donderdag 4 januari 2018

Dit jaar doen we het anders! Looptijdverkorting hypotheek

Bij onze voorgaande aflossingen op onze hypotheek kozen we altijd voor lastenverlaging als we een extra aflossing op onze hypotheek deden. Dit jaar gaan we het anders doen! Bij iedere nieuwe aflossing op onze annuïteitenhypotheek kiezen we voor looptijdverkorting.

Looptijdverkorting
Bij looptijdverkorting worden je maandlasten niet lager, maar de looptijd van je hypotheek wordt wel korter. Op 1 januari betaalden wij voor onze openstaande hypotheek van €100.000, €498,35 aan rente en aflossing. Deze €498,35 is als volgt opgebouwd:
 • rente: €279,91
 • aflossing: €218,44
Gisteren deed ik onze eerste extra aflossing van 2018. Ik maakte via internetbankieren €500,- over en koos voor looptijdverkorting.  Onze doelstelling is om dit iedere maand zo te doen. Doordat wij kozen voor looptijdverkorting, veranderd het totale maandbedrag van €498,35 niet. Wel wordt de verhouding anders. Het bedrag aan rente wordt lager, waardoor het bedrag wat naar de aflossing gaat hoger wordt. En hierdoor wordt de looptijd van onze hypotheek weer wat korter. Door de aflossing van €500,- hebben we 2 maanden van de looptijd afgesnoept.


Voordelen & nadelen looptijdverkorting
Het grootste voordeel aan looptijdverkorting is dat je de verlaging in maandlasten direct weer gebruikt voor een nieuwe aflossing, waardoor je hypotheek sneller afgelost wordt. Het nadeel is wel dat de lastenbesparing door af te lossen niet beschikbaar is op het moment dat je hier behoefte aan hebt. Looptijdverkorting is dus vooral aantrekkelijk als je zeker weet dat je jouw huidige maandbedrag kan blijven dragen op het moment dat je bijvoorbeeld te maken krijgt met een inkomensterugval.

Hypotheekvrij in 2025
Wij hebben als doel om in 2025 de hypotheek volledig afgelost te hebben. Op dit moment hebben we de looptijd van onze hypotheek al teruggebracht van 31 december 2043 naar 30 november 2041. Aan het einde van dit jaar willen we dus onze looptijd teruggebracht hebben naar 2039. Dat is nog lang geen 2025, maar we hebben gelukkig ook nog wat jaren te gaan om hier naar toe te werken.

Kies jij bij extra aflossen op de hypotheek voor looptijdverkorting of maandlastenverlaging?

11 opmerkingen:

 1. Wij hebben ook gekozen voor looptijdverkorting en lossen maandelijks extra af; het is leuk om de verhouding binnen de annuïteit te zien veranderen, iedere maand scheelt het weer een paar euro; voor altijd. We gaan voor een verkorting van 17 naar 9 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi streven! Ik kende je blog nog niet, maar werd erg enthousiast toen ik een aantal berichten gelezen had. Ik heb je toegevoegd aan mijn leeslijst op de website!

   Verwijderen
 2. Tot nu toe altijd voor lastenverlichting, maar op een gegeven moment willen we de looptijd ook gaan verkorten, als het bedrag maandelijks heel makkelijk op te hoesten is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed bezig! Onze bank heeft helaas niet de optie voor looptijdverkorting, alleen lastenverlaging is mogelijk. Gelukkig kunnen we daar ruimschoots mee uit de voeten, wij werken de komende paar jaar eerst aan een lager hypotheekbedrag, zodat we dit gemakkelijk op kunnen brengen ook als 1 van onze lonen volledig weg zou vallen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben groot fan van het verkorten van de looptijd!
  Wellicht is het - als je het onderste uit de kan wilt hebben - belastingtechnisch niet de meest ideale optie, maar het maakt sparen en aflossen zoveel concreter.
  En werkt voor ons ook bij andere afwegingen. 'Wil je dit nu kopen, of wil je een maand eerder stoppen met werken (hypotheek)'? Dat maakt e.e.a. veel helderder dan 'Wil je dit kopen, of zet je het op een spaarrekening?'.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben gekozen voor looptijdverkorting. Nu zijn we waarschijnlijk in de loop van 2019 al klaar met de hypotheek. (Officiële brief van de bank nog niet ontvangen, dit hebben we zelf uitgerekend) Mooi een stuk eerder dan 2028, tot wanneer de hypotheek eerst zou lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Tot nu toe hebben we altijd voor lastenverlichting gekozen, maar je blog en je reactie op mijn blog heeft me wel aan het denken gezet. Ik heb het bij internetbankieren nog niet gevonden, maar in de voorwaarden van onze hypotheek staat dat het kan.
  Binnenkort eens een belletje met de bank. Als het dan niet via internetbankieren kan, dan moet het maar via de oude manier met formulieren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben voor een mix gekozen.
  Op onze Aflossingvrije hypotheek (+/- 80K) hebben we in 5 jaar afgelost (20% per jaar)
  Verder hebben we een spaarhypotheek (170K) die we qua looptijd verkort hadden tot 20 jaar. Omdat de fiscal tijdsklemmen vervallen zijn hebben we afgelopen jaar daarop extra afgelost en nog wat bijgestort. Hierdoor zijn wij vanaf maart 2018 hypotheek vrij...(Dat is einde rentevastperiode van 15 jaar) jippie.....Echt een Eigen huis....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We hebben de hypotheek in 2014 afgesloten, we hebben nu al bijna de helft betaald en afgelost. Ik ga toevallig dit weekend weer een aflossing doen voor het volle jaarlijkse bedrag. Ik heb er zin in... op naar een hypotheekvrij leven! Vond ik een mooi streven op mijn 32e.. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Door extra af te lossen bij de aflossingshypotheek hebben wij lagere lasten. Hopen over 4 jaar klaar te zijn met de aflossingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen