woensdag 27 december 2017

Ecorexia; doorslaan in duurzaam leven?

Op televisie hoorde ik vanavond voor het eerst het begrip ecorexia voorbij komen. Ecorexia is een levensstijl waarbij iemand er alles aan doet om zo duurzaam mogelijk te leven. De mensen die lijden aan ecorexia slaan hier volledig in door. In Nederland is groen leven steeds hipper aan het worden. En door de groeiende groep mensen die duurzaam wil leven, is er ook een groep ontstaan die hier dus geen goede balans in kan vinden.


Duurzaam leven; hoe dan?
Ook wij proberen ons steentje bij te dragen door duurzaam te leven. Maar aan ecorexia lijden wij zeker niet. Zoals met vrijwel alles in het  leven is balans het toverwoord. En door het gebruik van je boerenverstand kom je al heel ver. Duurzaam leven is mooi, maar waar ligt de grens? In een interview met RTL Nieuws zegt Danielle:

"Ik at alles biologisch, droeg alleen nog maar biologische kleding, maakte schoon met ecologische schoonmaakmiddelen en leefde zuinig. De verwarming ging niet aan, ik reed geen auto en mijn groente wilde ik zelf telen", vertelt Daniëlle.  Maar na een tijdje merkt Daniëlle dat deze levensstijl haar te veel werd. "Ik heb twaalf jaar lang naar een ecologische deodorant gezocht, maar kon er geen vinden. Dus heb ik twaalf jaar gestonken", grapt ze.

Het is mooi als je als ideaal hebt om zo duurzaam mogelijk te leven, maar welk effect heeft het werkelijk op het milieu en in hoeverre wil je inleveren op gemak?

De grootste vervuilers
Het NRC ging wat dieper in op de materie waarbij Babette Porcelijn in het interview zegt:

„Ik heb een top-10 opgesteld. De allerergste vervuilers zijn wat ik noem ‘spullen’. Spullen die vaak van heel ver worden geïmporteerd. Denk aan iPads, speelgoed, kerstballen, meubels en gadgets, producten die duizenden kilometers afleggen per vervuilend schip of vliegtuig. En wat nog erger is: voor de productie van spullen zijn veel grondstoffen nodig. Een laptop bijvoorbeeld bevat goud, nikkel, koper, kobalt, tin en glas. Om 64 laptops te produceren, moet 10.000 kilo erts worden gedolven, wat in totaal slechts 50 gram goud oplevert. De mijnbouw en productie zijn verreweg de vervuilendste fase in het gebruik van elektronica en de meeste andere spullen.”

De woorden van Babette zijn in mijn ogen helemaal raak. Tegenwoordig kunnen we voor een spotprijs producten kopen. Veel kopen is normaal geworden. Maar we denken niet na over het lange termijn effect. Naast het kopen van materiële goederen, is het eten van vlees enorm vervuilend. Hierover zegt Babette:

„Vlees eten staat op twee. De hele vleesketen is enorm schadelijk voor het milieu. Om veevoer (soja) te produceren worden bossen gekapt, is heel veel water nodig en veel land dat ook voor de teelt van gewassen kan worden gebruikt. Bovendien stoten koeien sterke broeikasgassen uit. De uitstoot daarvan voor vlees op je bord is ongeveer even groot als de uitstoot van auto’s in Nederland. Voor 1 kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig, daarvan kun je driehonderd dagen douchen. En per kilo vlees zijn circa 25 bomen nodig om de extra CO2 op te nemen, terwijl er voor veeteelt juist bos gekapt wordt.

Wij eten niet meer dagelijks vlees. Om bovenstaande reden. Het effect dat je creëert door te minderen met vlees eten is enorm. Terwijl velen zich hier niet bewust van zijn, zijn we wel massaal bezig met kleine besparingen. Ook hierover zegt Babette rake woorden:

„Van 1,2 liter aardolie kun je 1 liter benzine maken of 1200 plastic zakjes produceren. Het probleem met plastic is niet de productie als wel het feit dat het in de natuur terecht kan komen en heel slecht afbreekbaar is. We love to hate verpakkingen, terwijl ze juist verspilling tegengaan: door het plasticje om een komkommer of doos tomaten bederven ze minder snel en belanden ze minder gauw in de vuilnisbak. Zo vinden we het ook belangrijk om een oplader uit het stopcontact te halen na gebruik, terwijl de productie van het apparaat dat wordt opgeladen vele malen vervuilender is dan die oplader in het stopcontact laten zitten. Als je je de hele dag kleine dingen afvraagt – bijvoorbeeld of je wel koffie op het station mag kopen omdat dat afval oplevert – krijg je ecorexia. Concentreer je liever op maatregelen die écht zoden aan de dijk zetten.”
Bron: NRCTop 10 vervuilers
Babette heeft een lijstje gemaakt met de 10 grootste vervuilers van de aarde. Het is goed om deze 10 in je achterhoofd te houden als je duurzaam wil leven. Dat betekent niet dat je meteen alles moet schrappen wat op onderstaand lijstje staat, maar dat je weet wat je doet als je gebruikt maakt van een van deze middelen. Als we met zijn allen een klein beetje minderen, kunnen we er voor zorgen dat we de aarde minder vervuilen en weer een beetje mooier maken.


De tien ergste vervuilers volgens Babette Porcelijn:

1 Spullen
2 Vlees
3 Wonen
4 Auto
5 Voedsel (plantaardig, vis) en drinken
6 Vliegen
7 Kleding en textiel
8 Zuivel en eieren
9 Badkamer
10 Openbaar vervoerHoe duurzaam leef jij en hoe zorg jij voor een goede balans?

6 opmerkingen:

 1. Ik had er ook nooit van gehoord totdat het gisteren bij editieNL voorbij kwam. Toen dacht ik dat ga ik binnenkort even uitzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toffe blog! Helemaal in mijn consuminderstraatje!
  Ik had dit lijstje eerder gelezen maar wist niet meer waar. Dus erg bedankt!
  Grappig dat zuivel en eieren minder vervuilend zijn dan plantaardig eten. Hoef ik in ieder geval geen vegan te worden ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk om te lezen. Maar ik mis kinderen in het lijstje, want de grootste vervuilers zijn wijzelf ;-). En we beginnen met zijn allen qua omvang nogal op een plaag te lijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Overzichtelijk lijstje! Zo zie je ook meteen dat consuminderen een enorm effect heeft op de wereld.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Interessant, ik had nog nooit van de term gehoord.... We proberen absoluut duurzaam te gaan, maar we komen wel beren op de weg tegen. Zo zal ik toch echt met de auto naar mijn werk moeten en ja (uur rijden), dat is een diesel (ooohhhh schande) misschien ooit, een elektrische. thuis proberen we wel duurzaam te zijn, minder spullen kopen, 2e hands, minder plastic en minder consumeren. IN mijn beleving helpen alle kleine beetjes!

  BeantwoordenVerwijderen