woensdag 10 januari 2018

Fijn leesvoer: Project Lonica

 Het internet staat vol met ontzettend fijn leesvoer, het is alleen zo lastig om ook net op die ene leuke site terecht te komen. Met deze rubriek probeer ik om meer fijn leesvoer op het internet te ontdekken.

Vandaag vertelt Lonneke over haar blog Project Lonica. Een blog die al een tijdje online is en die ik met heel veel plezier lees. Lonneke heeft grote dromen. Net als velen van ons ziet ze het niet zitten om tot haar 70e op kantoor te werken. Ze wil meer vrijheid en duurzamer leven. En Lonneke laat het niet bij dromen. Op haar blog kan je haar inspirerende reis volgen.


Even voorstellen
Mijn naam is Lonneke Lodder, ik ben 43 jaar en daarvan heb ik er 24 in Amsterdam gewoond. Sinds juli 2017 zwerf ik als digitale nomade door Spanje. Na jarenlang in het communicatievak te hebben gewerkt, ben ik in februari 2016 begonnen als zelfstandig tekstschrijver. Maar mijn echte beroep is misschien wel gelukszoeker.


Bloggen
Het idee dat ik nog tot mijn 70e op kantoor zou moeten werken, begon me een aantal jaar geleden enorm tegen te staan. Ik had het gevoel dat ik in een gouden kooi terecht was gekomen. Een goed salaris, veel vrijheid en ik kreeg waardering voor wat ik deed. Maar maakte het me ook gelukkig? In de zomer van 2015 nam ik een sabbatical van 4 maanden. Ik liep naar Santiago de Compostela en daarna werkte ik 6 weken als vrijwilliger op het Spaanse platteland. Toen wist ik het zeker. Het leven is te kort om op kantoor te zitten. Toen ik terugkwam, ben ik begonnen met bloggen over mijn zoektocht naar een ander leven: minder geld en spullen, meer voldoening en geluk.

Wachtwoord
Ik heb nooit anoniem geblogd, maar in eerste instantie wel achter een wachtwoord. Ik wilde nog een tijdje blijven werken en sparen. Mensen vertelden me dat het niet verstandig was als mijn werkgever wist dat ik serieus nadacht over ontslag. In die eerste periode haalde ik dus bezoekerscijfers van 35 pageviews per week! Mijn trouwste volger was mijn moeder.

Coming out
Totdat ik op een gegeven moment dacht: maar dit is precies wat ik niet meer wil. Ik wil niet op mijn werk een andere persoon zijn dan wie ik in het echt ben. Ik gooide het wachtwoord eraf en dat voelde als een coming out. De grap is dat mijn plannen en mijn authenticiteit me op mijn werk alleen maar meer waardering opleverden. Ze hebben me zelfs nog een promotie aangeboden.

Project Lonica
Ik wilde duurzamer leven, dichtbij de natuur. Ik wilde geld en bezit minder belangrijk maken en ik wilde buiten fysiek werk doen, mijn handen vies maken. Mijn ideaal werd een stukje land met een klein huisje erop, wat dieren, een moestuin en een vakantiehuisje voor gasten. Omdat ik daar graag een beetje uitzicht bij wil – en niet op de buren – besloot ik me op Spanje te oriënteren. Een dergelijk lapje grond is in Nederland onbetaalbaar. Omdat ik wel ongeveer wist wat ik voor ogen had, maar de weg er naartoe organisch tot stand komt, noemde ik mijn plan Project Lonica. Spanjaarden verbasteren mijn Hollandse naam Lonneke vaak tot Lonica.

Stap voor stap
Wij hebben als mensen sterk de neiging om aan onze zekerheden vast te houden. Ik ben daar geen uitzondering op. Je baan opgeven, je huis verkopen, emigreren, het is geen kattenpis. Om die reden besloot ik het stap voor stap te doen. En dat werkt. Uit de eerste stap volgt bijna automatisch de volgende. Ik begon met consuminderen en besparen. Ik was verbaasd hoe makkelijk het me af ging om van de helft van mijn inkomen te leven. De volgende stap was ontslag nemen. Vervolgens besloot ik mijn huis tijdelijk te verhuren en een halfjaar tot een jaar op verschillende plekken op het Spaanse platteland gaan werken als vrijwilliger. Als stadsmens heb ik nog veel te leren. Het plan is om in 2018 de volgende stap te zetten: het verkopen van mijn huis en daadwerkelijk emigreren naar het
Spaanse platteland.


Geld verdienen
Ik wilde niet wachten tot mijn pensioen of totdat ik financieel onafhankelijk zou zijn. Je weet immers nooit wanneer het leven afgelopen is. Ik wilde niet 'voor later' leven. Een van de grote vragen was en is dus: waar ga ik van leven? Ik kan goed schrijven en deed het in mijn vrije tijd veel en graag. In het communicatievak is schrijven uiteraard ook een belangrijke component. Zo kwam ik op het idee om te gaan werken als zelfstandig tekstschrijver. Ik schreef me in februari 2016 in bij de Kamer van Koophandel. De eerste anderhalf jaar combineerde ik het tekstschrijven met mijn baan in Nederland. Sinds mijn vertrek naar Spanje werk ik op afstand voor opdrachtgevers in Nederland.

Combineren van inkomsten
In de praktijk blijkt het lastig om genoeg tijd te investeren in mijn tekstbureau. Er is hier in Spanje zoveel dat mijn aandacht vraagt. Bovendien is de markt voor tekstschrijvers op dit moment niet makkelijk. Het plan was om het werk als tekstschrijver uiteindelijk te combineren met het verhuren van een vakantiehuisje, zodat ik een tweede inkomstenbron zou hebben. Langzamerhand verschuiven mijn ideeën hierover. Ik denk inmiddels dat ik het grootste deel van mijn geld beter ter plaatse kan verdienen, met mijn tekstbureau als een extra inkomstenbron. Het vakantiehuisje – misschien wel 2 – op de eerste plaats dus. Zoals ik al zei, Project Lonica is een voortdurende zoektocht.

Interviewserie Pioniers
Die zoektocht maakt het ook ontzettend leuk. Ik leer zóveel. Waar ik ook eindig, ik had dit avontuur nooit willen missen. Ik blog erover omdat ik anderen met mijn verhaal wil inspireren. Dat is ook waarom ik de serie Pioniers ben gestart, waarin ik mensen interview die met hun leven een ander pad zijn ingeslagen.

Bloglezers kijken mee
De lezers van mijn blog kijken over mijn schouder mee met elke stap die ik zet, inclusief de doodlopende zijpaden. Ik schrijf bewust over mijn twijfels en de lastige dingen. Mensen zijn in onze cultuur veel te bang voor het maken van fouten en al helemaal om die openlijk te delen. Terwijl je door fouten te maken juist verder komt. Door dingen uit te proberen en daarvan te leren kun je je ontwikkelen. Het is een echt verhaal wat ik vertel.

Wil je nog meer leuke financebloggers ontdekken? Op deze pagina kan je ze allemaal vinden!
Lonica Tekst

2 opmerkingen:

  1. Ik volg de blog van Lonneke al zo'n anderhalf jaar. Ik vind het dapper wat ze gedaan heeft/doet: je zekerheden loslaten en de wijde wereld intrekken. Ze schrijft over de dingen die goed gaan maar durft ook de tegenvallers te benoemen. Zij doet wat veel mensen graag zouden willen doen maar niet doen. Dat geldt trouwens ook voor mij. Maar mijn plan is om over een paar jaar, dan ben ik 62-63 jaar, als vrijwillig pensionado door het leven te gaan. Ik ga in ieder geval niet werken tot m'n 68e. Dat is ook een vorm van vrijheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi om je verhaal zo eens te lezen! Ik wist wel stukjes, maar niet alles. Ook grappig; ik dacht altijd dat je ergens mijn leeftijd (begin 30) was!

    BeantwoordenVerwijderen