zaterdag 27 januari 2018

Zakgeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Zakgeld is voor kinderen heel belangrijk. Kinderen leren namelijk door het krijgen van zakgeld te sparen, budgetteren en bewust met geld om te gaan. Maar op welke leeftijd begin je met zakgeld? En met welk bedrag? Vandaag alles over zakgeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Zakgeld & leeftijd
Van alle 5-11 jarigen krijgt 69% zakgeld. Vanaf ongeveer 6 jaar kunnen kinderen munten herkennen. Dat is ook een mooie leeftijd om te starten met zakgeld. Het is lastig om een bedrag voor zakgeld te kiezen. Het Nibud heeft onderstaande bedragen op zijn site staan. Onderstaande bedragen zijn het bedrag per week per kind. 

 • 5 jaar: €0,50
 • 6 jaar: €1 tot €2
 • 7 jaar: €1 tot €2
 • 8 jaar: €1 tot €2
 • 9 jaar: €1,20 tot €2
 • 10 jaar: €1,70 tot €2
 • 11 jaar: €2 tot €2,30
 • 12 jaar: €2,50
Voor een kind in de basisschoolleeftijd zijn bovenstaande bedragen hoog genoeg. Al kan je het bedrag natuurlijk aanpassen aan het bedrag dat je zelf te besteden hebt. Bij zakgeld gaat het vooral om het leren omgaan met geld en is de hoogte van het bedrag minder van belang.Regels zakgeld
Vergelijk zakgeld maar met je eigen salaris. Wij vinden het ook hartstikke vervelend als ons geld niet op een vast moment gestort wordt of qua hoogte wisselt. Voor kinderen is dat net zo. Het is belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn. Zo leren ze al jong om te budgetteren en afspraken te maken. 

Handige zakgeldregels:
 • Geef iedere week hetzelfde zakgeldbedrag op hetzelfde moment
 • Maak samen afspraken waar je kind zijn geld aan mag uitgeven
 • Maak afspraken waar je kind zelf voor moet sparen of wat hij/zij van jou als ouder krijgt
 • Zet de afspraken op papier; dat geeft duidelijkheid en voorkomt discussie. 
 • Zie zakgeld niet als loon of als middel om te straffen
 • Op = op. Hoe verleidelijk het als ouder ook is om af en toe wat extra toe te stoppen, hanteer de regel op = op. Zo worden kinderen gemotiveerder om voor een bepaald doel te sparen. 
Vind je het handig om zakgeldafspraken te maken op papier? Print dan dit zakgeldcontract uit en vul het samen met je kind in.
Leren sparen
Het is belangrijk dat kinderen al jong leren om te sparen. Want jong geleerd is immers oud gedaan. Als ze later groot zijn moeten ze ook sparen voor grote uitgaven. Voor jonge kinderen is een spaarpot een goede manier om te leren sparen. Kinderen vinden het leuk om te zien dat het bedrag groeit. Het motiveert om verder te sparen.  Zodra kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan, zijn ze oud genoeg om te sparen via een spaarrekening en kan contant geld vervangen gaan worden voor betalen met een pinpas.

Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

2 opmerkingen:

 1. dochter is 8. krijgt vanaf 6 jr 1 euro per week. ik denk er vaak niet aan maar hou een afstreeplijst bij dus weet precies hoeveel ze nog krijgt. geen winkel op loopafstand (wel op loop afstand maar zover mag ze nog niet :p) dus ze geeft t nooit uit. komt nooit in een winkel.. krijgt geld met verjaardag en dus zakgeld. heeft ondertussen veel geld in haar spaar/bewaarpot (t heet nu eenmaal spaarpot, maar is haar eigen geld om te mogen gebruiken, dat hoeft ze niet te sparen, maar gaat dus vanzelf)

  jongste is 5, als hij 6 wordt krijgt hij ook zakgeld, maar door verjaardagen etc zit er ook al geld in zijn geldpotje

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn dochter is 8, ze krijgt 2 euro per week als zakgeld. Ze geeft er niet veel om, we proberen haar uit te leggen dat ze mag sparen voor grote dingen en als ze het nu wil uitgeven dat het dan langer duurt voordat ze haar “doel” bereikt :) ik vind het wel lastig maar ze is nog jong, we proberen er consequent in te blijven.

  BeantwoordenVerwijderen