woensdag 20 december 2017

Eindstand hypotheek 2017 + doelen 2018

Wat is het jaar voorbij gevlogen. Een mooi moment om eens te gaan kijken hoe we er op dit moment voor staan met onze hypotheek.

Aflossen
Ons doel is om in 2025 hypotheekvrij te zijn. Wij zijn gestart met extra aflossen in 2015. We hadden destijds 3 hypotheekdelen.

Openstaande hypotheekschuld in 2015:
Spaarhypotheek: €115.773
Annuïteitenhypotheek: €125.000
Aflossingsvrije hypotheek: €92.229

Dit jaar deden we onze allerlaatste aflossing op onze aflossingsvrije hypotheek. Dat deel van de hypotheek zijn wij dus helemaal kwijt. Op de spaarhypotheek lossen we niet af, omdat dit fiscaal gezien niet aantrekkelijk is.Wel storten we jaarlijks maximaal bij. Het volgende hypotheekdeel waar we zo snel mogelijk van af willen is dus onze annuïteitenhypotheek. Daar heb ik gisteren de laatste aflossing voor 2017 op gedaan. De aflossing? €2.610,38. Gek getal? Absoluut! Maar met een reden. Onze openstaande hypotheekschuld op de annuïteitenhypotheek was nog €102.610,38 en niets is natuurlijk zo fijn om het nieuwe jaar te beginnen met een rond getal als openstaande hypotheekschuld.

Openstaande hypotheekschuld eind 2017:
Spaarhypotheek: €115.773
Annuïteitenhypotheek: €100.000
Aflossingsvrije hypotheek: €0,-


Aflosdoelen 2018
Komend jaar zal voor ons weer een bijzonder jaar worden. We hopen dat onze tweede dochter in maart 2018 gezond ter wereld mag komen. Met nog een kleintje erbij, zal het ook een druk jaar worden. Ik heb na de geboorte van onze eerste dochter gemerkt dat andere zaken op een wat lager pitje komen te staan. Ik kies daarom voor volgend jaar voor de gemakkelijke weg op aflosgebied, zodat ik daar straks minder over na hoef te denken.
 • We gaan maximaal inleggen in de spaarhypotheek. De aanvraag hebben we hier al voor gedaan. In januari 2018 zal dit bedrag bijgeschreven worden in onze opbouwspaarrekening die gekoppeld is aan onze spaarhypotheek
 • maandelijks gaan we minimaal €500,- extra aflossen op onze annuïteitenhypotheek, waarbij we kiezen voor looptijdverkorting. Normaal gesproken zouden we kiezen voor lastenverlaging, maar ik verwacht dat we iets minder gedisciplineerd met onze lastenverlaging omgaan als we met onze neus in de poepluiers zitten.
 Bovenstaande doelen zijn streefdoelen. Het is mooi als het ons gaat lukken om weer een mooie slag te maken op het verkleinen van onze hypotheekschuld. Maar zoals altijd niet ten koste van alles. We gaan wel zien wat volgend jaar ons gaat brengen. We kijken er in ieder geval al enorm naar uit, de eerste doelen zijn gemaakt!

Heb jij al aflosplannen voor 2018 gemaakt?

9 opmerkingen:

 1. Ja! Ik los op 2 januari 10% extra af op mijn annuïteit hypotheek. Doel is om in 2022 hypotheek vrij te zijn.ik had de boete laten berekenen als ik 20% zou aflossen, en die is 430€ en dat vind ik het niet waard, als het dan in een keer afgelost zou zijn misschien wel. Maar dat is niet zo. Dus ik spaar ijverig verder en heb mijn afslossingen voor 2022 misschien gewoon klaar staan in de wachtrij. 2019 staat er iig al wel. - Gr Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We willen heel graag de studieschuld in 2018 helemaal afgelost hebben. Maar ik heb geen aflosplan gemaakt, want de toekomst is een beetje onzeker qua ziekte en of ik wel of niet weer aan de slag zal gaan... Dus we willen ook wel wat sparen voor mogelijke calamiteiten. Lastig hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig hoor! Wij lossen even niet extra af, maar gaan eerst investeren in betere isolatie (zoals voorzetramen). Hebben jullie ook al weleens aan zoiets gedacht?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wow dat is best fors, ruim €90.000 in 3 jaar. Wij zijn nog druk met plannen, maar we blijven aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe doen jullie dat trouwens met looptijdverkorting? Dat kun je bij onze bank niet automatisch kiezen als je aflost via internetbankieren..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de Rabobank kan je een vinkje zetten bij looptijdverkorting. En vervolgens maak je het geld via ideal over. Heel gemakkelijk eigenlijk. Ik weet niet hoe dit bij andere banken gaat.

   Verwijderen
  2. Wij zitten ook bij de Rabobank maar hebben de bank gebeld en hebben daarna formulieren toegezonden gekregen die we ondertekend retour moesten sturen binnen een week. Daarna halen zij het bedrag van onze rekening. Maar het vinkje heb ik niet gezien op de site en daarom had ik ze gebeld.

   Verwijderen
 6. Lekker afgelost! Ik betaal gewoon mijn maandelijkse afbetaling, niks extra. Heb bewust voor een lening gekozen want kon het ook cash betaald hebben. Die lening laat mij gewoon toe een hoger rendement te hebben op mijn vermogen dan de rente mij kost. Geen nut dus om ze vroeger af te lossen hierzo ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen