woensdag 6 december 2017

Aflossen van je hypotheek als onderdeel van je pensioen

Wij hebben als doel om in 10 jaar tijd onze volledige hypotheek van €333.000 afgelost te hebben. Hier zijn wij in 2015 mee gestart. Op dit moment (december 2017) ziet onze hypotheek er als volgt uit:

 • Opbouwspaarhypotheek €115.773,-
 • Gekoppelde spaarrekening €30.000,-
 • Annuïteitenhypotheek €103.412,65

Onze totale openstaande hypotheekschuld is €219.185,65. Daar staat een opbouwspaarrekening van onze spaarhypotheek tegenover van €30.000. De spaarhypotheek lost zichzelf door de structurele maandelijkse inleg automatisch af. Dit deel van onze hypotheek komt in 2029 vrij.

Onze annuïteitenhypotheek zou, als we hier niets aan doen, pas in 2043 afgelost zijn. We hebben echter als doel deze in 2023 volledig afgelost te hebben.


Huis als pensioen

Een afgelost huis geeft geen inkomsten als je er zelf in woont. Wel zorgt het voor directe maandlastenverlaging. Je hebt dus minder nodig om van rond te komen. Minder lasten betekend natuurlijk ook dat je minder inkomsten nodig hebt om rond te komen. Over het algemeen heb je in je pensioentijd minder inkomsten als tijdens je werkende leven. Je zal dus met minder rond moeten komen. Minder lasten zijn dan zeer welkom.

Wanneer met pensioen?

Mijn AOW ontvang ik als ik 71 jaar en 3 maanden ben. (Ook weten wanneer jij recht krijgt AOW? Lees het hier.)  Ik kan mij niet voorstellen dat ik op die leeftijd nog aan het werk ben. Het is ook niet iets wat ik ambieer. Ik heb daarin 2 keuzes; het advies van de staat volgen of er voor zorgen dat ik eerder met pensioen kan. Ik kies voor het laatste. Ik wil niet afhankelijk zijn en kies ervoor om nu al toe te werken naar een vervroegd pensioen.

Investeren

Van alleen een afgelost huis kunnen wij niet leven. Daar is meer voor nodig. Naast een hypotheekvrij leven hebben we wel inkomsten nodig. Die komen op dit moment uit betaald werk van ons beide. We willen er naar toe dat we voldoende cashflow kunnen genereren uit spaargeld, crowdfunding en in de toekomst beleggingen. Dat is nog een hele weg om te gaan, maar juist omdat ik mij er nu al bewust van ben, heb ik ook nog genoeg tijd om hier naar toe te werken.

In het nu leven

Sommigen denken dat wij op dit moment heel veel opgeven om maar zo snel mogelijk naar ons doel toe te werken. Dat doen we absoluut niet. We geven alleen heel bewust ons geld uit. We vergelijken prijzen, vinden het niet erg om tweedehands producten te kopen, te besparen op onze vaste lasten, maar gaan ook gerust uitgebreid op vakantie en gaan regelmatig een weekendje of dagje weg. We genieten van het leven, zonder te consumeren om het consumeren... Voor ons de weg naar financiële vrijheid.

6 opmerkingen:

 1. Jouw verhaal is altijd zo herkenbaar! Wij staan er precies hetzelfde in. Nu investeren in een goed huis, en daarop gaan aflossen. Daarna weer verder investeren, zonder het genieten van het leven los te laten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij zien het aflossen van de hypotheek ook als een vorm van pensioen. Als die lasten wegvallen houden we opeens een hoop meer geld over. Maargoed, qua aflossen gaat het momenteel niet zo rap, op 1 salaris. Maar hopelijk komt daar ooit weer verandering in.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We hebben al heel veel afgelost. Dit jaar nog een mooi bedrag maar helaas niet de 20%. We hebben nog 17 jaar de tijd voor ons pensioen, maar willen graag eerder klaar zijn. Momenteel gaat het huis even voor. 16 jaar oud, dus stilaan van allerlei vervangingen. En een interne verbouwing kost veel geld. In 2018 een nieuwe tuin. Maar vanaf 2019 gaan we weer hard aan de slag met aflossen. Wij zitten al over de helft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij zijn met precies het zelfde bezig, het huis versneld afbetalen en sparen zodat Euroman eerder kan stoppen met werken, zien hem dit zeer zware werk ook niet tot zijn 67ste jaar doen.. hij komt nu al af en toe op zijn knieen thuis. Wij zijn dan wel een stuk ouder dan jullie maar wij zijn dat ook al even bezig met sparen etc ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het klopt dat je van een afgelost huis niet kunt eten, maar het biedt wel de optie om (als het nodig is) dat huis te verkopen en de laatste jaren van je leven in een huurhuis te gaan wonen. En dan ga je dus interen op het geld dat is vrijgekomen met de verkoop van je huis. Daar zou je toch aardig wat jaren van moeten kunnen leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is mogelijk om in 10 jaar tijd hypotheekvrij te zijn. Wij hebben dat gered op 1 salaris. Ik was toen nog secretaresse en had dus een gewoon inkomen. Nu 44 jaar,2 en halve ton afgelost en het gevoel is heerlijk. Ik kan het iedereen aanraden. Bespaar gewoon op alles en het wordt zelfs een spel. Veel succes...

  BeantwoordenVerwijderen