vrijdag 16 februari 2018

Dat kost ons geld; een negatieve crowdfunding ervaring!

Op mijn blog schrijf ik over geld. Ik schrijf ook regelmatig over persoonlijke geldzaken. En hetgeen wat ik vandaag met jullie ga delen is persoonlijk en vind ik belangrijk om te delen. Want het is natuurlijk leuk om al die positieve verhalen over aflossen, investeren en sparen te lezen, maar ik wil jullie laten zien dat het ook wel eens mis gaat.


Hoe zit het ook alweer...
In 2015 besloot ik om te gaan investeren in crowdfunding. Crowdfunding is een publieksfinanciering. Het houdt in dat een bedrijf of persoon een lening aanvraagt en die vervolgens door de crowd (groep) laat funden (financieren).

Crowdfunding = risico & rendement
Nieuwe dingen leer je met vallen en opstaan. Dat was bij mij bij crowdfunding ook zo. Gelokt door een hoog rendement investeerde ik in mijn eerste project meteen €2.000. Het ging om een investering in La Cubanita in Enschede. Maandelijks ontving ik €62,67 over een periode van 36 maanden. Voor mijn investering van €2.000 ontvang ik uiteindelijk €2.256,12 minus €20 bemiddelingsfee. Een totale winst van €236,12 dus. Maar dit rendement behaal je alleen als het bedrijf aan alle betalingsverplichtingen voldoet. En dat is gelukkig bij deze investering het geval. Ik heb ondertussen al 34 maanden x €62,67 terug ontvangen en ontvang in maart en april de laatste 2 terugbetalingen.

Negatieve ervaringen
Na mijn eerste investering raakte ik enthousiast in crowdfunding en in 2015 investeerde ik nogmaals in een project. Ditmaal in restaurant Down Town's in Haarlem. Ik investeerde een bedrag van €500. De looptijd bij dit project was 48 maanden met een maandelijkse terugbetaling van €12,21. Deze investering zou (48 maanden x €12,61) €586,06 minus €5 bemiddelingsfee €581,06 opleveren. Een winst dus van €81,06. Maar ook hierbij geldt dat je dit rendement alleen krijgt als het bedrijf aan de betalingsvoorwaarden voldoet. En daar wringt bij deze investering de schoen. Want het restaurant is failliet en de eigenaar kan niet meer aan de betalingsvoorwaarden voldoen. AUW!


Dank je wel attente, anonieme lezer!
En het verhaal achter deze investering is bijzonder. Ik kreeg namelijk op 23 december 2017 een reactie van een anonieme lezer op dit eerder geschreven bericht. Daarin gaf hij aan dat het betreffende restaurant al heel erg lang gesloten was en dat het onduidelijk was of de eigenaar aan de betalingsverplichting zou blijven voldoen.

Ik heb naar aanleiding van deze reactie contact opgenomen met Horeca Crowdfunding Nederland om ze bovenstaande situatie voor te leggen. Aangezien ik als investeerder nog geen enkele informatie tot mijn beschikking had, was ik wel benieuwd naar hun uitleg. Via internetbankieren had ik al gezien dat de investeerder nog wel gewoon aan de betalingsverplichtingen voldeed. Telefonisch heb ik uiteindelijk contact gekregen met HCN en kreeg ik de bevestiging dat het bedrijf inderdaad failliet is en dat het restaurant inderdaad ook al geruime tijd gesloten is. Dat riep bij mij natuurlijk meteen vragen op. Waarom is er geen open kaart gespeelt naar de investeerders?

De medewerker van HCN gaf aan dat ze achter de schermen heel hard hebben gewerkt om een deel van de inleg terug te krijgen bij de eigenaar van het restaurant. HCN heeft met succes nog een bedrag vrij kunnen krijgen, maar de verwachting is wel dat vanaf deze of volgende maand de terugbetalingen gaan stoppen. Dat zou betekenen dat iedere investeerder in dit project een flink verlies gaat lijden. Er staan op dit moment immers nog 15 maanden open waarin terugbetaald moet worden. In mijn geval zou dit een verlies van 15 maanden x €12,21 betekenen. Oftewel een bedrag van €183,15 aan verlies in totaal. Dat is dus een fors negatief rendement op een investering van €500.

Ik vond het prettig dat de medewerker van HCN aan de telefoon  open kaart met mij speelde over de situatie. Desondanks vind ik het nog steeds ronduit slordig dat er niet eerder gecommuniceerd is naar alle investeerders over de ontstane situatie. Ik heb begrip voor het feit dat ze niet alle feiten op tafel kunnen leggen, maar iets meer transparantie zou in mijn ogen juist meer vertrouwen in hun platform geven. Nu heb ik dankzij een lezer van mijn blog deze informatie tot mij verkregen, maar andere investeerders zijn tot op heden dus nog steeds niet op de hoogte gebracht over de naderende stopzetting van deze investering. En dat vind ik vreemd.


Stoppen met crowdfunding?
Zo'n verlies is natuurlijk nooit leuk, maar als je gaat investeren in crowdfunding weet je wel dat deze mogelijkheid er ook in zit. En als je kijkt naar bovenstaande 2 investeringen is het natuurlijk een behoorlijk slecht resultaat. 1 positief en 1 negatief. Al heb ik door de winst in project 1 nog steeds over de gehele investering een positief rendement. Het rendement ligt alleen wel een stuk lager als verwacht. Naast deze 2 investeringen heb ik nog 5 investeringen bij HCN lopen. (zie eerder bericht met cijfertjes) Pas als mijn laatste investering zijn terugbetaling heeft gedaan kan ik zeggen of het een goede keuze is geweest om te investeren in crowdfunding in plaats van het geld op een spaarrekening te laten staan tegen een veel lager rendement.

Dit jaar kiezen we er voor om niet meer te investeren in crowdfunding, omdat we inzetten op een verdere verlaging van onze hypotheekschuld. Toch sluiten we het niet uit dat we in de toekomst wel weer gaan investeren, maar dan zullen we de overweging gaan maken tussen beleggen, crowdfunding of misschien wel een combinatie hiervan. Want ondanks het negatieve rendement op 1 project, ben ik nog steeds wel overwegend positief over crowdfunding. Maar nu ik voor het eerst ook te maken heb met een negatieve crowdfunding ervaring, zal ik nog bewuster mijn overweging maken of ik wel of niet in een project ga investeren.

Investeer jij in crowdfunding? 

10 opmerkingen:

 1. Ja, dit is ook mijn ervaring met crowdfunding. Logisch ook: niet elk (beginnend) bedrijf gaat succesvol worden. Investeer je in een breed gespreid indexfonds, dan spreid je ook je risico's. Kies je zelf "leuk restaurantje A, leuk start-upje B", dan spreid je je risico's veel minder. En kun je dus ook verlies draaien.

  Dan is je hypotheek afbetalen een veel zekerdere investering!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vervelend dat het zo loopt!
  Ik doe aan crowdfunding via Lendahand, toevallig vandaag een post over geplaatst. Het is crowdfunding aan het MKB in ontwikkelingslanden, daarmee dus een vorm van ontwikkelingshulp. Zij hebben nog nooit een lening niet terugbetaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag je blog voorbij komen & heb het met interesse gelezen. Ik ga het platform de komende tijd in de gaten houden! :)

   Verwijderen
 3. Ik investeer alleen aan doelen die ook mijn ideaal delen, de karnkamer bij de boer, een melktap, een stuk natuur wat door een stichting opgekocht wordt,zodat er nooit gebouwd kan worden...als het niet terugbetaald wordt zie ik het als gift, voor dat goede doel. Overigens is dat nog niet gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lijkt me inderdaad wel een beetje pijnlijk. Misschien krijg je nog een aantal maanden terugbetaling nog? Dus misschien valt je verlies straks nog mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik begrijp de rendementspercentages niet helemaal. Als je op een investering van 2000 na 3 jaar 2256 terugkrijgt dan kom ik op een rendement van minder dan 4% uit.. Dat is iets anders dan 8% en gezien het risico aan de lage kant.

  Bas

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is 8% op jaarbasis over het openstaande bedrag. Doordat er maandelijks afgelost wordt, valt het rendement lager uit. Wil je maximaal rendement, moet je eigenlijk direct weer investeren zodra je geld terug ontvangen hebt.

   Janine

   Verwijderen
 6. En dit is dus precies waarom wij zijn gestopt met crowdfunding, bij ons zijn er inmiddels ook al wat projecten omgevallen (gelukkig waren de investeringen wat kleiner dan €500). Probleem is dat als dit dus vroeg gebeurt in de terugbetalingstermijn, dan is je verlies ook heel erg groot. En de kans dat je nog wat terugziet is heel klein. Als je dit verlies weer uitsmeert over de volgende projecten dan gaat je gemiddelde rendement erg hard naar beneden. Het is wat dat betreft “veiliger” om het toch de beurs in te gooien, zeker voor de lange termijn.
  Sterkte in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb één project lopen, maar daar houd ik het ook bij. Het rendement klinkt inderdaad leuker dan het is en je loopt gewoon best veel risico. Dat is het mij niet waard. Bovendien staat je geld vast. Ik steek het dan liever in mijn aandelen/trackers. Als het moet, kan ik dat er in ieder geval nog elk moment uithalen.

  Het enige project dat ik heb lopen, heb ik wel goed onderzocht. Dat is ook een La Cubanita, die het (gelukkig nog) goed doet. Hiervan krijg ik elke maand €24,12 terug (investering was €1000) en dat loopt pas sinds deze zomer, dus daar heb ik mijn inleg voorlopig nog niet terug.

  Overigens vind ik het wel zorgwekkend dat je pas zo laat - en na eigen informeren - wat hoort van HCN. Ik snap het van hen ook, maar ik zou als investeerder toch ook graag proactief op de hoogte gehouden worden en niet via via moeten horen dat het bedrijf waarin ik geïnvesteerd heb al failliet is...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goede dag,
  Mijn naam is Mavis Wanczyk, winnaar van de powerball jackpot $ 758,7 miljoen in augustus 2017. Ik en mijn familie hebben besloten om elk $ 5 miljoen te verdelen aan maar een paar gelukkigen over de hele wereld. Neem contact met mij op via
  E-mail: maviswanczyk12345@gmail.com voor info / claim.

  Lees verder:
  http://Money.cnn.com/2017/08/23/News/Powerball-700-Million-Jackpot/Index.html

  Het beste,
  Mavis Wanczyk.

  BeantwoordenVerwijderen