woensdag 3 januari 2018

Fijn leesvoer; Porterenee

Steeds meer personal finance bloggers zijn de afgelopen maanden gestopt met bloggen. Gelukkig zijn er ook een heleboel nieuwe bloggers te vinden die een heel fijn verhaal te vertellen hebben. In de rubriek Fijn leesvoer komen deze bloggers aan het woord. Vandaag de blog van Renée Lamboo, een blog die zeker een aanrader is om te gaan volgen. Ze schrijft over haar weg naar financiële vrijheid.

Renée Lamboo startte afgelopen maand een nieuw blog en facebookpagina over geld. PorteRenee.nl. (Je weet wel van Renée en portemonnee.) Je vindt er haar persoonlijke verhaal, spaar-inspiratie, gekke lijstjes. Ze vertelt waarom ze vindt dat er meer over geld gesproken moet worden.


Ik ben gek op geld. There, I said it. De meeste mensen vinden het belachelijk en ongepast en vooral raar. Ik zeg wel dat ik gek ben op geld, maar ik ben eigenlijk vooral gek op wat je ermee kunt. Met geld koop je vrijheid en daar ben ik helemaal dol op.

Onzekerheid opvangen
Ik ben 32 jaar, getrouwd met radiomaker Kasper en samen hebben we twee kinderen, 4 jaar en 10 maanden. Ik werk als freelance journaliste en schrijf voor tijdschriften en websites. Daarmee verdien ik een prima boterham, net als mijn man. Rijk zijn we niet, tevreden wel. Iedere maand houden we geld over en we begrijpen (inmiddels) dat we daar iets verstandigs mee moeten doen. Want een pensioen hebben we niet, net als dat we niet doorbetaald krijgen wanneer we ziek zijn of arbeidsongeschikt raken. Een dertiende maand? Kennen wij niet. Net als we nooit een kerstpakket krijgen (aaahh, zielig. Right?) Daar begon het eigenlijk mee. Die onzekerheid een beetje opvangen. Inmiddels is het een way of life geworden.

Praten over geld
We lossen fanatiek af op ons huis, we sparen gewoon ouderwets en gaan binnenkort beginnen met het investeren in indexfondsen. Spreiden is altijd verstandig. Ik vind het belangrijk om bewust met geld om te gaan. En ik vind het ook belangrijk om het daar met elkaar over te hebben. Samen weet immers meer dan alleen. Het lijkt soms wel of je - om met goedkeuring van je omgeving - over geld te mogen praten of miljonair moet zijn of economie moet hebben gestudeerd. Ik heb gestudeerd, maar geen economie. Miljonair wil ik best worden, maar zo ver ben ik nog niet. En toch heb ik het erover, het liefst met een beetje humor. Omdat het belachelijk is dat we tegenwoordig makkelijker over seks praten dan over geld. Daar is ook porteRenee.nl uit geboren.Veel invloed
Wat ik predik is niet zuinigheid, maar bewustheid. Dat je geld maar één keer uit kan geven en dat je dat vooral aan dingen moet doen die belangrijk zijn of voor jou belangrijk voelen. Niet omdat ik op mijn geld zit, maar omdat geld zo ontzettend veel (mede)bepaalt in ons leven. Waar we wonen. De opleiding die onze kinderen krijgen. Wat we eten. Zelfs een beetje hoe gelukkig we zijn. Want we kunnen wel blijven roepen dat geld niet gelukkig maakt, geen geld kan wel flink ongelukkig maken. Dus laten we die situatie vooral voorkomen. Al probeer ik het op mijn site wel luchtig te houden en geef ik je ook bijvoorbeeld tien redenen om je sportschoolabonnement per direct op te zeggen. Het moet wel een beetje gezellig blijven.

Wil je nog meer leuke financebloggers ontdekken? Op deze pagina kan je ze allemaal vinden!

0 reacties:

Een reactie posten