzaak
Combinatietest Verloskundige hulp door een gynaecoloog (bij medische noodzaak)
Medicijnen en pijnbestrijding Gebruik van de verloskamer
Hulp bij zwanger worden, waaronder de volgende behandelingen: In-Vitrofertilisatie (IVF), Kunstmatige Inseminatie (KI), Intra-Uteriene Inseminatie (IUI). Keizersnede
Curettage bij abortus Curettage na een miskraam
9 behandelingen bekkenfysiotherapie bij urine-incontinentie Huisartskosten


 Mocht je een voorspoedige zwangerschap en bevalling hebben (wat je vooraf natuurlijk nooit kan voorspellen) vallen vrijwel alle kosten onder de basisverzekering & gaat het niet van je eigen risico af. Zeker als je zelf spaargeld hebt, is het goed om uit te rekenen waar het omslagpunt ligt. Weegt de vergoeding van de kraamzorg bijvoorbeeld op tegen de maandelijkse verhoging van de zorgverzekering? 

Tijdens de bevalling van Nikki bleek dat zij in het vruchtwater had gepoept. Dat betekende dus dat ze onverwacht toch in het ziekenhuis geboren is inclusief wat hulp van een knip, vacuümpomp en onze reddende engel de gynaecoloog. Toch hebben wij hier nooit een rekening van gezien. Want al deze extra onverwachte zaken vielen volledig onder de basisverzekering en gingen niet van het eigen risico af. 

Mijn advies is om vooral te kijken naar de kosten die je verwacht, kijk naar je buffer (heel belangrijk!) en wat goed voelt voor jou. Voor 2018 moet ik nog gaan rekenen wat ik ga doen. Mijn huidige zwangerschap is geen reden om een aanvullend pakket te nemen of mijn eigen risico te verlagen. Wel slik ik tegenwoordig verplicht schildkliermedicatie en de verwachting is niet dat ik hier mee mag of kan stoppen. De kosten hiervan gaan van mijn eigen risico af.  Dat wordt dus nog even rekenen.

Hoe was/is jouw verzekering tijdens de zwangerschap?

7 opmerkingen:

 1. Mijn ervaring is dat je bij bevalling in het ziekenhuis ruim een jaar erna alsnog de rekening kan krijgen. Dus die kans is nog aanwezig denk ik. Tenzij het natuurlijk sowieso helemaal vergoed zou worden.

  Ik had bij de laatste een verzekering die de kraamzorg + eigen bijdrage helemaal vergoede. Dat was wel heel fijn! Scheelde op dat moment weer 150-200€ zelf betalen. Oja en gratis kraampakket. Ook handig.

  Verstandig om het van tevoren uit te rekenen in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het goed is krijg je alleen een rekening van het ziekenhuis als je niet op medische indicatie in het ziekenhuis bevalt. Ik heb wederom de wens om thuis te bevallen, maar dat heb je natuurlijk niet helemaal in de hand.

   Verwijderen
 2. Ik heb voor 2018 wel voor een aanvullende verzekering gekozen, waarbij onder andere de eigen bijdrage voor de kraamzorg en de eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie vergoed worden, omdat ik zelf graag in het ziekenhuis wil bevallen. Ik betaal voor deze aanvullende verzekering ongeveer €120 in een jaar. Alleen de eigen bijdrage voor de kraamzorg is al hoger dan €120, dus voor mij is het verstandig om deze aanvullende verzekering te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik hoor inderdaad ook regelmatig dat mensen wel denken dat aanvullend noodzakelijk is voor een zwangerschap, maar dat dat vaak niet het geval is. Ik denk trouwens dat je idd geen rekening van het zkh gekregen hebt, omdat je toch uiteindelijk MOEST. Ik dacht dat bevallen in het ziekenhuis alleen geld kost (voor jou dan) als je het zelf graag wilt en het niet noodzakelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben in dit jaar thuis bevallen en heb 8 dagen kraamzorg gehad, waarvoor ik 230 eigen bijdrage moest betalen. Door mijn aanvullende verzekering kreeg ik dit (tot 250) vergoed en ook een gratis kraampakket. Deze aanvullende verzekering kostte mij nog geen 200 euro extra vergeleken met de meest goedkope verzekering die ik anders zou hebben. Voor mij was dit dus achteraf echt wel beter. Bovendien zou ik ook sneller een lactatiekundige laten komen als de bv niet goed op gang kwam, wat ik zonder verzekering minder snel zou doen. En zonder verzekering ook geen gratis kraampakket uiteraard wat zo'n 30 euro kost. Dus ik zou daar wel even goed naar kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je nog niet zwanger bent, maar wel een kinderwens hebt dan zou je kunnen kijken naar de aanvullende modules van FBTO. Die mag je later in het jaar activeren, maximaal 3 maanden voor de bevalling. Ik heb afgelopen jaar iets van 84 euro betaald en daarvoor heb ik een kraampakket ontvangen, is de kraamzorg a 200 euro vergoed en heb ik lactatiekundige hulp gehad a 245 euro, waardoor ik de borstvoeding niet heb opgegeven! Mijn bevalling was uiteindelijk medisch, dus die bijdrage heb ik niet zelf moeten betalen. Dat was anders wel het geval geweest. Bij mij kon de aanvullende verzekering dus zeker uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn zwangerschappen verliepen niet zo goed, waardoor een aanvullend pakket erg welkom was en een maximaal eigen risico nadelig uitgepakt zou hebben... Ziekenhuisopnames, infuus, speciale voeding, medicatie, enz, enz. Kortom: Blij met m'n aanvullende pakket. Daarnaast nog extra kraamzorg gekregen wat meer dan welkom was, omdat ik erg verzwakt was (ook extra kraamzorg vanwege zwakte, maar dus ook extra door de aanvullende verzekering). 2x bevallen in het ziekenhuis, dus ik zou zo weer kiezen voor een aanvullende verzekering als ik zwanger was ;)...

  BeantwoordenVerwijderen