zondag 25 februari 2018

Succesvol omgaan met geld

In de afgelopen jaren zijn wij steeds beter ons geld gaan beheren. Dat lukte niet van de een op de andere dag. Dat gebeurde met vallen en opstaan. En door een stukje bewustwording zijn we veel minder gaan uitgeven. En het gekke is... we leven nu veel meer. We genieten meer en leven bewuster. En eigenlijk ligt de basis van het genieten en bewuster leven bij het goed omgaan met geld. Want door iedere maand bewust met geld om te gaan, gingen we ook meer nadenken over wat we echt belangrijk vonden. Willen we meer tijd kwijt zijn aan werk, zodat we meer inkomen hebben en we duurdere spullen kunnen kopen of nemen we genoegen met minder en kiezen we voor vrije tijd en genieten? 

Vandaag een blogje over het succesvol omgaan met geld. Waarbij je inkomsten minder relevant zijn, maar je mindset en discipline dat wel zijn. Doe er je voordeel mee :). Wil je meer over een onderwerp weten? Ik heb bij ieder punt een extra link gezet, anders zou het een veel te lang artikel worden ;)


1. Neem verantwoordelijk
Het is een enorme dooddoener, maar wel ontzettend waar. Neem je verantwoordelijkheid. We krijgen allemaal in ons leven te maken met tegenslagen. De een weliswaar meer dan de ander, maar als het puntje bij paaltje komt, is er maar 1 die eindverantwoordelijk is. En dat ben je echt helemaal zelf. Dus weg met het zelfmedelijden en neem je verantwoordelijkheden voor je financiën. Je zal zien dat het zelfs leuk kan zijn! Sluit je ogen niet, wees niet afhankelijk van je partner, maar zorg ervoor dat je weet wat er iedere maand binnen komt en weer uit gaat.  Stel doelen en werk daar naar toe. Niet voor een maand of een jaar, maar zorg ervoor dat het een gewoonte wordt. Want als je wat wilt bereiken, moet je gaan voor de lange termijn.

Lukt het je echt niet om je financiën op de rit te krijgen? Dat kan natuurlijk en geeft niets. Iedereen kan wel eens een zetje in de rug gebruiken. Maar vraag dan wel om hulp! Dan laat je zien dat je jouw verantwoordelijkheid neemt. Is er niemand in je omgeving die je kan helpen? Dat kan je altijd aan kloppen bij stichting Schuldhulpmaatje. Zij werken landelijk en bieden je gratis hulp d.m.v. coaching om je financiën weer op orde te krijgen. 


2. Overzicht = inzicht
De financiën zijn helemaal niet zo moeilijk, maar je moet er wel wat voor doen. En daar komt een stukje discipline om de hoek kijken. Zorg dat je precies weet wat er iedere maand binnen komt en weer uit gaat. Weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan gebruik van gratis budgetprogramma's op de computer of pak gewoon pen en papier. Open internetbankieren en schrijf alles op! Klaar? Kijk dan eens of er mogelijkheden zijn om te besparen. Hoeveel geld hou je over om iedere maand vrij te besteden? Stel een budget op en hou je er aan! 


3. Bouw een buffer op
Iedereen kan sparen. Écht iedereen. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd voor iemand die niet rond moet komen van een minimum inkomen, maar toch is het wel waar. Maar ook hierbij geldt; neem je verantwoordelijkheid. Je kan niet meer uitgeven dan er binnen komt. Begin met kleine bedragen te sparen. Al is het maar 5 euro per maand die je apart zet op een rekening of in een potje. In geval van echte nood kan je dit potje erbij pakken, maar wees consequent en gebruik het echt alleen in geval van nood! Het geeft zoveel rust als je een bedrag achter de hand hebt om een tegenvaller op te vangen....4. Wees gelukkig met minder
Een luxe auto, een groot huis, de allernieuwste smartphone, merkkleding; hoe belangrijk zijn deze zaken voor jou? Een deel van onze inkomsten geven we uit aan materiele zaken. Voor al die spullen moeten we hard werken om ze te kunnen betalen of om ze te vervangen als ze kapot zijn. Als je gelukkig kan zijn met minder, kan je heel veel geld besparen. Natuurlijk zijn er spullen die noodzakelijk zijn, maar het zal je verbazen hoeveel je werkelijk nodig hebt. Bovendien scheelt het niet alleen geld in aankoopkosten, maar ook in onderhoud, schoonmaken en tijd. 

Wil je jouw koopzucht wat meer bedwingen? Vraag jezelf eens af hoeveel uur je moet werken om een product te kunnen betalen. Is het product het dan nog steeds waard? En zou je er ook zonder kunnen/willen?

Lees ook: Porterenee: Minder wensen = meer vrije tijd

5. Verlaag je lasten of vergroot je inkomsten
Wil je meer geld te besteden hebben? Zorg dan voor extra inkomsten. Zet je schouders er onder en ga solliciteren of vraag om loonsverhoging in je huidige functie. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar neem wel het heft in eigen handen. Dat je niet direct succes zal hebben, is begrijpelijk. Dat is een kwestie van doorbijten. Soms wel voor langere tijd. Maar hou vol en streef je doelen na.

Wil je niet meer inkomen, maar wel meer geld overhouden? Kijk dan waar je op kan besparen. Een paar euro per maand besparen is op jaarbasis al enkele tientjes. Het is helemaal de moeite waard als je ook de discipline hebt om de besparing apart te zetten. Die vele kleintjes maken uiteindelijk echt een hele grote. 


6, Ga investeren
Heb jij al een goed inzicht in je inkomsten en uitgaven? Dan waren bovenstaande tips vast dooddoeners voor jou. Heb je al een buffer achter de hand voor noodgevallen? Ga dan eens kijken of je meer met je geld kan doen. Wij doen dat door af te lossen op onze hypotheek. Ons huis wordt dan ook echt ons huis én we krijgen lagere maandlasten. Een win-winsituatie dus. Aflossen op de hypotheek is een veilige manier van investeren. Je geld verdwijnt op deze manier niet. Het enige nadeel is dat je het geld er alleen weer uit krijgt bij verkoop van de woning en het dus niet direct beschikbaar is als je het misschien wel nodig hebt. Los dus alleen je hypotheek af met geld wat je kan missen. 

Naast het aflossen van de hypotheek investeren wij ook in crowdfunding. Daarbij leen je geld uit en krijg je dit terug met rente. De rente die je krijgt is vele malen hoger dan op een spaarrekening. Maar een hogere rente betekent ook vaak meer risico. En dat is bij crowdfunding ook zo. Gaat een bedrijf failliet, dan kan het zijn dat je een deel van je geld kwijt bent. Ook hierbij moet je dus alleen geld gebruiken wat je echt kan missen. Meer rendement halen, staat vaak voor meer risico nemen. Hou dat in je achterhoofd!

Naast bovenstaande mogelijkheden zijn er ook veel mensen die handelen op de beurs om meer rendement te halen. Daar zijn wij nog niet mee begonnen. Ik wil daar eerst meer kennis over krijgen. Andere bloggers hebben al wel hun eerste stappen gezet  in de wereld van het beleggen. Bij Adine van LekkerLevenMetMinder kan je dat goed volgen. Zij schrijft heel fijn over haar eerste ervaringen. 7. Verkrijg kennis
Hoe succesvol je ook wilt worden met geld; weet wat je doet. Verkrijg informatie zodat je weet waar je mee bezig bent.  Dat kan door het lezen van boeken, sites, maar er zijn ook verschillende groepen op social media te vinden waarbij mensen informatie met elkaar delen. Geloof echter niet alles wat er geschreven staat. Blijf altijd zelf nadenken en bekijk of de bron betrouwbaar is. Maar bovenal; doe vooral wat goed voelt voor jou. Wil je niet teveel risico nemen? Laat je dan niet verleiden tot het doen van een investering en kies voor een voor veiligere optie. 

Vaar je eigen koers
In de afgelopen jaren heb ik veel gelezen over omgaan met geld en dat proces kon en kan je volgen op mijn blog. Ik heb in die tijd veel nieuwe informatie gekregen, maar ik heb wel altijd mijn eigen koers gevaren en verantwoordelijkheid genomen. Voor mij persoonlijk is rijk worden niet zo belangrijk, maar de vrijheid die geld geeft wel. En dat is nou precies de reden waarom wij nu al 3 jaar heel bewust met ons geld en onze spullen omgaan. We kiezen steeds vaker voor kwaliteit, tweedehands spullen of besparen op vaste lasten. Het geeft ons zoveel rust. 

We willen echt niet zo snel mogelijk helemaal financieel vrij worden, want ook nu al willen we een fijne balans tussen genieten en bewust met ons geld omgaan, maar we sluiten onze ogen zeker niet voor de toekomst.  We zijn gelukkig met minder en gaan voor een simpel en rijk leven. 

De vrijheid en het geluksgevoel die je kan krijgen door goed met je geld om te gaan, dat gun ik iedereen. En hoe je dat invult, moet je helemaal zelf weten. Er is geen goed of fout. Maar aan het eind van het verhaal is het succes van omgaan met geld wel jouw verantwoordelijkheid. 


Wat is jouw gouden tip in het omgaan met geld?
4 opmerkingen:

 1. Mijn tip is om te kijken op alle fronten of je zonder iets kan, dus zowel dure etenswaren, bepaalde kleding, vakanties en gebruiksartikelen of spullen voor je huis. Moet je het echt kopen, kijk dan naar een goedkoper maar goed, of tweedehands artikel. Soms is een beetje rondvragen al genoeg om iets gratis te vinden/krijgen. In het geval van vakanties: kunnen we niet thuis een leuke vakantie maken, kan het goedkoper of zelf eens beetje minder. Wat inderdaad helpt om iets in perspectief te zetten: hoeveel uur moet ik voor iets werken, daar ga je nig van schrikken. ;) Ik geef minder geld uit, koop zoveel mogelijk niet, of tweedehands en vermaak me prima thuis in de vakantie. Er zijn zoveel mogelijkheden minder geld uit te geven en de voordelen die daaraan verbonden zijn, maar ik moet eerst bewust naar je eigen situatie gaan kijken. Zoveel dingen gaan op de automatische piloot.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben voor een gemeente bezig 'Startpunt geldzaken' (van het Nibud en een aantal partners) te promoten. Veel gemeenten (de gemeente moet er namelijk voor betalen om aangesloten te worden) bieden dit aan. Als inwoner kun je een 'Geldplan' invullen (er zijn verschillende soorten, voor elke financiële situaties is er wel eentje te vinden en er zullen er meer bij komen nog). Dit is volledig anoniem (ook de gemeente krijgt de gegevens niet) en gratis. Het is wel handig om je administratie er meteen even bij te houden want je krijgt echt advies op maat. Hoe nauwkeuriger het ingevuld wordt hoe meer de tips die aan het eind van het geldplan worden gegeven ook echt nuttig zullen zijn. Dus heb je moeite met rondkomen? Dan krijg je bijvoorbeeld tips over regelingen waar je nog voor in aanmerking komt. Heb je geld over? Dan worden alle voor- en nadelen van sparen en beleggen op een rijtje gezet en wordt je geholpen te ontdekken wat bij je past. Heb je kinderen? Dan krijg je een overzicht van alle regelingen waar je in jouw situatie (deels ook afhankelijk van inkomen) recht op hebt. Dus als je gemeente dit heeft laat het dan niet liggen! (En doet je gemeente nog niet mee, gebruik dan die van je ouders, zus of vorige woonplaats...hoewel de regionale tips dan minder op maat zijn...doe je gewoon lekker die maar je hebt het natuurlijk niet van mij..)

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Janine, een heel herkenbare blogpost. Alsof je ons verhaal hebt opgeschreven ;-).
  Fijn om verhalen van gelijkgestemden te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handige tips! Inderdaad verstandig om een goed overzicht te houden van je financieen. Daar voorkom je een hoop ellende (deurwaarders, incassobureau's) mee uiteindelijk.

  Groetjes,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen