woensdag 7 februari 2018

Fijn leesvoer: Lekker leven met minder!

Even voorstellen
Ik ben Adine (33) en blog op LekkerLevenMetMinder.nl over slim en bewust omgaan met geld, met als doel een gelukkiger, vrijer en rijker leven. Mijn wieg staat in Zuid-Holland, maar na wat omzwervingen door alle noordelijke provincies ben ik uiteindelijk in Friesland neergestreken.  Ondernemen
Het idee van geld verdienen én sparen heb ik eigenlijk altijd al boeiend gevonden. Ik kom uit een gezin met ondernemers en vind het prachtig om te zien dat je met een goed idee van jezelf gewoon geld kunt 'maken'. Toch betekent dat niet dat ik altijd al superzuinig was. Juist omdat ik altijd wel baantjes en spaarpotjes had, hoefde ik er ook niet zo erg op te letten. 

Toen ik na mijn studie een communicatiebureau opstartte, veranderde daar weinig in. Ik woonde destijds vrij goedkoop, had er een baan bij en de opdrachten stroomden binnen. Opletten was helemaal niet nodig. Zelfs na het kopen van (veel te veel) schoenen, leuke vakanties en grote cadeaus bleef er nog genoeg over om apart te zetten voor een huis.

En dat huis veranderde eigenlijk alles. Of misschien beter gezegd: de crisis + dat huis.

In 2009 - ik was toen 24 - werd het koopcontract getekend. Met aftrek van eigen inleg moest er nog een dikke 4 ton aan hypotheek geregeld worden. Nog geen jaar later sloeg de crisis flink toe en werd het ineens een stuk lastiger om de hoge maandlasten én broodnodige verbouwingen op te hoesten. Zeker toen ik de combinatie van die verbouwingen en een 70-90-urige werkweek niet meer trok en mijn baan in loondienst opzegde. Ik las op internet veel over consuminderen, besparen en kwam zo ook op het idee om eens te kijken naar het aflossen van de hypotheek.Vrijheid terugkopen
Na een eerste blik op de papieren was het verhaal wel redelijk duidelijk: dit huis had geen dikke 4 ton gekost, maar zou aan het einde van de 30 jaar maar liefst 1 miljoen euro hebben gekost. En als de financiële omstandigheden al binnen 1 jaar zo stevig konden veranderen; hoe kon ik er dan op rekenen dat ik dat grote bedrag elke maand - 30 jaar lang! - op zou kunnen hoesten?

Eerlijk gezegd: het greep me wat aan. Wat moest ik daar nu mee? Verkopen was financieel gezien toen écht geen optie. Bovendien was ik toch stiekem wel dol op het huis. Het viel me op dat dit niet speciaal een onderwerp was voor op verjaardagen, dus ik een eigen blog te starten. Als stok achter de deur, om mijn eigen ideeën en ervaringen te delen én om van anderen te kunnen leren. Er waren immers wél mensen die zich bezig hielden met het aflossen van hun hypotheek en die op die manier hun vrijheid terugkochten. Dat wilde ik ook!

Het idee van LekkerLevenMetMinder was heel simpel: ik wilde wél verandering brengen in mijn situatie, maar ik wilde niet tot het extreme uiterste gaan. De verwarming een graadje lager? Prima. Een doodgereden dier opeten of bezoek op water en brood zetten? Nope. Ik wilde de balans vinden: lekker leven, maar wel meer overhouden. Door de jaren heen pakte ik elke kans aan om dat te doen. Ik maakte een budget, ging automatisch sparen, legde een moestuin aan, keek kritisch naar de vaste lasten, besloot een boodschappenbudget in te voeren en loste elke cent die dat opleverde af op de hypotheek. Binnen 7 jaar (zelfs nog wat korter) kon ik zo'n 70.000 euro wegstrepen.Bewust kiezen

Die 7 jaar - of die 70.000 euro - waren niet altijd makkelijk, maar ze hebben me wel ontzettend veel geleerd. Over de praktische aspecten van geld, maar ook over hoe belangrijk het is om je eigen weg te volgen. Om afscheid te nemen als dat beter voor je is. Om los te laten. En met dat in mijn achterhoofd, besloot ik om mijn geliefde huis in 2016 te verkopen en een nieuwe toekomst op te bouwen met vriend, die ik inmiddels had ontmoet.  Financieel leverde ik er stevig op in, maar op alle andere fronten won ik dik. Samen verkennen we nu de weg naar financiële onafhankelijkheid. We dromen van een energieneutraal, 'precies passend' huisje met een stukje grond, waar we niet krom voor hoeven te liggen.

En van veel meer vrije tijd, zodat we meer tijd en aandacht hebben voor wat écht belangrijk is. Wijzelf, onze relatie en de mensen om ons heen. Het is een tocht waarvan we de exacte route nog niet helemaal uitgestippeld hebben, maar waar we gaandeweg wel steeds meer duidelijkheid in krijgen. 

Ook nu hoeven we het trouwens niet alleen te doen: via de Facebook-pagina en kersverse Facebook-groep is het bijna makkelijk om gemotiveerd te blijven! Kun jij ook wel wat extra motivatie en tips gebruiken? Dan ben je van harte welkom :-)

Wil je nog meer leuke financebloggers ontdekken? Op deze pagina kan je ze allemaal vinden!

2 opmerkingen: