dinsdag 23 januari 2018

Bloginkomsten & de belastingdienst 2018

Heel veel bloggers verdienen online wat bij. Ondanks dat het misschien een extraatje is, wordt het door de belastingdienst wel als extra inkomen gezien. En over inkomsten moet je belasting betalen. Zorg er dus voor dat je jouw inkomsten opgeeft tijdens de aankomende belastingaangifte.

Belastingaangifte & bloggen
Als je bloggen niet als baan hebt, maar als hobby, moet je de extra inkomsten die je hebt toch opgeven bij jouw belastingaangifte. Aangezien de belastingaangifte voor 2017 er weer bijna aan komt, is het goed om alvast te weten hoe je de inkomsten op kan geven en welke kosten je af kan trekken.Opgeven extra inkomsten
Bloggen is niet mijn werk. Toch ontvang ik jaarlijks wel extra inkomsten door mijn blog door Google Adsense en Euroclix. Deze inkomsten ontvang ik bruto op mijn rekening. Daar moet ik dus nog belasting over betalen. Deze inkomsten geef ik tijdens mijn jaarlijkse belastingaangifte op onder: inkomsten uit overig werk. Voor deze inkomsten ben je niet verplicht om een administratie bij te houden, wel kan de belastingdienst informatie opvragen over deze inkomsten. Zorg er dus wel voor dat je bij houdt wanneer en van wie je geld ontvangt.

Aftrekposten
Bloggen kost ook geld. Zo betaal ik iedere maand een vast bedrag aan hostingkosten en betaal ik 1x per jaar een bedrag voor mijn domeinnaam. Daarnaast heb je voor bloggen een internetverbinding nodig & een laptop of computer om op te werken. Deze kosten kan je aftrekken. Dit is wel verbonden aan regels. Via deze link kan je alles lezen over wat je wel en niet mag aftrekken van de inkomsten die je gemaakt hebt.

Stel dat je €1.000 verdient hebt en €250 aan aftrekkosten hebt, geef je €750 op aan extra inkomsten.

Een aantal belangrijke punten hieruit zijn:
 • Alle zakelijke kosten mag je volledig aftrekken 
 • Producten die je zowel voor werk als privé gebruikt (bijvoorbeeld gebruik laptop, internetkosten etc.) mag je voor 50% aftrekken
 • Let op: sommige kosten mag je niet aftrekken
 • Gebruik je het product alleen voor werkzaamheden, mag je het volledig aftrekken. Let op; tot €450,- kan je direct aftrekken. Is het bedrag hoger, kan je jaarlijks afschrijfkosten in rekening brengen.

Extra inkomsten of werk?
Als blogger ben je niet direct een ondernemer, ondanks dat je er misschien wel wat geld mee verdient. Wanneer je geld verdient met advertenties of affliate links en je heel veel tijd in het bloggen steekt, ben je nog steeds geen ondernemer. Ook als je bijvoorbeeld een mediakit hebt gemaakt met als doel om samenwerkingen met bedrijven aan te gaan. Het wordt nog steeds gezien door de belastingdienst als inkomsten uit overige verdiensten.

Verdien je zoveel dat je een volledig inkomen uit bloggen kan halen? Dan moet je je blog als bedrijf gaan inschrijven bij de KVK. Zij zien je dan als ondernemer. Twijfel je of je wel of geen ondernemer bent? De KVK heeft regelmatig gratis startersdagen die zeker de moeite waard zijn.

Als je veel inkomsten uit bloggen haalt, is het aantrekkelijker om jezelf in te schrijven bij de KVK. Je hebt dan veel meer aftrekposten en betaalt minder belasting.

In bovenstaande tekst heb ik linkjes naar de website van de belastingdienst verwerkt, zodat je daar ook alle informatie nog eens rustig na kan lezen.

Hoeveel verdien ik met bloggen?
Aangezien bloggen niet mijn werk is, ben ik niet heel actief met het verwerven van een inkomen. Toch stroomt er gaandeweg het jaar wel wat binnen via Google Adsense. Google Adsense heeft als voorwaarde dat je geen specifieke bedragen naar buiten mag brengen. Wel kan ik vertellen dat ik maandelijks een bedrag op mijn rekening ontvang van deze organisatie. Ze betalen uit bij een minimum van 70 euro. Daarnaast werk ik met Euroclix. Euroclix is niet direct gerelateerd aan mijn blog. Iedereen kan daar geld mee verdienen, aangezien je daar geld mee verdient door mails te lezen, onderzoeken in te vullen etc. 


Verdien jij online extra inkomsten?

17 opmerkingen:

 1. Handige informatie! Het is vooral belangrijk om alles goed bij te houden. Ik hou mijn uren, inkomsten en uitgaves bij in excel. Dit geeft een fijn overzicht. Daarnaast zet ik daar ook mijn bezoekersaantallen in. Zo kan ik zien of er een stijgende lijn in zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed bezig Rinette. Werk je als zzp-er of zie je het als overige verdiensten?

   Verwijderen
  2. Ik ben zelf zzper in een ander gebied. Volgens mij valt mijn blog daardoor ook onder mijn bedrijf maar daar wil ik binnenkort even met mijn boekhouder voor gaan zitten. Voor de zekerheid hou ik dus alles bij.

   Verwijderen
 2. Ja inmiddels blog ik fulltime en verdiende ik zo goed dat ik me noodgedwongen moest inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Wat een gedoe. En ik wil gewoon alleen maar lekker bloggen!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handig overzicht! Ik heb ook online inkomsten, o.a. via het bloggen. Die vallen bij mij echter gewoon onder mijn bedrijf, evenals investeringen daarvoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel erg fijn artikel! Dank je wel! Meer van dit soort artikelen graag ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vraag me dan altijd af in hoeverre Euroclix dan als inkomsten wordt gezien. Het is tenslotte een cashback systeem. Als ik geld terugkrijg van een Optimel actie dan geef ik dat ook niet op bij de Belastingdienst, dus hoe zit dat dan met Euroclix? Weet jij dat toevallig ook? :)

  Verder hoef ik het geloof ik niet op te geven. Ik verdien minder dan dat ik aan aftrekposten heb qua hosting en internetkosten. Dus bij mij valt het dan onder hobby, als ik het goed heb begrepen uit het stukje wat je in je blogpost linkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Euroclix zijn inkomsten die je op moet geven aan de belasting. Het is absoluut geen cashback. Bij jou valt het inderdaad onder hobby en waarschijnlijk hoef je na aftrek van de kosten niet veel meer op te geven.

   Verwijderen
 6. Knap als je full time blogger bent en kan rond komen al ZZP(er).

  Fijn voor je Adine dat je elke maand geld krijgt van Google adsense.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Fijn dat je het helemaal hebt uitgelegd, hier kan ik tenminste wat mee! Ik ben al dagen op internet aan het rondkijken hoe het allemaal werkt met hoeveel je mag bijverdienen, wanneer je daar btw over betaalt en wanneer je het moet opgeven (ook wanneer je uiteindelijk geen btw hoeft te betalen).

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn het woordenboek op je iPad. Ik wilde schrijven: hoe kun je nu weten wanneer het de moeite loont om aan euroclix te beginnen? De inkomsten die mensen er soms uit halen loopt aardig op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ervaring is dat je er in het begin echt maar een paar euro mee verdient. Zeker mensen die niet weten hoe het werkt haken al snel af. Ik verdien er een paar tientjes per maand mee bijvoorbeeld. Dat is geen vetpot als het je inkomen is natuurlijk, maar wel een erg leuk extraatje als je alles bij elkaar spaart.

   Verwijderen
 9. Nuttig onderwerp, zou wel wat meer van dit soort blogs/artikelen willen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi! hele goeie informatie om te weten!

  Als ik met youtube geld verdien, krijg ik ook ad sense inkomsten.
  Stel ik verdien 1500 euro daarmee, moet ik mij dan al inschrijven bij de KVK?
  Of vanaf welk bedrag is dat nodig?

  Mvg,
  Aron

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hangt er natuurlijk vanaf of die 1500 per maand of per jaar is :)
   Bij 1500 per jaar loont het niet om je in te schrijven. Alle administratieve rompslomp kost je uiteindelijk zoveel meer tijd dat het veel rendabeler is om een aantal extra blogs/video's te maken.
   Ik heb bovenstaand ook uitgezocht voor mijn blog itexperience.net , maar het kantelpunt zal wel rond de 3/4k per jaar liggen.

   Verwijderen