donderdag 14 december 2017

Postzegels; hoe zit het met de geldigheid?

Deze week wilde ik een kaartje versturen. En in de decembermaand kan dat extra goedkoop met de decemberzegels. In de kast kwam ik een velletje decemberzegels uit 2012 tegen met het cijfer 1 erop. Geen waarde, helemaal niets. Ik twijfelde of ik de postzegel zo kon gebruiken of dat ik toch bij moest plakken.

 Decemberzegels-2017-preview

Geldigheid decemberzegels

'Vroeger' stond er altijd een waarde op de postzegel, tegenwoordig het cijfer 1. Dit getal geeft aan dat je er een postkaart mee kan verzenden.  Vrijwel ieder jaar gaan de prijzen van postzegels omhoog. Is het dan ook nodig om bij oudere decemberzegels met het cijfer 1 bij te plakken? Op de site van PostNL staat het volgende:

Decemberzegels van 2010 t/m 2016 met de opdruk 'December' zijn ook nog steeds geldig. U hoeft dus niet bij te plakken. Heeft u nog oudere Decemberzegels met een bedrag in euro's? Deze mag u gebruiken als u bijplakt tot het huidige Decemberzegeltarief van 0,73 euro. Speciale bijplakzegels koopt u online of bij een PostNL-locatie.
Bron: Post NL

Aangezien de decemberzegels met het cijfer 1 hun verzendwaarde behouden en niet bijgeplakt hoeven worden, kan het als je regelmatig post verstuurd, best aantrekkelijk zijn om wat meer zegels te kopen voor het volgende jaar.

Image result for postzegels 2017

Geldigheid reguliere postzegels

Ook lees ik op de site dat alle overige postzegels met een waarde in euro's geldig blijven, maar dat bijplakken soms wel noodzakelijk kan zijn. Daarvoor zijn speciale bijplakzegels te koop, zodat je niet teveel hoeft te betalen voor het verzenden van een poststuk. Oude postzegels met een waarde in guldens zijn sinds 1 november 2013 niet meer geldig.
Bron: Post NL

Gooi dus niet zomaar je oude postzegels weg, ze zijn nog gewoon geld waard!

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het inmiddels zo belachelijk duur worden dat ik bijna geen post meer verstuur. Beetje een vicueuze cirkel voor de post, heb ik het idee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verdwijnen van steeds meer postbussen is ook niet echt een maatregel die het sturen van post stimuleert. Ik snap wel dat het niet meer echt rendabel is met het minder versturen van post, maar draagt denk ik ook bij aan het steeds minder versturen van kaarten en brieven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de kerstzegels van Sandd gekocht. 20 op 1 vel en kosten 0,50 per stuk. Echter wordt de post maar op 2 dagen van de week bezorgd.
  Dat is wat mij betreft geen probleem. En per verkocht vel gaat er 0,25 naar Pink Ribbon. Sympathiek. Gr Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is een van de redenen waarom ik elk jaar even kijk of er al bericht is over nieuwe prijsverhogingen. Ik koop dan liever wat extra postzegels tegen het oude tarief in (bijplakken hoeft toch niet), zodat het versturen van post nog een beetje betaalbaar blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een goede vraag zeg! Fijn dat ze nog zo lang geldig blijven.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen