maandag 1 januari 2018

Moneymonday; de financien van ... T

Even voorstellen...
Ik ben alleenstaand en moeder van 2 kinderen. De kinderen wonen niet meer thuis, dus ik ben ook empty nester. Ik heb een relatie, maar we wonen niet samen. Ik woon in een rijtjeshuis in de buitenwijken van Houston, Texas. Ik woon hier al zo’n 12 jaar.

 Werk & inkomsten
Ik werk 40 uur per week.


INKOMSTEN


Fulltime baan
$3236
€2744VASTE UITGAVEN


Hypotheek
621
526
Huiseigenaren vereniging
196
166
Eigendomsbelasting
320
271
Water
30
25
Gas
25
21
Elektriciteit
40
34
Internet
68
58
Amazon Prime
9
8
Mobiele telefoon
33
28
Mobiele telefoon zoon
30
25
Medische verzekering 2 pers
360
305
Tandarts verzekering
23
20
Opstal/inboedel verzekering
85
72
Auto verzekering
80
68
Sportschool
95
81Totaal Vaste Uitgaven
$2015
€1708VARIABELE UITGAVEN


Boodschappen
250
212
Uit eten
70
59
Kleding
50
42
Benzine
100
85
Allerlei/zakgeld
100
85Totaal Variabele Uitgaven
$570
€483SPAREN


reserveringen
200
170
Pensioen
200
170Totaal Sparen
$400
€340Totaal uitgaven per maand
$2985
€2531Rest
$251
€213
Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?

Op zich wel. De woonlasten vind ik aan de hoge kant, maar ik heb destijds voor deze woning gekozen omdat de kinderen naar een bepaalde school gingen en hier wordt de school waar je heen gaat bepaald aan de hand van waar je woont. Ik kon niet buiten deze schoolzone gaan wonen en huizen in deze schoolzone zijn duur.

Hoe beheer je de financiën?

Net na mijn scheiding heb ik een lijst gemaakt met alle inkomsten en uitgaven om een overzicht te krijgen. Eens in de zoveel tijd werk ik deze bij omdat bepaalde dingen duurder worden of wegvallen. Verder heb ik een app op mijn telefoon waar ik alle maandelijkse inkomsten en uitgaven in detail bijhoud en budgetteer. Ik heb 1 bankrekening waarmee ik makkelijk online en via een app kan bankieren.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?

Een paar maanden geleden zijn mijn kinderen uit huis gegaan. De oudste is gaan studeren en de jongste is bij zijn vader gaan wonen. Het zijn geen grote financiële wijzigingen maar ik heb wel mijn verzekeringen en huishoudbudget moeten aanpassen.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?

Het betekent vooral dat ik nu meer geld overhoud, omdat ik geen autoverzekering voor de oudste hoef te betalen (zo’n €932 op jaarbasis). Ook zijn de vaste lasten iets omlaag gegaan, omdat ik in mijn eentje minder gas/water/elektriciteit gebruik. En natuurlijk scheelt het in de boodschappen nu er 2 grote eters minder zijn.


Spaar je?

Ja ik spaar. Een gedeelte van mijn spaargeld gaat naar een pensioenfonds. Ik heb eigenlijk bijna geen pensioen opgebouwd in mijn leven. Voor ik 12 jaar geleden naar de US verhuisde heb ik in Nederland wel parttime gewerkt, maar niet veel pensioen opgebouwd. Toen ik hier kwam wonen, heb ik de eerste 5 jaar niet gewerkt, daarna parttime en de laatste 3 jaar werk ik fulltime. Pensioen is echter iets wat je zelf moet opbouwen en daar ben ik nog niet zo lang mee bezig.

Verder spaar ik ongeveer €170 per maand, wat echt naar een spaarrekening gaat. Dat geld is voor de buffer die ik aan het opbouwen ben. En dan spaar ik nog een variabel bedrag per maand aan de hand van wat er over is van mijn inkomen voor die maand. Omdat ik altijd vrij zuinig heb moeten leven, ben ik nu bezig met wat luxe dingen aanschaffen waar ik al die tijd geen geld voor had. Zo heb ik laatst een mountain bike gekocht en op dit moment spaar ik voor skikleding voor een geplande trip tijdens de kerstvakantie. Mijn oudste zoon heeft een beurs gekregen voor de universiteit, maar ik betaal incidenteel toch wel dingen voor hem zoals kleding en schoolspullen. Verder betaal ik bewust wat teveel inkomstenbelasting, zodat ik in het voorjaar een redelijk bedrag terug krijg. Dat geld gebruik ik voor een reis naar Nederland om familie en vrienden te zien.

Doe je investeringen met jouw geld?

Nee, ik investeer zelf niet. In feite kan ik wel zelf bepalen waar en hoe ik mijn bijdragen in het pensioenfonds beleg, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet zoveel verstand van heb en ik maar gewoon ga met het standaard pakket.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?

Sinds ik weer een relatie heb, merk ik dat er toch meer geld uit gaat richting dingen als restaurants, uitgaan, recreatie. Ook andere dingen, zoals vakantie en hobby's zijn ineens een groter deel van mijn budget gaan innemen. Af en toe moet ik echt de rem erop zetten.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?

Ik heb een app waarmee ik budgetteer. Ik vul mijn inkomsten voor die maand in en alle vaste uitgaven. Daarna vertelt de app me hoeveel ik nog over heb om te budgetteren en dat verdeel ik dan onder in potjes voor variabele posten zoals boodschappen, restaurants, kleding, etc. Ik schat voor elke maand een beetje in wat ik in de komende maand nodig heb voor die posten. Als ik bijvoorbeeld weet dat ik geen kleding nodig heb, dan hou ik dat potje laag of op 0 en kan er wat extra naar de andere posten. Elke uitgave registreer ik in de app. Door de maand heen stel ik de variabele potjes soms bij als de ene te snel leeg raakt en de ander nog genoeg ruimte heeft. Maar als de variabele potjes tegen het eind van de maand aan hun max zijn, dan gaat de hand op de knip en schakel ik over op eten wat ik op voorraad heb. Gelukkig komt dat niet zo vaak voor.

Bespaar je op bepaalde lasten?

Ik ben gewend om heel zuinig te leven en hou mijn vaste lasten zo laag mogelijk. Zo heb ik alleen de nodige verzekeringen (medisch, auto, huis) en kijk ik elk jaar waar ik het voordeligst uit ben en betaal ik altijd het jaarbedrag ineens vanwege de zo hoog mogelijke korting. Ook probeer ik zuinig te zijn met gas/licht/water. Ik douche bijvoorbeeld meestal op de sportschool, waardoor ik thuis niet meer zo vaak hoef. Ik heb geen kabelaansluiting. In plaats daarvan heb ik amazon prime. En verder probeer ik zo goedkoop mogelijk boodschappen te doen en gebruik ik veel kortingscoupons voor uitjes.

Op welke lasten zou je nooit willen besparen?

Voordat mijn kinderen uit huis waren, was het best moeilijk om met mijn inkomen rond te komen. Ik had toen ook nog een andere baan en lager inkomen. Wat dan als eerste wegvalt zijn dingen als uit eten, en uitjes. Je werkt hard en dan is het frustrerend om te moeten zeggen dat er geen geld is om een keer naar de film te gaan. Toen we het naderhand iets ruimer hadden en dat wel weer konden doen, heb ik wel gemerkt dat die dingen juist meer lol in je leven geven en het toch ook belangrijk is voor mijn gevoel van eigenwaarde dat ik eens uit eten kan of voor iemand een (verjaardags)cadeautje kan kopen. Ik zou dus nooit willen besparen op af en toe eens uitgaan of uit eten gaan.


Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 

Op dit moment woon ik niet samen met mijn huidige partner, dus onze financiën zijn gescheiden. Hij heeft een hoger inkomen dan ik en daarmee ook een ander uitgavenpatroon. Daar waar ik bewust geld moet reserveren, geeft hij het gewoon uit zonder erbij na te hoeven denken. Ik moet ervoor zorgen dat ik dan soms de rem zet op bepaalde uitgaven als we samen weg zijn. Hij snapt dat wel en vindt het geen probleem om wat vaker de rekening naar zich toe te trekken. We hebben hier afspraken over en hij weet dat als mijn budget voor bijvoorbeeld uit eten gaan voor die maand op is, dat we niet gaan of dat hij betaalt. Ik heb hem wel geleerd om prijzen te vergelijken en hij shopt tegenwoordig daardoor wel prijsbewuster. Beiden hebben we wel het principe “to live within our means”, wat zoveel betekent als dat we beiden binnen ons budget leven en geen schulden hebben/maken.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? 

 Ik lees veel persoonlijke blogs van mensen die bezig zijn met besparen en ik ben ook lid van een paar Facebook groepen. Ik weet niet of er Nederlandse vertalingen zijn, maar ik vind de boeken van Dave Ramsey erg interessant. Sommige dingen zullen niet 1 op 1 toe te passen zijn, omdat zijn boeken gericht zijn op de Amerikaanse cultuur en mensen die veel schulden hebben. Maar zoals met alles kun je er voor jezelf uithalen wat van toepassing is

Welke financiële tip zou jij de lezers van in10jaarfo willen geven?
Wat ik zelf heel fijn vind is alle rekeningen die niet per maand komen terug rekenen naar wat het per maand zou kosten en dan die bedragen bij elkaar optellen om op een globaal maandbedrag uit te komen. Dit bedrag reserveer je dan elke maand op een aparte rekening. Op die manier kun je op een bepaald moment je rekeningen uit dat potje gaan betalen en ben je soms goedkoper uit als je per jaar ineens betaalt.

Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

2 opmerkingen:

  1. Wat leukk om dit te lezen, ik heb zelf 26 jaar in de VS gewoond en gewerkt. Ik kan je aanraden (maaar dat weet je al) om als je werkgever het aanbied zsm je 401K helemaal te benutten. Dus fully fund your 401K. Ik heb dat gedaan wanneer het kon, en dat kon zeker niet ieder jaar. Ik kan nu zien dat dit mij heel veel gaat helpen wanneer ik met pensioen ga. Ik ben terug in Nederland en het pensioen systeem is hier heel anders, zoals jij weet. Maar in de VS kan je echt ook iets opbouwen, het vergt veel discipline dat wel. Ik wens je all the best en dank je wel voor het delen. Echt heel herkenbaar.

    BeantwoordenVerwijderen