vrijdag 9 februari 2018

Jan Modaal 2018; wat is het meest voorkomende inkomen?

In de media wordt heel vaak gesproken over het modale inkomen. Daar zijn best nog wel wat misverstanden over. Het modale inkomen is namelijk niet zoals heel veel denken het gemiddelde inkomen in Nederland. Het gemiddelde inkomen zou namelijk alle inkomens bij elkaar zijn gedeeld door het aantal personen. Door de mensen met zeer hoge inkomens in Nederland zou dat een heel vertekend beeld geven. Daarom is er gekozen voor het modale inkomen. Dat is het inkomen wat het meest voorkomt en daarom wordt er ook wel gesproken over een geprikt inkomen.


Jan Modaal 2018
Jan Modaal wordt vaak gebruikt om de persoon met het modale inkomen aan te geven. Maar hoeveel verdient Jan Modaal eigenlijk? 


Op de site van het Centraal Plan Bureau staat dat het modaal inkomen voor 2018 bruto €37.000 euro op jaarbasis is. Ze gaan hierbij uit van het inkomen van 1 persoon.  Per maand is dat (bruto) €2.855. Het netto salaris wat je hier van overhoudt is afhankelijk van het werk dat je doet, het vakantiegeld en het wel of niet toepassen van de loonheffing. Gemiddeld genomen zal je er netto ongeveer €2.100 per maand aan overhouden. 

Modaal inkomen per huishouden
Een modaal inkomen is per persoon en dat zegt natuurlijk niets over hoe het er per huishouden voor staat. Die bestaat vaak uit meer dan 1 persoon. In 2015 heeft het Centraal Plan Bureau een uitgebreid onderzoek gedaan naar de inkomens per huishouden, waarbij gekeken is naar verschillende leeftijdsgroepen en gezinssamenstellingen. Daar kwam onderstaande tabel uit.


Samenstelling huishouden Aantal personen Modaal inkomen
Totaal particulier huishouden 2,2 € 64.000
Totaal eenpersoonshuishouden 1 € 34.200
Alleenstaande man 1 € 38.200
Alleenstaande man, tot 65 jaar 1 € 39.600
Alleenstaande man, 65 jaar of ouder 1 € 32.500
Alleenstaande vrouw 1 € 30.700
Alleenstaande vrouw, tot 65 jaar 1 € 33.500
Alleenstaande vrouw, 65 jaar of ouder 1 € 27.100
Totaal meerpersoonshuishouden 2,9 € 81.300
Totaal paar 2,9 € 85.100
Paar, zonder kinderen 2 € 70.200
Paar, zonder kinderen, kostwinner < 65 2 € 84.900
Paar, zonder kinderen, kostwinner >= 65 2 € 50.200
Paar, alleen kinderen < 18 3,9 € 96.500
Paar, minstens één kind >= 18 3,8 € 110.700
Totaal eenoudergezin 2,5 € 49.300
Eenoudergezin, alleen kinderen < 18 2,5 € 40.700
Eenoudergezin, minstens één kind >= 18 2,5 € 59.600
Overig meerpersoonshuishouden 3,9 € 87.800
Opvallend in bovenstaand lijstje vind ik dat een alleenstaande vrouw in Nederland over het algemeen dus minder inkomsten heeft als een alleenstaande man. Een paar weken terug was er in de media veel aandacht voor het feit dat veel vrouwen financieel te afhankelijk zijn. Het is niet geheel duidelijk waar dit aan ligt. Heeft het te maken met het feit dat vrouwen meer part-time werken, minder hoog opgeleid zijn of is er sprake van inkomensongelijkheid? Door deze factoren mee te wegen, kan je een beter beeld krijgen bij bovenstaande bedragen.
Bron: CPB


Inkomsten vs. uitgaven
Ik ben zelf werkzaam in het onderwijs en geniet daarbij een beneden modaal salaris, omdat ik maar 3 dagen werk. Bij een fulltime dienstverband zou ik iets boven het modale salaris van 2018 uitkomen.

Het zal je, gezien mijn blog, vast niet verbazen dat ik het heel interessant vind om al die cijfertjes te vergelijken. Toch streef ik niet naar een heel hoog inkomen. Ik kan ook niet met jaloezie kijken naar iemand met een hoog inkomen, omdat ik weet dat het krijgen van een inkomen belangrijk is, maar voor mij niet zaligmakend. Daar zijn andere factoren voor mij veel belangrijker in. Voor mij zijn dat een goede balans tussen inkomsten en uitgaven, de mogelijkheid om keuzes te maken onafhankelijk van de financiën en tevreden zijn met wat je hebt. Het gras bij de buren lijkt vaak groener, maar is dat ook zo als je naar het totaalplaatje kijkt?

Ben jij tevreden met jouw inkomen?

15 opmerkingen:

 1. Wiskundig gezien is het geen modaal inkomen: het modale inkomen is niet het meest voorkomende inkomen, want er zijn meer Nederlanders die exact 0,- per jaar verdienen dan Nederlanders die exact 37.000,- verdienen. Ook zijn er heel veel mensen die exact een AOW verdienen.

  Daarom hebben ze gekozen voor een "geprikt" inkomen: ze nemen een histogram van alle inkomens, en ze prikken een loon dat in de regionen ligt van lonen die het meest verdiend worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik verdien met fulltime werk onder modaal. 2150 euro bruto, vaste dienstverband. Netto 1700 Ik moet nog ong. 12 jaar voordat ik de top heb bereikt en al die tijd kan ik hetzelfde werk doen. Sneller door extra periodiek is niet mogelijk.. En owja ik ben ambtenaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. opvallend vind ik de paren met veel kinderen, die verdienen beduidend meer. Wat betekent dit? Zijn dit toeslagen/ belastingkortingen? Of krijg je meer kinderen naar mate je meer verdiend? (immers kinderen zijn duur). Dat laatste zie ik wel in mijn omgeveing met veel hoog opgeleide tweeverdieners, bijna iedereen heeft 3 of meer kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jazeker! We hebben genoeg. Ik hoef niet enorm veel inkomen te hebben. Zo lang er maar geen geldzorgen zijn vind ik het best.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn een gezin van 3 volwassenen en 1,5 dag in de week een puber in huis. We doen het met 1 modaal inkomen (precies modaal) en kunnen daar prima van rond komen. Het is maar net wat je belangrijk en/of fijn vind. Wij vinden het erg fijn dat er thuis rust is, doordat de weekenden niet gebruikt hoeven worden voor inhaalslagen en boodschappen doen. Ik heb zo voldoende tijd om goedkoper boodschappen te doen en veel uit te zoeken over voordelige hypotheek etc. Dus ja, wij hebben genoeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee totaal niet, maar wij hebben als gezin van vijf ook maar een inkomen van 13.000 per jaar. Dat is nog niet eens de helft van een alleenstaande vrouw ��
  Dus, werk aan de winkel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat viel mij laatst op. Wij zitten ver onder het modaal inkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ben alleenstaand en werk 0.8 FTE in de zorg. Zonder ORT verdien ik netto bijna een modaal salaris. 2014 e netto per maand. Met ORT en reiskosten zal het ongeveer modaal zijn. Dit weet ik in februari wanneer ik voor het eerst de reiskosten van mijn nieuwe werkgever ontvang. Ik ben blij dat ik mijzelf kan onderhouden en krijg geen toeslagen. Gelukkig hoeft dat niet. Ik ben mijn huis aan het afbetalen en heb daardoor lagere woonlasten. Zolang ik gezond ben ben ik gelukkig.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja ik ben tevreden met mijn inkomen werkzaam in de zorg,full-time. Modaal inkomen, partner met vroeg pensioen, deze was part-time werkzaam. Als jaren goed op het budget aan het letten en ook flink aan het sparen en aflossen. 1 jaar salaris achter de hand en lage woonlasten. Hierdoor is alles financiëel gezond bij ons. Heel veel kan op het gebied van geld, maar door onze leefstijl zijn wij tevreden met een redelijke soberheid. Hierdoor kunnen we bijna van 1 salaris leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier fulltime in het basisonderwijs en iets boven modaal. Zo'n 2400 euro komt hier netto binnen. Ik heb een goed te dragen hypotheek in mijn eentje en na de komende jaren in huis en auto te gaan investeren wordt hier extra afgelost. Het doel is om 5 jaar eerder, met 57 dus, hypotheekvrij te zijn en hierdoor meer financiële vrijheid te bewerkstelligen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een fijne en overzichtelijke lijst. Heerlijk al die getallen.
  Als ik het goed begrijp is in mijn geval modaal 40.700 euro (1 ouder met kinderen onder de 18 jaar) Dit bedrag verdien in in 2 jaar.
  Daar zit ik dus ver onder en dat is prima. Ik verdien genoeg om normaal van te Kunnen leven. Als ik kon kiezen zou ik graag wat meer verdienen, alleen maar omdat ik dan minder kon gaan werken;)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vind zo'n vraag altijd lastig te beantwoorden. Aan de ene kant verdienen wij genoeg om met onze vier thuiswonende kinderen normaal van te leven. Iets onder modaal. Aan de andere kant is mijn uurloon erg laag wanneer ik dit vergelijk met anderen die evenveel werkervaring hebben en een gelijke opleiding (universitair). Hierdoor denk ik toch steeds meer aan een verandering van baan. Als ik hetzelfde bedrag in minder uren kan verdienen en daardoor meer thuis kan zijn met de kinderen, zou ik toch net wat meer tevreden zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gepensioneerd echtpaar tweepersoonshuishouden, 4600 netto per maand. Lage woonlasten. Leven zonder financiële zorgen. Stoppen kinderen en kleinkinderen graag wat toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik ben op zich wel tevreden met mijn inkomen. Omdat ik ondernemer ben, loop ik wat meer risico en moet ik er in de regel ook wel iets meer voor doen (als in: als ik niets doe of een keer m'n dag niet heb, heb ik gewoon géén geld), maar tegelijkertijd heb ik daardoor heel veel mogelijkheden om mijn inkomen ook juist te verhogen, als ik harder/meer/slimmer werk.

  Als onze thuissituatie zou veranderen, dan zou het wel weer wat anders worden. Stel dat je kinderen hebt, dan heb je meer uitgaven en mogelijk minder inkomsten. Dan wordt het waarschijnlijk wat minder sparen dan we nu doen en mogelijk ook wat minder luxe. Aan de andere kant heb je dan wel een keuze; er zijn ook mensen die echt met z'n tweeën moeten blijven werken.

  En wat anoniem hierboven neerzet, herken ik ook wel: als je kijkt naar ervaring en opleidingsniveau, dan hebben sommige leeftijdsgenootjes in loondienst het toch beter bekeken; die houden netto hetzelfde of meer over, mét de voordelen van een vaste baan. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, maar ze zijn er wel.

  BeantwoordenVerwijderen