woensdag 31 januari 2018

Fijn leesvoer: In de fruitboomgaard

Even voorstellen
Wij zijn Joost (44) en Merel (43) en we bloggen over onze weg naar zelfvoorziening en financieel vrij zijn op In de fruitboomgaard. We hebben elkaar leren kennen als collega’s. Nu werkt Joost bij een bank en ik zit met een gemankeerd lichaam thuis. Wij wonen tijdelijk in een recreatiepark in Roelofarendsveen in afwachting van de bouw van ons nieuwe huisje in Oosterwold.Aanleiding
Ons leven is wat anders gelopen dan de levens van vrienden om ons heen. Toen we in 2005 op het punt stonden (drie dagen voor vertrek) om met een oude auto de reis van ons leven te gaan maken, werd ik getroffen door een herseninfarct. Al onze vrienden vertrokken en ik lag half verlamd en met afasie in het ziekenhuis (in A’dam en gelukkig niet in Mauretanië of Senegal). De jaren erna stonden in het teken van revalideren en re-integreren.

Ondanks dat we al genoeg aan ons hoofd hadden, hebben we gesprekken gevoerd met cardiologen over een eventuele zwangerschap (op een geven moment heb je geen tijd meer om dat soort dingen uit te stellen). Door mijn aangeboren hartafwijking waren er allerlei haken en ogen. We hebben besloten ervan af te zien. Later bleek dit een hele verstandige beslissing gezien het feit dat ik veel meer last heb overgehouden van mijn herseninfarct dan ik in eerste instantie toe wilde geven. En dan moet je wat. Heroriënteren, hergroeperen, herijken, geef het een naam.

Vrijheid
Feit is dat Joost een goede baan heeft waar hij een goed salaris mee verdient. Maar hij maakt lange dagen. We willen graag samen tijd hebben om, binnen de grenzen die er zijn, leuke dingen te doen. We kunnen wachten tot Joost met pensioen kan, maar gezien het feit dat mijn hartafwijking inmiddels heeft geleid tot hartfalen (chronisch en uiteindelijk progressieve ziekte) is dat redelijk kansloos. Dus dan maar de wereld wat naar onze hand zetten. We besloten te gaan sparen. Sparen om op een later moment samen vrij te kunnen zijn. In welke vorm was ons toen nog niet duidelijk. We begonnen, toen ons spaarpotje serieuze vormen aan begon te nemen, met het aflossen van onze hypotheek. En we werden hier steeds enthousiaster over.


Oosterwold
In 2016 kwam Oosterwold op ons pad. We wilden graag ruimte, rust en groen, maar hadden niet het idee dat in de randstad te kunnen vinden. Zeker gezien het feit dat we persé niet duurder wilden gaan wonen. Maar het blijkt wel te kunnen! In Oosterwold vinden we alles wat we zoeken. Zelfs voor minder geld dan waar we voorheen voor woonden. Inmiddels zijn we door het hele proces van grondverkrijging heen en zijn we eigenaar van 2.600 m2 grond. We staan op het punt te beginnen met de bouw van ons huisje. Klein (75 m2) om het betaalbaar te houden. En daarna gaan we een fruitboomgaard aanleggen en daarmee hopen we een plekje te creëren waar we naar hartenlust kunnen aanklooien en rommelen.

Personal finance
Straks wonen we op veel grond met hele lage lasten (we hopen hypotheekvrij; of het gaat lukken zal dit jaar blijken). In de loop van de tijd is dat ons doel geworden. Joost kan minder gaan werken of een baan zoeken in een sector waar zijn hart ligt (al weet hij nu niet precies hoe of wat; maar dat hoeft ook niet; dat komt vanzelf). Aangezien we door het sparen hebben geleerd leuk te leven van een relatief laag bedrag, sparen we heel makkelijk vrije tijd bij elkaar.

Op korte termijn één of twee jaar vrij nemen is opeens een reële mogelijkheid. Onze blog Met onze blog willen we vrienden en familie op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Maar daarnaast hopen we ook andere mensen te bereiken die net als wij geïnteresseerd zijn in personal finance, hypotheekvrij leven, zelfbouwen, groen en duurzaam leven, stadslandbouw, dingen zelf maken en de wereld naar je hand zetten (oftewel enigszins non-conformistisch zijn ;-)).

Wil je nog meer leuke financebloggers ontdekken? Op deze pagina kan je ze allemaal vinden!

6 opmerkingen:

 1. Zekers fijn leesvoer! Heel erg leuk stel ook :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb altijd interesse in FIRE blogs, ik ga jullie volgen.:-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi en krachtig verhaal. Veel tegenvallers maar uiteindelijk toch weer je weg vinden.

  Petje af!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi verhaal en leest inderdaad fijn weg. Na wat jullie meegemaakt hebben begrijp ik de keuze helemaal. Mooie doelen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor het plaatsen en wat een leuke reacties allemaal!
  :-)
  p.s. @CheesyFinance, wij houden ook van jullie hoor! ;-)))))))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Topblog, vooral lezen mensen!

  (en inderdaad een lekker stel ;-))

  BeantwoordenVerwijderen