zondag 11 februari 2018

De gekte op de huizenmarkt...

We hebben de wens om te verhuizen. Niet perse op korte termijn, maar wel binnen nu en een paar jaar. Het liefst naar een vrijstaande woning met wat grond. En daarvoor houden we Funda maar al te graag in de gaten. Maar om nou net die ene woning te vinden die echt aan je eisen voldoet, dat is nog best lastig.

Droomhuis
En toen zagen we zomaar ons droomhuis voorbij komen. Vrijstaand, mooi stuk grond erbij en met een bijgebouw wat nu gebruikt werd als bed & breakfast. De woning staat in de plaats waar ik geboren en getogen ben. Ook dat is een wens voor ons, om weer op de Veluwe te gaan wonen. Dichterbij familie en vrienden. Op de dag dat de woning op Funda geplaatst werd, hebben we meteen een afspraak gemaakt voor een bezichtiging. Maar afgelopen vrijdag belde de makelaar al om de bezichtiging af te zeggen. Het huis was al verkocht onder voorbehoud van financiering. Dat was flink balen en voor ons wordt het dus weer opnieuw flink op Funda zoeken naar een nieuwe geschikte woning...Overhitte huizenmarkt
De huizenmarkt is al een tijdje overhit. Huizen komen vaak niet eens meer op Funda. En wil je nog een beetje een kans maken moet je een aankoopmakelaar in de hand nemen. Gisteren zag ik in het  NOS journaal een item over de verkoop van woningen in zogenaamde goedkope wijken. Aan het woord kwam een makelaar die woningen uit Amsterdam-Zuidoost verkoopt. Hij vertelde:

"In de tijd van de crisis konden we deze woningen niet aan de straatstenen kwijt. Ze werden verkocht voor 100.000 euro, maximaal 110.000 euro. Nu kunnen deze woningen voor 210.000 worden verkocht"

Ook in bijvoorbeeld Utrecht Ondiep, waar je in 2013 gemiddeld 160.000 euro voor een huis betaalde, ben je nu gemiddeld 250.000 euro kwijt. Een stijging van maar liefst 56%. In Den haag is het nog gekker, daar steeg in de stationsbuurt de woningwaarde met gemiddeld 110%.
Bron: NOS

En nu...
Het is lastig om te bepalen wat we gaan doen. Wachten we tot de markt wat stabiliseert of gaan we toch handelen op het moment dat er een geschikte woning voorbij komt?  Voorlopig Funda ik nog maar even vrolijk door en dromen we nog even verder van een vrijstaand huis met moestuin, kippetjes en heel veel grond. Tot die tijd wonen we nog even heel fijn, heel centraal in Nederland.

Gaan bij jullie de huizen ook weg als zoete broodjes?

15 opmerkingen:

 1. Ik zou lekker wachten. Je weet dat je nu teveel betaald.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar daarentegen hebben we ook een koopwoning die naar verwachting ook weer meer opbrengt in deze tijd. Als de huizenprijzen dalen, zal ons huis ook in waarde dalen. Ik weet dus niet wat verstandig is in deze...

   Verwijderen
  2. als je duurder gaat kopen heb je voordeel bij een daling van de huizenprijzen. Je huidige huis daalt naar waarschijnlijkheid met een kleiner bedrag dan het duurdere huis wat je wil kopen (als ze percentueel even veel dalen).

   Ga je goedkoper wonen dan kun je beter verkopen op het moment dat de markt duurder ligt.

   Maar als de huizenprijzen gaan dalen dan is dat waarschijnlijk omdat de rente weer gaat stijgen. Dus dan koop je goedkoper, maar betaal je weer meer rente.

   Uiteindelijk kost het hoe dan ook geld en is er nooit het perfecte moment, vooral niet als je al een huis hebt. Voor starters die het konden betalen was 3 jaar geleden een hele goede tijd denk ik.

   Droomhuizen komen echter niet elke dag op de markt. En deze heb je alweer gemist. Wellicht is het toch wijs om je aan te melden bij een makelaar. Zodat je de volgende keer wel echt als eerst aan de beurt bent. (ik ben er niet heel bekend mee, maar ik neem aan dat aanmelden nog niks kost, maar pas als ze je het huis bezorgen )

   Verwijderen
 2. Wij hebben net een huis gekocht en dat duurde best wel lang omdat we eerst geen financiering konden krijgen en dus geen bod konden uitbrengen.
  Ik was echt stomverbaasd dat het huis in de tussentijd niet voor onze neus weggekaapt was, een nette eengezinswoning in deze prijsklasse is zeldzaam hier in het Westland.
  Naar wat ik begreep van de verkopers vonden mensen het te klein, blijkbaar zijn wij tevreden met minder dan de meeste mensen.
  Wij wonen hier nu heel fijn en ik vind dat ik ruimte zat heb!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is grappig, ik dacht dat jullie nog wel heel wat jaartjes in dit huis zouden blijven wonen (qua plan). Is dat opeens verandert?
  Ik zou nu niet een ander huis kopen. Omdat je wel echt meer Euro's neerlegd voor een ruimer huis, of meer grond oid. En aangezien elke euro ook afgelost moet worden is dat zeker wel iets om rekening mee te houden.
  Om mij heen zie ik veel mensen die alleen maar naar de maandlasten kijken ze willen hebben of kunnen dragen, en niet naar de daadwerkelijke schuld. Persoonlijk zou ik dus wachten tot de huizenmarkt wat meer stabiel is, en funda lekker links laten liggen ;) Dan kom je ook niet in de verleiding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zitten laag qua hypotheek en hebben een fikse overwaarde. Dus voor ons zou de overstap niet zo'n probleem worden. De regio waar we naar toe willen verhuizen is goedkoper. We krijgen dus meer waar voor ons geld.En we blijven bij ons in10jaarfo doel, verhuizing of niet. We liggen ook voor op schema, dus geen klagen in dat opzicht. :)

   Verwijderen
 4. Tja, zelfde situatie een paar jaar gezeten en waren echt funda verslaafd. Midden vorig jaar eigenlijk een beetje de hoop opgegeven gezien de huizenmarkt die totaal over de kop ging in onze regio. En ja hoor, twee maanden daarna toch tegen ons droomhuis aangelopen op randje veluwe, lekker veel grond en uitzicht op de weilanden. Tip : Loslaten, geen haast hebben, goed voorbereid zijn en kunnen toeslaan als dat ene droomhuis voorbij komt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat zoals jij het beschrijft ook ons plan van aanpak wordt. Loslaten en geen haast hebben. :)

   Verwijderen
 5. Ik vind het en gekke en enge trend en doet me toch een beetje denkne aan de periode voor de crisis. Wanneer klapt het weer!? Niks met jullie plannen te maken natuurlijk, want je bent verstandig genoeg en je weet precies wat je financieel wel een iet aan kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij ons in het dorp (Diemen) kun je geen huis krijgen zonder aankoopmakelaar. Dat was overigens ook zo in 2001 toen we ons huidige huis kochten. We moesten direct een bod doen nadat we het huis bekeken hadden. De mensen na ons wilden zelfs al een bod doen zonder gekeken te hebben (ze stonden in de voortuin te wachten tot wij klaar waren). Gelukkig is het toen gelukt.
  Wij blijven lekker zitten waar we zitten. Ons huis is aan de kleine kant maar zoon is al 18 en dochter bijna 13. Willen we een huis hier met een kamer of wat meer dan zijn we rond de EUR 400.000 kwijt, dat wil ik echt niet.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hetlijkt inderdaad waar dat je erg snel moet zijn. Huis verderop bij ons in de straat heeft 8 dagen te koop gestaan en weg was het.
  Nu staat toevallig het huis tegenover ons ook te koop. Is vrijdag in de verkoop gegaan en er zijn a.s. dinsdag al 5 bezichtigingen. Vandaag liepen er ook regelmatig mensen door de straat om te kijken. Er staat niet eens een verkoopbord in de tuin. Met deze voortvarendheid is dat niet eens meer nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zulke hogen percentages met stijging van de prijs zijn eigen abnormaal. Gelukkig wonen wij nu buiten de Randstad en hebben veel meer "woning" dan in de randstad.

  Ons huis heeft maar 4 dagen te koop gestaan voordat wij het kochten. Wie hadden het snel beslist.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Prijzen schieten hier ook omhoog en huizen staan niet lang te koop over het algemeen. Dat gezegd hebbende, als wij zouden willen verhuizen hebben we ook het probleem dat die huizen best een stuk duurder zijn geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij hebben zojuist de woning van mijn vriend in Amsterdam verkocht. De verkoopprijs lag 70% hoger dan de prijs waarvoor hij het 4 (!) jaar geleden kocht! En het was in 6 dagen verkocht.. Echt een oververhitte markt inderdaad. Ook is onze nieuwbouwwoning aan de prijs: vrienden bouwden op dezelfde locatie, hetzelfde huis voor 20% minder (in een stad in Brabant). Wij zitten in de startersmarkt en daar merk je dus inderdaad goed dat de huizenmarkt oververhit is. Maar in Amsterdam slaat wel echt alles ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat balen zeg dat het al zo snel verkocht was! Hier in de Achterhoek gaat het nog wel geloof ik.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen