vrijdag 19 januari 2018

Besparen op je hypotheek? kies een andere hypotheekvorm!

Bij het afsluiten van de hypotheek op jouw huis kies je voor een bepaalde hypotheekvorm. De meeste mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.  Je kiest de hypotheekvorm die op dat moment het best bij jou past. Maar wat als je later toch voor een andere vorm wil gaan? Kan dat dan nog?

De verschillen 
Bij de annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de gehele looptijd hetzelfde bedrag. Aan het eind van de looptijd heb je de gehele hypotheek afgelost. De samenstelling van het bedrag dat je moet betalen verschilt wel. In het begin betaal je veel rente en weinig aflossing en aan het eind juist andersom. Dat betekent ook dat je bij deze vorm steeds iets minder hypotheekrenteaftrek hebt, omdat de rentekosten dalen en de aflossing toeneemt.

Bij de lineaire hypotheek betaal je niet gedurende de gehele looptijd hetzelfde bedrag. Je start met hogere maandlasten. Dit heeft te maken met het feit dat je in het begin veel rente moet betalen over het openstaande hypotheekbedrag. Doordat je iedere maand hetzelfde bedrag aflost op de hypotheek, daalt de rente die je moet betalen maandelijks. Bij deze hypotheekvorm ga je dus iedere maand ietsje minder betalen. De totale lasten zijn bij deze hypotheek als je het bekijkt over de gehele looptijd, lager dan bij een annuïteitenhypotheek. Ook bij deze hypotheekvorm is aan het eind van de looptijd de gehele schuld afgelost.


Waar kies je voor?
Als je niet dagelijks met hypotheken bezig bent, is het best lastig om een keuze te maken. Toen wij onze hypotheek afsloten voor onze huidige woning, kozen wij voor de annuïteitenhypotheek. Voor ons was de hoofdreden dat wij de hoge maandlasten aan het begin van de looptijd bij een lineaire hypotheek te hoog vonden. Juist in de beginperiode in onze nieuwe woning hadden we veel extra kosten voor bijvoorbeeld het aanleggen van de tuin en inrichten van de woning. Wij zaten op dat moment niet op hogere maandlasten te wachten. Daarnaast hadden we al lang besloten dat we echt nog wel op onze hypotheeklasten zouden besparen, maar dat doen we dan graag op het moment dat het ons uit komt.

Wijzigen tijdens de looptijd
Deze week opende ik de app voor internetbankieren van onze bank (Rabobank). Onder het kopje hypotheekoverzicht staat nu de service hypotheekvorm wijzigen. Als je daar op klikt zie je meteen of het voor jouw situatie aantrekkelijk is om er voor te kiezen om de overstap te maken naar een andere hypotheekvorm. Ik had er graag een screenshot van laten zien, maar helaas is de app daarvoor beveiligd. Wel kan ik laten zien hoe onze situatie er uit ziet en wat het zou betekenen als we zouden overstappen naar een lineaire hypotheek.

Onze openstaande hypotheekschuld: € 99.281,56

Annuïteitenhypotheek (huidig)
 • Bruto maandlasten: €500,68
 • Bruto lasten over gehele looptijd: €143.689,03
Lineaire hypotheek (mogelijkheid)
 • Bruto maandlasten bij start: €617
 • Dalend naar: €350,-
 • Bruto lasten over gehele looptijd: €138.596,91

Het verschil over de gehele looptijd is (let op: bruto!) ruim 5.000 euro. De eenmalige overstapkosten bij onze bank zijn €350. Klinkt heel aantrekkelijk dus.

Toch doen wij dit absoluut niet. Om de hele simpele reden dat wij maandelijks extra aflossen op onze hypotheek. En daar hoeven we geen €350 euro aan kosten voor te betalen. Terwijl het effect hetzelfde is. Voor wie het wel interessant is? Voor iedereen die wil besparen en niet zelfstandig bezig wil zijn met extra aflossen. Dan kan een andere hypotheekvorm toch voor een mooie besparing zorgen! 

4 opmerkingen:

 1. Hoe toevallig heb ik daar vanmorgen ook naar gekeken bij de R.abo. Ik heb een volledig aflossingsvrije hypotheek waarvan de schuld nog 95000,-- is. Bij een modaal inkomen en alleenstaand hoop ik dit binnen 10 jaar af te lossen maar wanneer het even tegen zit, verlies werk of ziekte, kan ik ondertussen ook met een uitkering in mijn koopwoning blijven wonen. (begane grond appartement met €130,-- VVE kosten) Wanneer ik mijn hypotheek overzet naar één van de bovenstaande vormen zou ik tevens 0.2% korting krijgen op de maandelijkse hypotheek maar omdat de maandlasten prima te betaalbaar zijn en ik graag in eigen hand houd wat ik aflos blijf ik bij de aflossingsvrije hypotheek. Als het even tegen zit, kan ik makkelijker sparen omdat de netto hypotheek kosten laag zijn zo'n €275..( inclusief VVE) Moet wel vermelden dat ik slechts een buffer heb voor ziektekostenverzekering en autokosten maar kan erg makkelijk tegen 0% een bedrag lenen voor onverwachte kosten mocht dat nodig zijn en dan los ik die lening binnen een korte tijd weer af en staat het aflossen even stil.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb spijt dat ik niet aangedrongen heb op de mogeljkheid om 20% boetevrij af te lossen per jaar. Dan had ik nu iig meer kunnen af lossen dan 10% per jaar. Ik weet dat het wel kan, maar ben niet bereid hiervoor te betalen. Ik los mijn 10% af in januari en dan spaar ik door tot het het rest bedrag bij elkaar heb. Mijn hypotheek is nu 183 euro en mijn VVE 205 (flat met lift) en zelfs veel tegenslag (bijv ziekte of met een uitkering) kan ik hier blijven wonen. Ik vind dit heel belangrijk en het geeft mij rust. Ik vind het dan ook niet erg dat ik bijv mijn vakantie in mijn eigen stad vier zodat ik kan sparen. Ik hoop in 2020/2021 hypotheekvrij te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op zich lijkt het leuk een besparing van 5000 over 30 jaar.
  Maar wat nu als je zelf de 120 euro p/m apart zet.
  Na 1 jaar kan je 1450 euro extra aflossen, je hypotheek wordt dan lager.
  Dit kan je vervolgens nog een aantal jaar doen en uiteindelijk ben je goedkoper klaar.
  Je bespaard tevens nog 350 euro op de overzet kosten.

  Kortom, ik ben geen adviseur, maar laat hem gewoon staan en los extra af.

  Gr John


  BeantwoordenVerwijderen
 4. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen