vrijdag 5 januari 2018

Fooi geven; hoe heurt het?

In veel landen is het verplicht om fooi te geven in sectoren zoals de horeca. De fooi is verplicht, omdat hier een deel van het salaris van het personeel van betaald wordt. In Nederland wordt er ook veel fooi gegeven, maar is het geen verplichting. Eerder een vorm van etiquette. Het salaris wordt immers gewoon door de werkgever betaald. De fooi is dus een extra waardering voor het personeel. Maar wanneer geef je fooi? En hoeveel?

Wie geef je fooi?
In de horeca wordt vaak fooi gegeven. Maar ook de kapper, taxichaffeur en glazenwasser ontvangen regelmatig een fooi voor bewezen diensten. Vaak kiezen mensen er voor om een bedrag naar boven af te ronden of geven een paar euro extra. Fooi geven is niet verplicht en wordt in Nederland vooral gegeven om te tonen dat we tevreden zijn over hetgeen we ontvangen hebben.


Hoe heurt het..
In dit artikel van het Dagblad van het Noorden staat te lezen dat we in Nederland een beetje zuinig zijn en geen echte regels hebben t.a.v. het geven van fooi.

Nederland kent een beter minimumloon en hier is fooi geven niet verplicht. De vuistregel is om in cafés en restaurants 5 à 10 procent bovenop de rekening te geven. Maar dat staat niet in steen geschreven. ,,Het is vooral een kwestie van aanvoelen”, ,Ben je tevreden over de service, dan geef je fooi. Niet? Dan laat je het achterwege.”

Veelal wordt fooi gegeven na het leveren van een dienst. In sommige gevallen is het handig om dat juist vooraf te doen. Zo kan je in een hotel op de eerste verblijfdag een paar euro voor de schoonmaker neerleggen. Daarmee kweek je goodwill onder het personeel. En of je nou fooi vooraf of naderhand geeft, de hoogte hoeft natuurlijk niet te verschillen.

Zo doen wij het
In de horeca geven wij vrijwel altijd fooi, mits alles naar wens was natuurlijk. Bij een korte stop ronden we vaak het bedrag naar boven af. Hebben we wat langer ergens gezeten, dan geven we meestal een paar euro fooi. Als we op vakantie zijn, krijgt de housekeeping ook altijd een fooi. En aan het eind van het jaar krijgen de krantenbezorgers een paar euro fooi. We zien het niet als verplichting, wel als een stukje waardering. Toch zijn er ook een hoop mensen die vinden dat fooi geven in Nederland onzin is. Want waar trek je de grens? Bovendien zijn alle werkenden in Nederland  gegarandeerd van een minimum inkomen.

Er is geen goed of fout in beide standpunten. Doe vooral wat goed voelt voor jou!

Hoe sta jij er in? Wel of geen fooi?

5 opmerkingen:

 1. Ik weet van mijn ex-vriend, dat de lonen voor bedienend personeel niet fantastisch zijn in Nederland en het is vaak fysiek zwaar werk. Als we daarom vriendelijk/goed bediend worden geef ik altijd fooi. Wanneer de service echter slecht is geef ik uit principe geen fooi. Maar in 90% van de gevallen krijgt men in de horeca altijd fooi van me. Ik zie het dus ook als een stukje extra waardering voor harde werkers :).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fooien alleen bij tevreden zijn over de diensten. En niet voor bijvoorbeeld voor 2 kopjes koffie. Maar voor 2 x 2 kopjes koffie naar boven afronden en alles daarboven tussen 5 en 10 procent fooi. De salarissen zijn erg laag in de horeca. Onze oudste is ervoor opgeleid maar werkt nu in de productie want kan geen bestaan opbouwen op 0-uren contracten. Geen toeslagen voor avond en weekend etc. Fooienpot is zeer welkom.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik geef dus nooit fooi...behalve in het buitenland waar de lonen simpelweg lager zijn. En als de service goed is? Dan kom ik daar dus gewoon weer terug! Want het loon van de onderwijsassistent, van de schoonmaker van het kantoorgebouw waar ik werk, de vuilnisophaler, de winkelbediende zijn ook laag en ook die geef ik nooit een fooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik verbaas me een beetje over het grote aantal mensen dat een fooi lijkt te geven.
  Misschien is het geen representatieve steekproef of ben ik gewoon een "knieperd"

  Zeker wanneer met PIN afgerekend wordt (bijna altijd) is het ook minder ongemakkelijk om geen fooi te geven.

  Wanneer geef ik wel een fooi? Als we ergens met een groep een hele middag geweest zijn. Soms maken we dan een pot, de restjes worden de fooi. Zonder pot ronden we het bedrag naar boven af. In elk geval zodat iedereen met een heel aantal euro's kan betalen.

  Op vakantie in het buitenland (en zeker als het daar goedkoper is dan Nederland cq. de lonen laag zijn). Op vakantie in Hongarije werden we eens voortreffelijk geholpen door een garage. Het uurloon voor een monteur is daar, anno 2003, €4,- ! Door het geven van een fooi heb ik dat verdubbeld. De kosten voor de onderdelen waren overigens wel vergelijkbaar met de prijs in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De lonen zijn laag in de horeca lees ik, maar wat als je zelf van een laag inkomen rond moet komen en je je zelf zelden de luxe van iets gebruiken in de horeca kunt veroorloven, dan is een fooi geven iets wat niet echt mogelijk is, ik rond dan zelf het bedrag naar boven af en dat ligt dan aan het bedrag hoe ik dat doe, meestal geef ik dan maar 10 tot 50 eurocent, in de ogen van bedienend personeel dan misschien een gierig iets, maar voor mij al een behoorlijk bedrag . Ik verdien een minder dan modaal inkomen en in mijn bedrijfstak bestaat er niet zoiets als een fooi , dus blijft het geven van een fooi een raar iets omdat ik werk in de schoonmaak toch ook een dienend beroep. Mijn dochter werkt trouwens in de horeca en zij waardeert elke cent die er als fooi binnenkomt, omdat zij als geen ander weet dat niet iedereen een grote fooi kan geven.

  BeantwoordenVerwijderen