zondag 7 januari 2018

Een baby; hoeveel spullen heb je nou echt nodig?

Mijlpaal! Vandaag ben ik precies 30 weken zwanger van onze tweede dochter. Doordat we Nikki ook nog rond hebben kruipen/lopen is de zwangerschap tot nu toe echt voorbij gevlogen. Wat een verschil met de eerste zwangerschap. Naast dat het heel snel gaat, heb ik meer vertrouwen in wat komen gaat. Waar ik bij Nikki echt nog zoekende was, in wat ik moest aanschaffen, heb ik daar nu weinig last van. Ik kwam er namelijk al heel snel achter dat zo'n kleine baby bijna niets nodig heeft in materiele zin.

Aanschaffen
Als nieuwe ouder ga je natuurlijk op internet op zoek naar uitzetlijsten. En als je die moet geloven moet je echt heel veel aanschaffen om er voor te zorgen dat jouw kind veilig op kan groeien. Zo'n kleintje heeft natuurlijk best wel wat extra's nodig, maar nu kan ik door ervaring ook wel zeggen dat heel veel dingen helemaal niet noodzakelijk zijn. Ze groeien ook zonder allemaal luxe spullen op tot hele fijne mensen.

Wat zijn de toppers?
Voor ons waren in het eerste jaar van Nikki een paar dingen echte toppers:
 • haar (2ehands) wiegje! Het is een kleinere en hogere variant van het reguliere ledikant die ik naast ons bed kon plaatsen. Nikki heeft hier de eerste 6 maanden in geslapen. Ideaal voor de voedingen 's nachts en het voelde heerlijk vertrouwd om je kind zo dicht bij je op de kamer te hebben.
 • haar (2ehands) draagzak. Nikki is op niet zo'n fijne manier ter wereld gekomen  en had veel behoefte aan geborgenheid. Ze heeft in de beginperiode veel gehuild. Daar word je als ouder werkelijk wanhopig van. Dragen bleek de oplossing. Tegen mij aan slapen vond ze heerlijk.
 • aansluitend op haar draagzak; haar inbakerdoek. Nikki sliep slecht en huilde veel. Was bovendien hyperactief. Hoogstwaarschijnlijk ontstaan door haar geboorte met de vacuümpomp. Door haar in te bakeren voelde ze zich geborgen en sliep ze heerlijk. Het was even een drempel over om haar zo vast in een doek te bakeren, maar toen ik zag hoe fijn ze zich hierbij voelde, was ik daar snel over heen.

Wat zijn de floppers?
Eigenlijk heb ik bij Nikki al bewust inkopen gedaan, waardoor we weinig floppers hadden. We hielden ons echt aan de basisuitzetlijst.  Wat ik wel merkte in de aankoop van babyspullen is dat het vooral heel duur is en dat dit helemaal niet nodig is. Op marktplaats of andere verkoophoeken kan je werkelijk voor een fractie van de nieuwprijs prachtige spullen kopen. En over het algemeen hoef je echt niet bang te zijn dat het af is, aangezien baby's maar kort met spullen doen. Voor je het weet zijn ze weer groot en kunnen de spullen weer weg. Wij hebben veel tweedehands gekocht, waarbij ik wel bewust bepaalde merken kocht. Daardoor betaalde ik voor een tweedehands product misschien iets meer, maar leverde ik niet in op kwaliteit. Bovendien zijn de spullen heel mooi gebleven in het afgelopen jaar en kan het nu weer gewoon gebruikt gaan worden voor onze tweede dochter.

Aankopen tijdens de tweede zwangerschap
En dan nu voor de loeder-moeder-award van het jaar; ik heb voor deze baby nog helemaal niets gekocht. Alle grote stukken hebben we al in huis. Het enige wat ik nog moet uitzoeken en tellen zijn de kleertjes, luiers en het aanschaffen van een kraampakket. Voor de rest hebben we alles. En wat we niet hebben, kopen we op dat moment wel. Dat voorkomt impulsaankopen die ik onder invloed van hormonen zomaar kan doen. Maar bakken met geld aan spullen voor een baby die vooral liefde, warmte, voeding en geborgenheid nodig heeft? Nee, dat gaan we niet doen. Niet omdat we willen besparen, maar omdat we niet onnodig willen consumeren. En laat je absoluut niet verleiden door de slimme marketing van de winkeliers; want ook zonder al die (dure) spullen, kan jouw kind een heel fijn leven krijgen!


6 opmerkingen:

 1. Goede blog! Toen ik zwanger was heb ik me wel enigszins laten gaan... Eigenlijk helemaal niet nodig! Maargoed, hormonen doen echt wat met mij (psychisch gezien!). Er moest tijdens de zwangerschap ook opeens vanalles in huis worden verandert enz.... Echt last van nesteldrang en alles.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat nesteldrang herken ik dit keer echt heel erg. Ik ben normaal niet zo poetserig... maar tegenwoordig... pffff ;)

   Ik heb overigens op jouw blog vaker gelezen dat je last hebt van je hormonen. Ooit je schildklier laten onderzoeken? Die doet ook heel veel voor je psyche...

   Verwijderen
  2. Ja, er is echt al vanalles onderzocht. Maar in principe zijn mijn hormonen gewoon allemaal 'normaal', alleen reageert mijn lichaam veel sterker op hormoonwisselingen dan bij andere mensen, blijkbaar.

   Verwijderen
 2. Voor mijn baby, uitgerekend over 4 weken, heb ik meisjeskleding gekocht. We hebben al een zoon. Had ik beter niet kunnen doen, zie ook mn blogje. Verder hebben we eigenlijk, weer, heel veel gekregen. Dat we er nog 1 zouden krijgen zat niet in de verwachting iig. Floppers: flanellen doeken/ luiers, veiligheidsspelden, kruikzakken.
  Geniet nog even van de zwangerschap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk! Ik kende je blog nog niet, maar heb net even bijgelezen op je site en heb je toegevoegd aan mijn leeslijst. Ik zie dat het voor jullie ook de 2e is. Jij ook succes met de laatste loodjes!

   Verwijderen
 3. Ik ben nog maar net gestart, liep al maanden met het idee in mn hoofd en dacht, ach! gewoon doen! Leuk dat je me hebt toegevoegd aan je leeslijst! Wil je ook op de mijne? Ik voeg je graag toe!

  BeantwoordenVerwijderen