maandag 25 december 2017

Moneymonday; de financien van ... L

Even voorstellen...
Vrouw (32), ik (31) en twee kinderen van 1 en 3 jaar. We wonen sinds 5 jaar in een tussenwoning in een dorp in de buurt van een grote stad in de randstad.

Werk & financiën
Ik werk 32 uur per week en mijn vrouw 24 uur per week.

Inkomsten
Inkomen V €1.700
Inkomen M €2.400
Hypotheekrenteaftrek €294
Inkomensafhankelijke combinatiekorting €173
Kinderopvangtoeslag €70
Kinderbijslag €133
Totaal: €4.770

Gezamenlijke uitgaven
Boodschappen €730.00
Hypotheek €1.194.36
Overlijdensrisicoverzekering €11.62
Reiskosten woonwerk €165
Energiebespaarlening €67.88
Energie €35.00
Water €20.67
Waterschapsbelasting €45.68
Rioolheffing €18.12
Afvalstoffenheffing €23.23
OZB €19.83
Televisie+internet €45.38
Betaalpakket €2.60
Video on demand €3.00
Wegenbelasting €53.00
Auto-onderhoud €50.00
Auto, inboedel,opstal,aanspr. verzekering €71,74
Zorgverzekering €187.50
Reisverzekering €4.19
Kinderopvang €115.00
Reserveren afschrijving auto €250.00
Beleggen kinderen €100.00
Sparen Huis €150.00
Beleggen huis €50.00
Sparen onvoorzien €50.00
Totaal: €3.463.80

Individuele uitgaven
Maandelijks houden we €550 op onze eigen rekeningen over waar we andere uitgaven dan bovenstaande van doen. Denk aan telefoon, tijdschriften, sport, kleding, buiten de deur eten en donaties. Daarnaast betaal ik voornamelijk vakantie en benzine, en mijn vrouw uitgaven voor de kinderen. Wat overblijft sparen we op onze eigen spaarrekeningen.


Zijn jullie tevreden met de verhouding tussen inkomsten & uitgaven?
Heel tevreden. In totaal sparen/beleggen we maandelijks voor ongeveer € 1.000.

Hoe beheren jullie de financiën?
Jaarlijks maak ik een begroting voor het komende jaar voor het gezamenlijke deel en bekijk ik of we allebei nog ongeveer evenveel over houden. De rest van het jaar kijk ik af en toe of we nog in lijn zitten qua uitgaven via de site van de Rabobank. Daar kun je per categorie zien wat je uitgeeft.

Hebben jullie de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Door de komst van onze kinderen zijn we allebei minder gaan werken. Ik heb een aantal verschillende werkgevers met flexibele contracten gehad, maar nooit zonder werk gezeten.

Wat betekende deze wijziging voor jullie kasboek?
De IACK en loonstijgingen hebben de daling van inkomen inmiddels volledig gecompenseerd, ben ik nog wat minder gaan werken en onder de streep zijn we er zelfs iets op vooruit gegaan.

Sparen jullie?
We sparen gezamenlijk voor onderhoud en interieur van het huis, voor de kinderen, voor het op termijn kunnen vervangen van de auto en voor onvoorziene kosten. Daarnaast sparen we individueel nog voor grotere persoonlijke aankopen, vakanties en pensioen.

Investeren jullie?
Voor de kinderen beleggen we in defensieve trackers en fondsen. Ook beleggen we wat geld om op lange termijn aanpassingen aan het huis te kunnen doen, of af te lossen op de hypotheek. Zelf beleg ik nog wat om eerder te kunnen stoppen met werken. De laatste twee op een wat offensievere manier, maar wel ook met trackers en fondsen. Het meeste met een hoge rating op sustainability.

Wat is jullie zwakke plek in de financiën?
Al een tijdje valt het me op dat vergeleken met anderen in deze rubriek wij relatief veel geld uitgeven aan boodschappen. We eten graag gezond, duurzaam en lekker en gaan daarom regelmatig naar de groenteboer, slager en de markt voor verse producten. De supermarkt hier is vrij duur, maar wel op loopafstand. We vinden het zonde om hiervoor met de auto te gaan reizen.

Hoe zorgen jullie ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
We kunnen niet roodstaan op onze betaalrekeningen dus er kan niet meer uitgaan dan er in komt. Als het echt nodig is halen we geld van een spaarrekening.


Besparen jullie op bepaalde lasten?
Ik kijk regelmatig of er op terugkerende lasten bespaard kan worden. En als er een vaste periode afloopt van een abonnement stap ik over of bel ik op om naar een actie bij verlenging te vragen.

Waar besparen jullie liever niet op?
Omdat ik me regelmatig besef dat de tijd heel erg hard gaat en alles opeens voorbij kan zijn heb ik niet als doel gesteld alles zo snel mogelijk af te lossen, maar om ook te genieten van het moment, de opgroeiende kinderen, vrije tijd en leuke dingen. Ook het milieu is vaak de dupe van (te) goedkope producten. Daar wil ik niet op besparen.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja, we zitten zeker op een lijn. Dat komt vooral doordat we elk nog een eigen rekening hebben waarover we zelf mogen bepalen wat we er mee doen.

Welke financiële tip zou je de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
Kijk kritisch naar je terugkerende maandelijkse uitgaven. Een paar euro per maand is op jaarbasis al een stuk meer! Zorg verder voor een goede buffer, maar probeer ook te leven. Denk bij je bespaardrift niet alleen aan je eigen portemonnee, maar ook aan de gevolgen voor het milieu. Straks is het te laat.

Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

6 opmerkingen:

 1. Oh die laatste tip... die verder kijkt dan de eigen portemonnee... daar word ik BLIJ van!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super dat je het milieu ook laat meewegen. Helemaal eens met liever wat meer geld uitgeven aan duurzame boodschappen etc. dan aan eigen bespaardrift denken. Mooi voorbeeld dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja eens. Complimenten voor het mooie evenwicht in uitgaven, sparen, en rekening houden met...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke rubriek om te lezen, alleen 1 vraagje. €35 voor energie? Dat is wel heel weinig? Hoe doen jullie dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goeie vraag die wat onderbelicht is in bovenstaand verhaal. Dat komt door zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, zuinige apparaten en led verlichting.

   Verwijderen
 5. mooi beschreven zouden wij zeker nog wat van kunnen leren
  ik had 2 vragen wat is de Inkomensafhankelijke combinatiekorting? hoe kom je daarvoor in aanmerking?

  en waar kun je de categorien vinden van de rabobank? hoe gaat dat?

  BeantwoordenVerwijderen