woensdag 24 januari 2018

Besparen? We stoppen met denken als we geld uitgeven

Geld doet vreemde dingen met mensen. In principe zouden we elke euro hetzelfde moeten behandelen als we gaan besparen. Toch blijkt dat we dit lang niet allemaal doen.


Denk maar na. Als een rekenmachine bij de ene winkel 15 euro kost en bij de winkel 5 minuten verder op is hij in de aanbieding voor 10 euro. Zou jij er dan heen gaan? Het is immers een besparing van maar liefst 33,33%. En wat als het om een paar schoenen gaat? Bij de ene winkel kost het paar schoenen 125 euro en bij de winkel 5 minuten verder 120 euro. Loop je dan nog steeds een stukje verder voor die 5 euro?


Percentage korting 
Het blijkt dat mensen kijken naar het percentage korting dat ze krijgen. Dit komt doordat je mentale boekhouder niet naar de absolute besparing kijkt (in beide gevallen € 5), maar naar de relatieve besparing. Bij de rekenmachine betekent de afprijzing tot € 10 een flinke korting van 33%. Een goede deal dus. Bij de schoenen betekent € 5 korting op € 125 een besparing van slechts 4% .Het verraderlijke is dat de focus te veel komt te liggen op de relatieve kosten dan wel besparingen en dat het grotere plaatje op de achtergrond raakt. Vooral bij grote aankopen kunnen mensen makkelijk uit het oog verliezen dat het absoluut gezien om grote bedragen gaat.

Mentaal boekhouden 
Net als een boekhouder openen en sluiten we kostenposten, schrijven we aankopen af en maken we de balans op. Dit heet mentaal boekhouden. Het is helemaal niet gek dat we dit doen: het is een vorm van zelfcontrole, een manier om je uitgaven in de hand te houden. Helaas is onze mentale boekhouder ook maar een mens, waardoor we niet altijd even goede beslissingen nemen.
In het boek Psychologeld staan een paar goede tips om bewuster met geld om te gaan; 

 • Beschouw al je geld als geld waar je voor hebt gewerkt
Dus ook het geld dat je hebt gewonnen, geërfd, uitgespaard of van de belasting hebt teruggekregen. Bedenk hoe lang je zou moeten werken om datzelfde geld (netto) te verdienen. 
 • Reken kleine bedragen door naar jaarbasis
Marketeers spelen vaak slim in op de menselijke zwakte voor kleine bedragen. Let maar eens op aanbiedingen van een jaarabonnement voor ‘slechts’ € 3,50 per week. Of reclames om een goed doel te steunen voor maar € 0,50 per dag. Want wat is nou € 0,50 per dag? Even doorrekenen en je ziet dat het in beide gevallen om € 182,50 per jaar gaat. Koop je iedere werkdag lunch voor € 3? Dat is € 60 per maand, dus houd hier rekening mee in je maandbudget. 
 • Maak een lijstje van zaken waar je onnodig geld aan uitgeeft
Doe die uitgaven een maand niet. Kijk na die maand wat het met je doet. Heb je meer geld over? Heb je het gemist?
 • Zet uitgespaard geld meteen opzij
Stel, je wilt zuiniger leven en kijkt kritisch naar je uitgavenpatroon. Je hebt een lagere maandpremie voor je autoverzekering geregeld, onnodige abonnementen opgezegd en een goede deal voor een nieuwe wasmachine geregeld. Maar dan ben je er nog niet. Want geld uitsparen is niet hetzelfde als geld sparen. Pas als je dat geld daadwerkelijk wegzet ben je aan het sparen. Anders gaat het net zo makkelijk op aan andere zaken. Dus als je €100 bespaart op een nieuwe wasmachine moet je dat bedrag eigenlijk meteen naar je spaar- of beleggingsrekening overmaken.
 • Span je mentale boekhouder voor je karretje
Zodra je salaris wordt gestort, zet je wat overblijft na aftrek van de vaste lasten (en wat ‘zakgeld’) op een spaarrekening. De meeste mensen doen dit andersom en sparen wat overblijft aan het eind van de maand (vaak weinig tot niets). Nu dwing je jezelf zuiniger te leven. Je zult minder snel je spaargeld aanbreken voor een nieuw paar schoenen terwijl je anders zonder na te denken je pinpas had getrokken. Zo kun je je mentale boekhouder in je voordeel laten werken.

Leren besparen? Verander je mindset
Als je echt geld wilt besparen, moet je dus vooral je mindset veranderen en ook het kleine waarderen. In het boek Psychologeld wordt dit echt ontzettend goed uitgelegd. De auteurs zien geld als emotie en dat bepaalt voor een groot deel hoe wij er mee om gaan. In het boek leggen ze uit waarom we makkelijker pinnen dan contant geld uitgeven, waarom we blijer zijn met het winnen van een auto dan met een groot geldbedrag en waarom we moeite hebben met een biljet van 100 euro aan te breken en we het geld wat we van de belasting terugkrijgen gemakkelijker uitgeven dan ons spaargeld. In het boek staan ook nog eens hele fijne interviews over geldzaken met Jort Kelder, Annemarie van Gaal en Raymon Spanjar.

Ik vind het boek een aanrader als het komt op veranderen van je mindset t.a.v. geldzaken. Besparen begint namelijk bij een stuk bewustwording. En daar speelt dit boek perfect op in. Mocht je nog een fijn boek willen lezen wat je de basis van het omgaan met geld kan bijbrengen, kan ik je deze zeker aanraden.

* Artikel bevat affliate links. 

3 opmerkingen:

 1. Dit boek was een van de eerste boeken die ik heb gelezen over besparen. Erg interessant en het houdt je ook echt een spiegel voor. Sommige dingen doe ik desondanks alsnog fout, terwijl ik weet dat mijn hersens me voor de gek houden :P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je dit boek behandelt, ik ken het nog helemaal niet maar lijkt me erg interessant om eens te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen