donderdag 18 januari 2018

Negatieve spaarrente in 2018?

In 2016 schreef ik voor het eerst  een blogbericht over de huidige stand van de spaarrente. Op dat moment was ik werkelijk ondersteboven van het feit dat de spaarrente op mijn spaarrekening nog maar 0,6% was. We zijn nu een kleine 2 jaar verder en nu zou iedereen de overstap maken naar de bank waar je nog een rente van 0,6% krijgt.

Geen spaarrente 
Anno 2018 geven de eerste banken (Triodos & van Lanschot) al geen spaarrente meer. Ze staan op exact 0,0%. De 3 grootbanken (Rabobank, ABN AMRO & ING) van  Nederland geven op dit moment op de reguliere spaarrekening 0,05% rente. Dat is nog 1 stapje af van de nullijn. De verwachting is dat deze stap in 2018 nog genomen gaat worden. Maar zullen de banken in Nederland ook naar een negatieve rente gaan?Verloop spaarrentes 
In de tijd dat ik blog heb ik de wijzigingen van de spaarrente van mijn spaarrekening bijgehouden. Aan onderstaande cijfers kan je goed zien welke termijn er tussen iedere rentewijziging zit en hoe hoog de rentewijziging was. De afgelopen jaren was de trend in ieder geval dat de spaarrente alleen maar lager werd. In 2017 zakte de rente bij iedere wijziging met 0,05%. Dat is dus precies de rente die de bank nu nog geeft....

 • 06-10-2017: rentedaling: 0,1% naar 0,05%
 • 10-08-2017: rentedaling: 0,15% naar 0,1%
 • 01-07-2017: rentedaling: 0,2% naar 0,15%
 • 23-03-2017: rentedaling: 0,25% naar 0,2%
 • 12-01-2017: rentedaling: 0,3% naar 0,25%
 • 15-09-2016: rentedaling: 0,4% naar 0,3%
 • 30-06-2016: rentedaling 0,5 % naar 0,4%
 • 22-03-2016: rentedaling: 0,6% naar 0,5%
 • 15-01-2016: rentedaling: 0,7% naar 0,6%
 • 29-10-2015: rentedaling: 0,8% naar 0,7%
 • 09-07-2015: rentedaling: 0,9% naar 0,8%
 • 13-03-2015: rentedaling:1,0% naar 0,9% 
Investeren in plaats van sparen?
Sparen levert qua rendement niets meer op. Je kunt zelfs stellen dat je geld verliest als je geld op je spaarrekening laat staan. De inflatie is immers hoger dan de spaarrente. En toch zal ik de eerste zijn om te vertellen dat spaargeld ontzettend belangrijk is. Ondanks het lage rendement bouw je namelijk wel een stuk zekerheid op. Spaargeld is namelijk direct beschikbaar. Als je gaat investeren, loop je risico en is het maar de vraag of je direct bij jouw geïnvesteerde geld kan als je het nodig hebt. Alleen onbeperkt doorsparen zal ik niet aanraden. Kies voor jezelf een bedrag wat je minimaal achter de hand wil hebben. Mocht je daar boven komen, kan je gaan kijken naar andere alternatieven.

Lees ook: Hoeveel spaargeld heb je nodig?Overstappen 
Wij hebben onze bankzaken en hypotheek lopen bij de R.abobank. Sinds vorig jaar heb ik online gratis spaarrekeningen geopend bij M.oneyou. Daar is de spaarrente 0,35% i.p.v. de 0,05% die ik bij de R.abo krijg. Mijn spaargeld heb ik om die hogere spaarrente overgeheveld naar M.oneyou. Dat levert geen wereldbedrag aan rente op, maar alle kleine beetjes helpen.

M.oneyou is een veel kleinere bank als de R.abobank. Toch vind ik het geen probleem om daar mijn spaargeld te stallen. In Nederland is het zo geregeld dat de eerste 100.000 euro aan spaargeld onder het depositogarantiestelling van De Nederlandsche Bank valt. Mocht de bank onverhoopt failliet gaan, krijg je via DNB je geld gewoon terug.

Ik ben heel benieuwd wat komend jaar gaat brengen op spaargebied. Toen ik in 2015 begon met bloggen, had ik nooit verwacht dat we op dit punt zouden staan. Ik ben benieuwd of mijn verbazing nog groter gaat worden.

Wat denk jij? Gaan we voor het eerst een negatieve spaarrente meemaken? 

5 opmerkingen:

 1. Ja, het is hard gegaan he?
  Omdat banken al een flinke tijd negatieve rente moeten betalen voor het stallen van hun geld, hebben ze kosten aan spaargeld. Die kosten moeten ergens terugverdiend worden. Dat kan met negatieve spaarrente maar ook met het verhogen van andere tarieven. Ik denk dat banken eerder voor dat laatste kiezen dan voor een negatieve spaarrente.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De voorspelling is dat de rentes binnenkort weer gaan stijgen.
  Wat me altijd opvalt in deze discussie: als de rente zakt van, zeg, 2.3% naar 2.0%, dan klagen mensen minder hard dan als de rente zakt van 0.3% naar 0.0%. Het laatste lijkt relatief gezien een groter verschil, maar uiteindelijk gaat het om hoeveel je onder de streep overhoudt, en dan zijn beide situaties eigenlijk gelijk.
  Stel jouw bank had 2% en MoneyYou had 2.3%, was je dan ook overgestapt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je de vraag stelt! Tegenwoordig stap ik wel over, omdat ik nu weet dat overstappen loont. Voorheen was ik de luie consument die niet overstapte, omdat ik het wel gemakkelijk en vertrouwd vond bij mijn bank.Daar kijk ik nu wel anders tegen aan.

   Verwijderen
 3. Ik ben nu ook nog lui, en stal mijn geld ook bij dezelfde bank als jij... Het levert idd niets meer op, maar ik denk ook dat de rentes wel weer zullen stijgen, evenals de rentes van hypotheken, dat kan toch haast niet anders? Ook de studielening/ duo gaat op 1 januari weer opnieuw de rente vaststellen. Ik verwacht dat deze ook omhoog gaat. De rente is nu 0,12%

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja dan toch maar overstappen.
  Leaseplanbank 0.45% (direct opneembaar, voldoet aan Ned depositogarantie regeling).
  Anadolubank 0.5% maar dat is dan wel de hoogste.

  Kortom shoppen loont nog steeds.

  gr John  BeantwoordenVerwijderen