vrijdag 23 februari 2018

KIJKTIP: Vergeef me mijn schulden

Soms zijn je schulden zo hoog, dat je er zelf niet meer uit kan komen. In Nederland heb je dan de mogelijkheid om in de schuldsanering te komen. Daar kom je niet zomaar in, daar zijn strikte voorwaarden aan verbonden. Het is een 3-jarig traject om volledig schuldenvrij te worden.

Vergeef me mijn schulden
Vorig jaar was er een heel indrukwekkende documentaire van 2doc op televisie genaamd 'Vergeef me mijn schulden'. Deze documentaire laat zittingen zien in een rechtbank waarbij de rechter de uiteindelijke beslissing maakt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor het schuldsaneringstraject.


Schijn ophouden
In de documentaire komt Marc aan het woord. Marc had ruim 100.000 euro aan schulden en mocht na een lang traject deelnemen aan de schuldsanering. Marc vertelde dat hij zich enorm schaamde voor zijn schulden en de schijn ophield naar vrienden en familie. Hij dacht het zelf wel op te kunnen lossen, maar raakte alleen maar verder in de schulden, terwijl hulp zoeken bij schulden juist de snelste weg is om uit de schulden te komen. Maar als je eenmaal in de neerwaartse spiraal terecht bent gekomen, is het lastig van je tunnelvisie af te komen en weer helemaal helder te zien wat er aan de hand is en hoe je de schulden aan kan pakken.

Bekijk ook: Kijktip: leven zonder geld

Schuldsanering
Het kan voor een buitenstaander soms wat vreemd klinken. Flinke schulden maken en vervolgens in 3 jaar tijd helemaal schuldenvrij worden, zonder dat je alle schulden volledig terug moet betalen. Maar zo zwart/wit is het niet. Het traject is zwaar en je moet aan veel eisen voldoen. Bovendien is het een mooie mogelijkheid om vanuit het diepe schuldendal weer een normaal bestaan op te bouwen.

Ik vond het een erg indrukwekkende documentaire om te bekijken. Je ziet niet alleen de lastige afweging die de rechter moet maken tot het wel of niet toelaten tot de schuldsanering, maar het laat ook een indrukwekkend inkijkje zien in het leven van iemand met schulden die heel graag weer een nieuwe start wil maken.

Wil jij de documentaire vergeef me mijn schulden bekijken? Dat kan helemaal gratis via 2DOC.

Bekijk hier de documentaire 'Vergeef me mijn schulden'.

3 opmerkingen:

 1. Er zijn rare dingen hoor, als je van een minimum moet rondkomen. Zo spaarde ik bv om de zorgverzekering in één keer, mét korting, te betalen...maar raak daardoor de kwijtschelding gemeentelijke belasting a 240 euro kwijt. Want volgens de regels heb je dan net teveel geld op je rekening om die kwijtschelding te krijgen.
  Om die kwijtschelding weer te krijgen moet je drie jaar lang idioot lange lijsten invullen met tientallen kopieën(ze vragen je nog net je schoenmaat niet) en dan na drie jaar kan het weer automatisch.

  Zomaar een absurd voorbeeldje van de schuldenindustrie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je dat bedrag voor de zorgverzekering bij elkaar wist te sparen! Maar welke datum is dan bepalend voor de kwijtschelding van de gemeente? Want dan moet je er dus blijkbaar voor zorgen dat de jaarpremie voor de zorgverzekering betaald is voor die datum. Dan houd je wel het recht op die kwijtschelding, begrijp ik dat goed?! Tja, de regeltjes maken het er niet blijkbaar eenvoudiger op.

   Verwijderen
 2. Ik vond dit inderdaad ook een hele mooie serie, zo zie je het eens van een andere kant. Maar ook wel hard soms; de één maakt er echt misbruik van, terwijl de ander er eigenlijk niet eens GEbruik van wil maken (maar het wel echt moet).

  BeantwoordenVerwijderen