vrijdag 22 december 2017

Kijktip: Het succes van de kringloopwinkel

Ik kwam een hele leuke spoiler tegen van een documentaire die vanaf maandag 25 december 2017 dagelijks (5x) te zien is om 21:00 op NPO 2. De documentaire gaat over het succes van de kringloopwinkel. Aangezien ik er graag te vinden ben, lijkt het mij ook erg leuk om deze documentaire te gaan volgen. Bij deze alvast een klein voorproefje van de serie.

De kringloopwinkel

 

Het fenomeen kringloopwinkel heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen. De hartverwarmende documentaireserie ‘Het succes van de kringloopwinkel’ laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit.

De ene na de andere winkelketen gaat failliet, maar er is één winkel die een ongekende groei doormaakt: de kringloopwinkel. Ondertussen zijn er zo’n 1700 in Nederland: kleine en grote, van Maastricht tot Buitenpost. Alleen de bij de brancheorganisatie aangesloten kringloopbedrijven (zonder winstoogmerk) trokken vorig jaar 28 miljoen bezoekers. De omzet van alle kringloopwinkels in Nederland bedraagt zo’n 250 miljoen en groeit ieder jaar.


Maar de kringloopwinkel is niet alleen een commercieel succes: het is vooral het sociale succes dat zo bijzonder is aan de kringloopwinkel. Het is een plek waar mensen weer met elkaar praten, waar ze elkaars problemen helpen oplossen, waar nieuwe talenten ontdekt worden. En dat grotendeels zonder dat de overheid zich ermee bemoeit.

Snuffelparadijs

De plek is een waar snuffelparadijs: er liggen duizenden verschillende dingen, niets is hetzelfde. Voor veel mensen is het een wekelijks uitje, soms is de winkel zelfs een ware verslaving. Want er zijn steeds weer nieuwe spullen en je zou wel eens wat mis kunnen lopen... Je ziet er een tiener vintage kleding passen, een bijstandsmoeder die servies nodig heeft en een Range Rover-eigenares op zoek naar designspullen – die ze er vindt ook.

Duurzaam


Verder draagt de kringloop flink bij aan duurzaamheid. Er worden honderden miljoenen kilo’s meubelen, apparaten, textiel, serviesgoed en boeken opgehaald die anders voor een groot deel in de verbrandingsoven zouden verdwijnen. Dat levert jaarlijks een CO2-besparing op die gelijk is aan het verwarmen van een kleine 100.000 woningen.

De kringloop is meer dan een winkel. Het is het nieuwe dorpsplein: een plek waar mensen weer met elkaar praten, waar relaties ontstaan, waar mensen samen elkaars problemen oplossen, waar nieuwe talenten ontdekt worden. Een plek vol verhalen van gewone en bijzondere mensen; in Maastricht anders dan in Staphorst of in Lauwersoog.

Het succes van de kringloopwinkel volgt de verhalen van gewone en bijzondere mensen door heel het land. Wie het Nederland van nu wil zien, moet in de kringloopwinkel zijn: het échte hart van Nederland.
Bron: VPRO

 Ga jij kijken?

13 opmerkingen:

 1. Hier heb ik laatst ook een voorstukje van gezien en het lijkt me een geweldig programma. Al ga ik de eerste en tweede keer wel opnemen ;) ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lijkt me dat leuk inderdaad. Is de titel van je blog ook de titel van het programma? Ik heb namelijk geen tv en wil het terug zoeken op uitzending gemist. Lijkt me de moeite waard om naar te kijken, ik kom zelf ook vaak bij de kringloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip! Ik kom ook graag in de kringloopwinkels (ben vandaag vrij en straks nog lekker even een rondje langs de kringlopen hier in de buurt). Wat ook nog een (in mijn ogen) belangrijk aspect is: er werken vaak mensen met een grotere afstand tot betaald werk. Bij eentje werken langdurig werklozen/lichamelijk licht beperkte mensen, bij een andere werken mensen als re-socialisatie traject, die na een crimineel leven weer op de juiste weg worden geholpen. Voor al deze mensen geldt dat ze door dit werk op termijn een grotere kans maken op een betaalde baan. En dat vind ik ook zeker een reden om mijn aankopen bij de kringloopwinkels te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat ontzettend leuk! Ik ga die wel (na)kijken denk ik. Ik ben al sinds mijn tienerjaren dol op kringloopwinkels. Ik moet wel zeggen dat de echte koopjes een stuk minder zijn tegenwoordig, maar dat het populair is doet mijn groene hart alleen maar goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had hem ook al op mijn lijstje staan om te bekijken! Ik ben dol op kringloopwinkelen: om redenen van mijn eigen financiën, voor het milieu, en omdat er vaak mensen werken die heel erg werk nodig hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook dol op kringloopwinkels, dus superleuk om te lezen dat het daar zo goed mee gaat!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja heerlijk de kringloop en geeft ook voldoening omdat het duurzaam is. Ga je naar kringloop in 033 of heb je bij jouw nog leuke kringloopwinkels? Ik ken die van Amersfoort, Eemnes, Hilversum, Soest en onlangs Soesterberg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga graag in Hoevelaken naar de kringloop. Deze winkel is alleen op vrijdag en zaterdag open, maar echt de moeite waard!

   Verwijderen
 8. Ik heb mezelf op een kringloopdieet gezet, ik mag alleen nog naar de kringloop als ik niets meer te lezen heb , een cadeautje zoek of als ik specifiek iets nodig heb zoals laatst een bureau en een boekenkast. Het was voor mij namelijk echt een verslaving geworden , ik moest naar de kringloop en tja ze hadden altijd wel iets leuks voor mezelf of voor mijn dochter, met als gevolg dat mijn huis weer te vol werd en mijn dochter verzuchtte , mam leuke spulletjes hoor maar ook mijn huisje word te vol. Op het moment mag ik weer iets vaker omdat ik mijn huisje eens anders in wil richten , maar eerst liet ik ze de oude spulletjes ophalen, ook een voordeel van de kringloop hier, die halen alles op op een moment wat voor jou handig is en je hoeft zelf niet te gaan sjouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ben blij dat ik nog niet te laat ben met kijken :-D
  Het lijkt mij erg leuk om te volgen. Vroeger (20 jaar geleden ofzo) kwam ik alleen in kringlopen in de hoop een stukje antiek oid te vinden. Nu gebruik ik het voor van alles en nog wat. Ipv nieuw kopen kijk ik of ik het tweedehands kan vinden. Dan breng ik in ieder geval niet iets nieuws in omloop. Maar uiteindelijk worden ook de spullen van de kringloop afval. Alleen later in de afvalketen.
  Ik hoop maar dat de kringlopen niet te commercieel gaan worden, dat is een gevaar wat er in elk succes schuilt. Dan wordt het idealisme vergeten.
  Bedankt voor de kijktip!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor je kijktip.
  Ik kom ook regelmatig bij de kringloop. Soms verbaas ik me wel over de prijzen hoor. Soms onverwacht hoog, andere artikelen juist weer onnodig goedkoop. Dat maakt het dan ook wel weer extra spannend.

  BeantwoordenVerwijderen