maandag 15 januari 2018

Moneymonday; de financien van... C

Even voorstellen...

man(47), vrouw (44), zoon(20), dochter (18), dochter (9)
Zoon studeert elders (weekenden thuis inclusief schoondochter), dochter van 18 is gehandicapt en woont sinds kort in een instelling. Wonen 19 jaar  in een royaal rijtjeshuis uit 1970 waar 200.000 euro hypotheek op rustte. In 2013 de laatste aflossing gedaan, het huis is nu hypotheekvrij.
Op het huis liggen 23 zonnepanelen die samen ongeveer 6.800 kWh opwekken. Dit is genoeg voor het huishouden en het rijden van onze volledig elektrische auto. We hebben een pellet CV. Daardoor is ons gasverbruik laag. We koken nog wel op gas maar zijn aan het nadenken over inductie. De aansluitkosten voor gas zijn hoog t.o.v. het verbruik.


Werk en inkomen

Man werkt ongeveer 45 uur in eigen onderneming. Vrouw doet administratie en huishouden. (Dit is zo gegroeid door de zorg voor dochter met beperking)

Inkomsten:
Loon uit de onderneming: €5.750,- per maand
Kinderbijslag: €81,- per maand
Totaal per maand: €5.831,- per maand

Uitgaven
Energie: €55,- pm (minimale voorschot, krijgen er 35 per maand terug)
Water: €35,-
AOV: €780,- (verzekerd voor het beroep en korte wachttijd van 2 weken) De helft hiervan via belasting terug
ORV: €55,- (verzekerd voor 640.000, lineair aflopend tot vrouw met pensioen gaat)
Autoverzekering: €89,-
Ziektekosten: €161,50
Bijdrage instelling dochter: €50,-
Woonhuisverzekering: €89,82
Telefoon: €150,- (betaal ook voor twee oudste kinderen)
Kunstuitleen: €21,-
Eten/zorg poezen: €65,- (4 katten)
Woz: €60,-
Sport en hobby: 52,50 (sportschool, sauna, muziekles etc)
Kapper: €25,-
Studie bijdrage zoon: €300,- (Is al voor gespaard dus pak maandelijks van de spaarrekening)
Postcode loterij: €26
Boodschappen: €900,-(eten bio, inclusief drogisterij artikelen)
Zorgkosten door eigen risico: €25-
Pellets: €25,- (kopen elk jaar een kuub pellets voor ongeveer 250 euro)
Kleding, cadeau, schoenen: €300,-
Totaal per maand: €3.125

Overig
Sparen pensioen: €68,-
Banksparen: €300 voor pensioen
Beleggen: €150
Sparen eigen risico: €140
Reservering inkomstenbelasting: €1.300 (aan het einde van het jaar vaak teveel, restant gaat naar pensioenspaarrekening)
Onverwacht: €750
Totaal per maand: €2.705,-

Sparen

Ondertussen hebben we ongeveer 220.000,- euro spaargeld op een lopende spaarrekening.
Dat is exclusief het banksparen en het pensioensparen. We hebben geen speciaal spaardoel verder. We zijn erg afhankelijk van bepaalde klanten en vinden het een fijn idee dat we zomaar een paar jaar zonder inkomen kunnen zitten zonder problemen. We zijn eigenlijk nooit veel ruimer gaan leven toen de inkomsten stegen. We willen ook niet mooier-groter-luxer wonen en hebben meer dan genoeg aan 1 auto. Liever minder werken op termijn. Kind drie gaat misschien ook studeren en we hebben voor elk kind een potje van 25.000 euro staan voor studie. Daaruit halen we elke maand die 300 euro. (Collegegeld en boeken, we betalen ook zijn telefoon) De rest moet zoon bijlenen.(wonen en eten/drinken) Hij studeert erg lang maar heeft wel vooruitzicht op een goed betaalde baan.(arts) Voor hem geen bijdrage van de overheid.


Verhouding inkomsten & uitgaven

Ik ben nog niet helemaal tevreden tussen inkomsten en uitgaven. Nu ben ik strikter een kasboek aan het bijhouden omdat ik het overzicht wat verloor. Dit zat vooral in het stuk boodschappen-kleding-schoenen. Het blijft lastiger als ondernemer omdat je jezelf uitbetaalt maar helemaal nog niet weet wat je omzet gaat zijn. Ik vind dat we erg veel geld uitgeven aan vaste lasten. Vooral zo een AOV hakt erin maar is wel echt belangrijk.

Hypotheek aflossen

Ook wij hadden flink last van de recessie en verloren een aantal klanten die zelf failliet gingen. Dat betekende in ons geval vooral minder sparen. Toen wel direct besloten dat we het huis moesten gaan aflossen.

Er stond een aflossingsvrije hypotheek open van 100.000 euro! Ook in de spaarpot van de spaarhypotheek zat nog niet heel veel. De rentevastperiode liep af en we besloten direct 100.000 euro spaargeld in de hypotheek te steken. Omdat de marktrente lager was dan de hypotheekrente vond onze hypotheker het prima dat we ook boetevrij gingen inleggen op het spaargedeelte. Zo werd die ook gestaag afgelost. Het voelt erg vrij om zo te leven. Het gaat er namelijk niet om wat voor een huis je hebt, het gaat erom wat je erin doet!

Zwakke plek

Mijn zwakke plek is toch wel de kinderen. Koop snel bijvoorbeeld kleding voor de ‘arme student’ of drink graag ergens een kopje koffie met oudste dochter etc. Ongemerkt gaat er veel geld inzitten en dat moet beter in kaart voor 2018. Vandaar het voornemen mijn kasboek beter te beheren.

Wij gaan overigens zelden op vakantie. We zijn gewoon graag thuis en door de handicap van dochter was het ook niet zo makkelijk om te gaan. Nu zou het makkelijker kunnen maar wil ik haar liever niet achterlaten….

Ik bespaar liever niet op goede, gezonde biologische voeding en bijbehorende producten die ervoor zorgen dat we minder afval produceren en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is.


Besparen & visie

Ik bespaar liever niet op goede, gezonde biologische voeding en bijbehorende producten die ervoor zorgen dat we minder afval produceren en onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk is. Mijn man en ik staan op dezelfde manier in het leven. Dus nooit ruzie over geld. Man is makkelijker dan ik en gaat sneller bijvoorbeeld een terrasje pakken oid. We hebben een soort sauna abonnement en genieten daar enorm van! Wel ontzettend luxe!

Fijn financieel leesvoer

Ik heb de boeken van Gerhard Hormann gelezen en lees ook graag een van Erica Verdegaal.
Uit haar boek zou ik ook dan wel n wijze les willen meegeven! Verzeker alleen de grote risico’s en nooit voor 1 ding (bijvoorbeeld niet, telefoon etc). Ze noemt het de verzekerparadox waardoor je zoveel geld kwijt bent aan verzekeringen dat sparen nauwelijks lukt. Ook is n uitvaartverzekering echt niet nodig. Das las ik in een boek van Marieke Henselmans: laat je niet kisten….
Ook is het goed om bij jezelf te blijven, zeker in deze tijd. De huizen gaan weer als zoete broodjes over de toonbank en mensen lenen weer volop. Doe het niet! Kijk niet naar wat anderen doen maar wees tevreden. Los je schulden af en maak geen nieuwe. Dan pas kun je de echte vrijheid ervaren, die zit niet in spullen!
Ik lees ook al jaren de blog van Teunie, Eenvoudig leven. Een warme moeder van 10 kinderen. Van haar heb ik leren wecken en brood bakken, iets waar ik heel blij van wordt en waardoor we hoogwaardig voedsel kunnen eten als vers biologisch brood zonder daar de hoofdprijs voor te betalen. In het seizoen koop ik goedkoop groenten en fruit en conserveer dat voor de wintermaanden. Van Teunie heb ik een grote mate van dankbaarheid geleerd. Haar blog is een heuse aanrader!

Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? De rubriek kan bestaan door de bijdragen van lezers. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat er wekelijks een fijn financieel inkijkje klaar staat.

Wil jij daar voor zorgen & eens anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

16 opmerkingen:

 1. Klopt het bedrag voor de Aov wel in het overzicht. EUR 42,78 kan toch geen bedrag zijn wat er inhakt (als de helft ook nog terugkomt via de belasting).
  Mooi overzicht verder. Nic

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een foutieve overname. AOV moet zijn 780 euro. Ook t sportschoolabonnement lijkt zo zeer royaal...Het totaalbedrag klopt.

   Verwijderen
 2. Leuk om te lezen! Mooi inkomen ook denk ik, ook al weet je nog niet helemaal wat de omzet wordt. Fijn potje achter de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant om te lezen. Al lijkt me het bedrag dat wordt uitgegeven aan sport/sauna ed wel wat hoog ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dit bedrag bestaat uit
   -sportschoolabonnement inclusief onbeperkt zwemmen jongste kind
   -20 rittenkaart sauna (1 per jaar)
   -sporten jongste kind
   -muziekles (duur!!) jongste kind

   Verwijderen
 4. Pardon? €220.000 op de lopende spaarrekening? Daar verlies je per jaar minimumaal €6000-7000 euro mee aan inkomsten van bv dividend aandelen (heb ik de VRH niet eens meegenomen). Daar moeten jullie toch wat beters mee kunnen doen, toch? Je "moet" altijd wel wat buffer opbouwen, maar dit is toch wel een beetje overdreven, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. we zijn ons daar van bewust maar missen de expertise om echt aan de gang te gaan...Daarbij is het zo dat als er geen werk meer is meteen die buffer aangesproken moet worden, dus als je dan je vermogen vast heb zitten in aandelen etc vinden we dat spannend. Zo langzamerhand raken we wel iets meer vertrouwd met t idee dat er met dat geld wel iets gedaan mag worden en zijn we advies aan t inwinnen. Dus, je hebt gelijk;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is het bedrag voor de ziektekostenverzekering voor 2 personen?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, dit was de situatie in 2017 met het hoogste eigen risico. Het betreft een ondernemersverzekering die ook 5% korting oplevert op de AOV. Ook zit in deze verzekering (zonder aanvullend pakket!) onbeperkt fysiotherapie.
  Voor 2018 betalen we 200 euro. Eigen risico zo laag mogelijk ivm verwachtte ziektekosten. De voorwaarden zijn t zelfde verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Omdat je 220.000 euro spaargeld op een lopende spaarrekening hebt staan als overbrugging voor meerdere jaren, kun je er ook voor kiezen om een langere wachttijd te nemen op je AOV. Gaat je fors premie besparen. Vraag offertes aan op je bestaande verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier is wel over nagedacht maar besloten om het niet te doen. De belasting betaalt ongeveer de helft van de kosten en het is een "oudere" verzekering die nog uitkeert als je niet meer geschikt bent voor jouw beroep. Man heeft fysiek vrij zwaar werk en soms uitgeschakeld. Dan is er na twee weken al n goede uitkering en dat weegt niet meer op tegen lagere lasten.

   Verwijderen
 9. Leuk om eens een moneymonday van een ondernemersgezin te lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het invullen was ook niet heel easy omdat bij ons bepaalde lasten ook zakelijk zijn zoals bijvoorbeeld telefoonkosten. We zijn ooit klein begonnen met weinig inkomen en hebben geprobeerd om het in betere tijden ook niet al te bont te maken voor als er geen werk meer zou zijn....In die zin voelt het ondernemerschap minder "zeker" maar aan de andere kant verdienen we er een goede boterham mee en zijn we er na 20 jaar nog steeds;-)). Ik weet wat pas wat we verdiend hebben in het jaar daarna. Dus nooit uitgeven wat er binnenkomt....

   Verwijderen
 10. Leuk je betoog over verzekeringen. Mee eens. Daarvoor las ik je maandelijkse kosten en vind juist jouw auto verzekering en woonhuis verzekering aan de hoge kant.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Business loans and personal loans within 2-3 working days with convenient rates.Apply today. Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  https://capitallendingfince.blogspot.com/
  =====================================================
  Zakelijke leningen en persoonlijke leningen binnen 2-3 werkdagen met gunstige tarieven. Vandaag toepassen. E-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen