maandag 11 december 2017

Moneymonday; de financien van ... N

Even voorstellen....
Ik ben een vrouw van 32 jaar (N) en woon samen met mijn vriend A van 33 jaar. We wonen in een Jaren '30 maisonette koopwoning in een populaire wijk in Rotterdam. Dit huis hebben we in 2011 gekocht.

Werk 
Ik werk 24 uur per week in een sociaal wijkteam. A is programmeur en werkt 40 uur per week. 

Inkomsten & uitgaven

Inkomsten:
€ 3250  netto salaris A per maand inclusief VT en bonus
€ 1910  netto salaris N per maand inclusief VT en EJU
€  320 euro hypotheekrente aftrek (HRA) belastingdienst
Totaal: € 5.480  
   
Gezamenlijke Uitgaven:
    20,33     Water Evides
    € 12    Parkeer abonnement en Parkeren bezoekers
    €  25,50     Waterschapsbelasting
    € 127    Gas en Elektra
    € 14,25     ORV- verpand aan hypotheek
    € 795,20    Rente Hypotheeklening
    € 258,62     Inleg Opbouw Spaarrekening
    € 100    VVE
    € 62,05     OZB, Rioolheffing, Afvalstoffenheffing
    €   2,60    Bankkosten
    € 10,01     Inboedelverzekering
    €   2,82    Reisverzekering doorlopend
    €   43    Wegenbelasting
    €  22,62    Autoverzekering WA Casco
    €   60     Benzine
    €  64,95     Ziggo Internet
    €   75     Reserveren uitgaven huis intern
    €   25     Reserveren Onderhoud Auto
    € 300     Boodschappen
    €  37     Uitgaven huisdiertjes
Totaal:     € 2.057,95
    Om het bovenstaande bedrag te betalen, leggen we beiden 875 euro in en gebruiken we de HRA

Persoonlijke Uitgaven :
naar Gezamenlijke rekening:     €  875
Sim only abonnement mobiel:     €   13
Spotify family         €  7,50
Zorgverzekering        €   78
Sportschool         €   30
Zakgeld (kleding/ uitgaan etc)    € 150
Sparen/ Beleggen         € 206
Extra Inleg Hypotheek, naar gez.
spaarrekening        € 550
  Totaal:             €1.910
  
Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja. Ik ben best tevreden over de inkomsten en uitgaven. We hebben een relatief goedkope hypotheek t.o.v. het inkomen. We kunnen goed leven, veel sparen en hebben weinig overbodige uitgaven. A en ik hebben besloten om onze inkomsten niet op 1 hoop te gooien. We schrijven allebei maandelijks 875 euro over naar de gezamenlijke rekening en daar betalen we alle lasten van het huis, de auto, verzekeringen en boodschappen van. Zorgverzekering, telefoonabbo, kleding, uitgaan en vakanties betalen we van onze eigen centen. Ik ben me er van bewust dat  A veel meer verdient dan ik, maar ik beschik over veel meer spaargeld. A heeft een voorkeur voor dure gadgets, wat ik zonde van het geld vind. Ik geef weer veel meer uit aan kleding dan hij. Voordeel van dit systeem is (zolang we allebei een goed salaris hebben) dat we nooit ruzie hebben over geld en een ieder volledig vrij is te doen en te laten met het restant van het salaris wat hij of zij wil. 


Hoe beheer je de financiën?
 Elke dag kijk ik even naar de bankieren apps van ASN en Rabobank om te zien wat er op mijn persoonlijke betaal en spaarrekening staat en wat er op de gezamenlijke betaal en spaarrekening staat. Ik kijk 1 of 2 keer per jaar of onze vaste lasten omlaag kunnen en of we bepaalde lasten weg kunnen minimaliseren. Ik heb sinds een paar maanden een aparte betaalrekening aangevraagd voor boodschappen, omdat ik het lastig in te schatten vond hoeveel geld we nog konden besteden aan boodschappen zonder hier veel tijd aan kwijt te zijn. Nu zie ik in 1 oogopslag wat er op de boodschappenrekening staat.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik ben in de afgelopen 8 maanden 8 uur minder gaan werken. Dat was een bewuste keuze om te zien of ik gelukkiger zou worden van minder werk, en (nog) meer vrije tijd ;-). Wat ik spannend vond was de vraag wat dit zou betekenen voor mijn best wel ambitieuze spaardoelen. Ik ben onverminderd doorgegaan met het storten van geld voor extra inleg in de opbouwspaarrekening, maar ik ben wel tijdelijk gestopt met  extra stortingen om mee te beleggen.  

Ook  hebben we het afgelopen jaar een aantal verbouwingen aan onze woning gehad. Mijn kleine spaarbuffer is hier helemaal aan opgegaan omdat we toch meer hebben aangepakt dan oorspronkelijk de bedoeling was – en we hadden begroot. Ik wil de komende tijd mijn buffertje weer opbouwen.

Alleen dat ik nu niet meer zo veel beleg als ik zou willen. En dat ik wat minder geld uitgeef aan vakanties en kleding/uitgaan.

Spaar je?
 Ja, ik spaar. 

 • Ik heb vrijwel altijd een kleine buffer van 1000 – 2500 euro op een spaarrekening (behalve nu) om zorgkosten en kleine tegenvallers mee op te vangen
 • Grote buffer; Indexbeleggen. 70% van mijn vermogen zit in in een Indexfonds Aandelen Wereldwijd, 30% in een obligatie fonds wereldwijd. Mijn spaardoel is tussen de 150.000 en 200.00 euro over 15 jaar. Ik wil rond dezelfde periode stoppen met werken en mocht het nodig zijn leven van de rente en het dividend die de obligaties en aandelen opbrengen; leven van mijn passieve inkomen. Plan is dat ik tegen die tijd niet veel inkomen nodig heb vanwege 1 afgelost huis om in te wonen (willen we kopen zodra huidig huis afgelost is) en 1 afgelost huis (huidige huis) om te verhuren.
 • Aflossen huis eind 2022. Wij hebben een 100% bankspaarhypotheek van 198.800 euro. Nu de tijdsklemmen van minimaal 20 jaar inleggen in een bankspaar of spaarhytpotheek zijn losgelaten, hebben we besloten hier flink gebruik van te maken en de hypotheek fors eerder af te lossen. Niet in 2041, maar in 2022 is de ambitie. We zijn extra aan het inleggen op de RaboOpbouwSpaarrekening tegen een gegarandeerd percentage van 4.8% rente. Wij storten elk kwartaal een bedrag van zo'n 3300 euro, waarmee we de looptijd met 1 jaar verkorten. We zijn hier een half jaar geleden mee gestart en hebben de einddatum dus al van 2041 naar 2039 verplaatst. De spaarpot bedraagt nu 28.750 euro. We willen de komende jaren doorgaan met extra inleggen. Als alles lukt zoals we hebben bedacht, kunnen we met de opbouwpot de hypotheek  in 2022/ 2023 aflossen en dan willen we het huis gaan verhuren. En voor onszelf een nieuw compact en duurzaam huis kopen met een nieuwe hypotheek, die we uiteraard weer versneld willen aflossen. 
 Investeer je?
Ja, in wijdgespreide aandelen en obligaties.  

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Vakanties vind ik leuk. We hebben verschillende mooie (maar best dure) reisjes naar de States gemaakt. En kleding. Ik probeer niet teveel uit te geven, maar als ik soms een heel jaar bij elkaar optel, schrik ik toch.  

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Door overzicht te houden. Door mee te bewegen met veranderingen. En als Ik een maand erg veel uitgeef, kan ik de maand erop heel goed bezuinigen door veel thuis te blijven, thuis te eten, koffietjes te drinken bij vrienden thuis en geen kleding te kopen. Een balansmaand houden, zeg maar.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ja, op vervoer en boodschappen. Wij hebben 1 auto die niet veel gebruikt wordt. Alleen door mij als het regent. A werkt thuis en ik fiets veel naar mijn werk. Scheelt veel geld. Wij betalen opgeteld slechts zo'n 125 euro per maand voor de auto inclusief benzine. Onderhoud doet onze familie veelal. Al met al een hele Luxe voor weinig geld! Ik hoop dat dit onze eerste en laatste benzine auto is en we na de levensduur van deze auto elektrisch kunnen gaan rijden! Wij geven 300 euro uit aan boodschappen. Ik ben vegetariër en daarom komt er maar weinig en alleen biologisch vlees in huis ( voor vriend ) . Scheelt veel geld. We proberen veel thuis te koken met seizoensgroentes en proberen minder bewerkt eten te eten. Hierdoor komen we uit met ongeveer 70 euro per week. 

Waar bespaar je liever niet op?
Op een fijn huis om in te wonen. En op minder, maar iets betere (premium)  spullen als iets toe is aan vervanging. Geldt voor kleding, spullen,  bouwmaterialen voor het huis etc.  

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Redelijk. Zoals gezegd geven we ons geld allebei aan zaken uit die we zelf bepalen. De gezamenlijke spaardoelen zijn heel helder. Ik heb A kunnen motiveren in het afgelopen jaar om voor het versneld aflossen van onze hypotheek te gaan.  Dat vindt hij nu ook een fijn idee, de laatste en enige schuld die we hebben over een paar jaar al aflossen. A spaart zelf ook op een spaarrekening, maar beleggen vindt hij maar risicovol, dus daar begint hij niet aan ;-) 

Ik zou graag nog onze inboedel verzekering eruit willen gooien en ook de ORV (dat kan als er voldoende in de opbouwpot zit t.o.v. de WOZ waarde vd woning), maar dat mag (nog) niet van mijn vriend. Ook wil hij het dure internetpakket, voor het snelste internet, maar dat vind ik niet zo nodig. Deze battle wint hij, omdat hij thuis werkt en programmeur is. We hopen allebei nog eens op een goede glasvezelverbinding in onze wijk.  

Welke blogs lees je graag?
Sochicken.nl van Jelle Hermus (ik ben groot fan!) en MrMoneyMustache.com 

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven? 
 Houd je uitgaven compact. Terugkerende kosten zijn de vijand en zou je zoveel mogelijk moeten vermijden. Kijk of je kan minimaliseren!
  
  Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar  moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

7 opmerkingen:

 1. Mooie inkomens en goed overzicht.
  Wij hebben in het begin ook ieder een deel betaald van de uitgaven en kosten. Wel naar rato. Niet zo lang, daarna alles op een hoop. Zelfs geen zakgeld. Nooit problemen mee. Sparen goed, leven beter��
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik dit verhaal lees merk ik dat ik het gevoel heb dat de verdeling van de lasten heel oneerlijk verdeeld is. N betaalt 45% van haar inkomen aan vaste lasten en houdt 1060 over en A 27% en houdt 2375 over, dat is meer dan het dubbele!. Bovendien werkt A veel minder en mijn aanname is dat zij veel meer voor hun gezamenlijk huishouden doet dan N. Bij ons thuis zou zo'n systeem tot meer ruzie leiden: wat als de één graag een dure vakantie wil doen en de andere kan/wil het niet betalen....
  Mijn man heeft hele andere prioriteiten qua geld dan ik. We werken op dit moment evenveel en doen evenveel in het huishouden. Wij hebben afgesproken dat wij de inkomsten op één rekening laten binnenkomen, daarvan de gezamenlijke lasten betalen, de vakanties, uit eten, sparen én ons beide zakgeld laten uitbetalen. Dit zakgeld is even hoog en hiervan mogen we kopen wat we willen, dit geld in ons geval in ieder geval voor kleding en vrijetijdsbesteding, omdat bijvoorbeeld manlief jassen voor 450 euro wil kopen en ik voor 60!. Als één van ons minder gaat werken zal hij meer in het huishouden gaan doen, naar ons idee is het dan niet eerlijk dat hij ook nog eens minder uit kan geven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens met jou. Zelf hebben wij gewoon een grote hoop en overleggen we gewoon over grote aankopen voor onszelf, wat nog nooit problemen heeft opgeleverd. En als het dat wel zou doen, zou ik idd kiezen voor het zakgeldsysteem, dat lijkt me veel eerlijker dan allebei de helft inleggen.

   Verwijderen
 3. Mooi overzicht! Wij hebben ongeveer dezelfde lasten en dragen ook ieder voor 50% hieraan bij. Ik vind dit prettig, want ik heb zo de volledige keuze en verantwoordelijkheid over mijn eigen geld. Ik moet er ook niet aan denken om te moeten overleggen bij een grote aankoop voor mezelf, zelfs niet als het altijd goed is. Mijn man is ondernemer, werkt en verdient meer, maar heeft ook een variabeler en onzekerder inkomen. Toen hij nog in loondienst was verdiende hij minder dan ik. Dus ik vind het helemaal terecht dat hij nu meer overhoudt. Mochten er kinderen in het spel zijn of de huishoudelijk taken volledig door één van de twee worden gedaan dan vind ik het wel weer wat anders.
  Mocht N. meer willen overhouden dan kan ze toch ook meer gaan werken? A. werkt 40uur dus terecht dat hij meer overhoudt. En als jullie zelf tevreden zijn met deze verdeling en het aantal werkuren, vrije tijd en inkomsten lijkt het me helemaal prima zo!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, complimenten voor het duidelijke overzicht en financiele doel wat jullie gesteld hebben. Verder ben ik gewoon benieuwd: merk je dat het minder werken je goed doet? Ik zou dat in de toekomst ook wel graag willen. Helaas is mijn netto salaris voor 40 uur bijna gelijk aan jouw salaris voor 24 uur, dus dat zit er nog even niet in. Gaaf dat jij dat gewoon gedaan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Leuk om te lezen! Het minder werken bevalt heel goed. Ik heb het gevoel dat mijn week nu meer in balans is. Ik houd meer tijd over voor andere hele leuke dingen. En ik ben mijn werk zelf weer leuker gaan vinden, dat had ik niet eens verwacht, maar is een mooi bij effect. En het minder werken heeft me bevestigd dat ik in de toekomst inderdaad helemaal zou willen stoppen met werken, zodra ik financieel onafhankelijk ben. Succes op jouw weg naar financiele vrijheid en minder werken!

   Verwijderen
 5. Business loans and personal loans within 2-3 working days with convenient rates.Apply today. Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  https://capitallendingfince.blogspot.com/
  =====================================================
  Zakelijke leningen en persoonlijke leningen binnen 2-3 werkdagen met gunstige tarieven. Vandaag toepassen. E-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen