maandag 22 januari 2018

Moneymonday; de financien van... C

Even voorstellen...
Ik (vrouw, 31) woon samen met mijn man (31) en 2 kinderen  (9 en 3) in op een boerderijtje in Duitsland. Werk & inkomen
Ik werk niet, mijn man werkt 37,5 uur per week in ploegendienst. 

Inkomsten 
Loon €2.760
Kinderbijslag en KGB €388
Totaal  inkomsten: €3.148

Vaste Uitgaven
Hypotheek  €600
Gas/water/electra €285
Zorgverzekeringen €180
Overige verzekeringen €129
Kinderopvang €60
DUO €100
Internet/tv/telefoon €60
Gemeentebelastingen €67
Verzekering auto €35
Wegenbelasting €20

Variabele uitgaven
Boodschappen €379
Tanken €217
Dieren €162
Potjes €270
Sparen €500
Totaal uitgaven: €3.064

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja nu wel, er komt meer binnen dan eruit gaat. Mijn man krijgt per 4 weken betaald, dus dat heeft een poosje geduurd voordat we dat uitgevogeld hadden

Hoe beheer je de financiën?
In Excel, ik hou elke inkomst en uitgave bij. Voor de boodschappen en tanken hebben we een bedrag per week, als dat op is dan is het op.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
In onze situatie is er niks gewijzigd, maar hoe we er mee om gaan wel. Omdat mijn man per 4 weken betaald kreeg vond ik budgetteren moeilijk, de ene maand hielden we heel veel over en de andere maand kwamen we te kort. Helaas zetten we wat we overhielden niet aan de kant maar gaven we dat uit. We hebben nu een strak budget en gekeken naar de inkomsten en uitgaven op jaarbasis en aan de hand daarvan ons budget opgemaakt.

In ons nieuwe budget hebben we ook allemaal potjes verwerkt, zo staat er bij dieren best een groot bedrag (we hebben ook veel dieren) maar dat betekent niet dat we dat opmaken, als er een dier naar de dierenarts moet kan dat ook van dat potje. Zo hebben we nu ook potjes voor kleding, cadeautjes, een nieuwe bril en leuke dingen.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
We kunnen nu ineens heel veel sparen en hebben elke maand „genoeg" geld!

Spaar je? 
Ja we sparen, in eerste instantie voor een buffer. Dat vinden we erg belangrijk omdat ik (nog) geen inkomen heb en als mijn man zijn baan verliest willen we niet in de stress te hoeven zitten. Verder sparen we nog voor de kinderen, het huis, een andere auto en vakantie.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Dieren, dat is eigenlijk best een grote kostenpost omdat we er ook veel hebben, en als er dan eens iets is en er moet een veearts gebeld worden dan kan het ineens heel duur worden.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
We hebben aardig ruim begroot en geen rekening gehouden in de begroting met extra inkomsten, zoals winstuitkering, vakantiegeld en AirBnB inkomsten, dus dit geld kan sowieso meteen naar de spaarrekening. Verder hebben we geen abonnementen (ook geen mobiel) of andere onnodige vaste lasten. We kijken ook regelmatig of we kunnen besparen op vaste lasten.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Wij zijn totaal niet materialistisch ingesteld, we kopen alleen nieuwe kleren of elektronica als het oude niet meer goed is. Ik kan me niet indenken dat we bijvoorbeeld schoenen zouden kopen omdat we ze mooi vinden. Wij zien dit echt als gebruiksvoorwerpen die vervangen moeten worden als ze kapot zijn.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Eten en dieren. Wij vinden het belangrijk om gezond te eten, we proberen veel van ons eigen voedsel zelf te produceren. Daarvoor hebben we een groot deel van onze dieren ook, kippen voor eieren en vlees, schapen voor wol en vlees. We hopen komend jaar ook nog 2 varkens te nemen. Daarom besparen wij ook niet op onze dieren, wat zij eten dat eten wij uiteindelijk ook. Als we vlees kopen dan halen we dat altijd bij een kleine boerderij waar dieren zo opgroeien zoals wij willen.

Zitten jullie op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja, we zijn beide niet materialistisch ingesteld en daardoor hoeven we veel dingen niet te kopen. We zijn allebei liever thuis dan weg dus dat scheelt ook.

Welke blogs/sites lees jij graag die betrekking hebben op de financiën?

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven'  willen geven?
Een tip die ik van Dave Ramsey heb geleerd: vertel je geld waar het heen moet gaan in plaats van je af te vragen waar het gebleven is. Zorg dat je elke euro budgetteert, ook je spaargeld, zie sparen als een vaste last waar je niet omheen kunt.

Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

5 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen! Ik ben benieuwd hoe jullie de kosten in Duitsland vergelijken met Nederland zien. Ik heb begrepen dat ze daar bijv. een 'publieke' zorgverzekering hebben die meer kosten vergoed dan onze basisverzekering...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben gelukkig weinig zorg nodig, maar er wordt inderdaad meer gedekt, de meeste tandartskosten ook. En er is gelukkig ook geen eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi overzicht, jullie sparen veel van het inkomen. Die buffer gaat zo zeker lukken :).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Business loans and personal loans within 2-3 working days with convenient rates.Apply today. Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  https://capitallendingfince.blogspot.com/
  =====================================================
  Zakelijke leningen en persoonlijke leningen binnen 2-3 werkdagen met gunstige tarieven. Vandaag toepassen. E-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen