maandag 19 februari 2018

Moneymonday; de financien van... A

Even voorstellen...
Man 43 jaar, vrouw  40 jaar, 3 kinderen 16,15 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1999 in een eengezinswoning (hoekhuis) in een klein dorp, in het midden van Nederland.

Werk & inkomen
Man werkt gemiddeld 60 uur per week in de transportsector en vrouw werkt part-time in de zorg.

Inkomsten


Salaris 1


2.500
Salaris 2


1.200
Hypotheekrenteaftrek
963.796
UitgavenSparen vast

900
Sparen kinderen

36
Sparen weekend weg familie
10
Hypotheek

488
Telefoon, televisie, internet
52
Mobiele abonnementen (4)
28
Zorgverzekering

256
Overige verzekeringen
112
Energie


108
Water


16
Boodschappen incl drogist
450
Tanken


120
Autobelasting (2 auto's)
47
Gemeente belasting
66
Zakgeld kinderen

35
Kerk


18
Netflix


11
Pinnen


160
Cadeautjes

25
Overblijven

3
Kosten betaalpakket
32.944

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, dik tevreden

Hoe beheer je de financiën?
Als het salaris binnen komt, maken wij een nieuwe planning voor de komende maand. Het bovenstaande overzicht komt daar vast in terug, maar natuurlijk komen er verschillende uitgaven bij. Ik pak de kalender erbij en als er bv. een etentje gepland staat, of er moet kleding gekocht worden, nemen we dat mee in de ‘begroting’. Of als er een rekening ligt van bv. de ANWB, de autogarage oid, zetten we dat in het lijstje. Ook zijn er maanden dat er juist extra geld binnen komt: 2 x per jaar ‘tijd-voor-tijd’ uren die mijn man heeft opgespaard, maar niet heeft gebruikt, het vakantiegeld, de kinderbijslag, en de teruggave van de inkomstenbelasting. Zo rekenen we uit of en hoeveel we extra gaan overhouden (naast de 900 euro die we vast sparen) Als dit ruim is, maak ik gelijk een bedrag over naar de spaarrekening. Gedurende de maand strepen we alles weg wat afgeschreven is en maken aan het einde van de maand evt. nog een restbedrag over naar de spaarrekening. Al is het maar 20 euro, wij beginnen namelijk elke maand weer met 0 op de betaalrekening.


Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Nee

Spaar je?
Ja, maandelijks 900 euro vast. En verder alles wat overblijft. Van de extra inkomsten (zie boven) ook een groot gedeelte.

Onze spaardoelen:
We hebben net de keuken verbouwd en aan de rest van de benedenverdieping flink wat
aangepast. Daar hebben we dus eerst voor gespaard en zijn we nu van aan het genieten, want het is prachtig geworden! In huis hebben we voorlopig geen (dure) wensen meer, omdat we door de jaren heen zo’n beetje alles gedaan hebben (badkamer, bovenverdieping laten stucen, zolderkamer laten bouwen enz)

Verder lossen wij jaarlijks 4.500 euro  af op het aflossingsvrije deel van de hypotheek. (meer mag niet) Dit deel hopen we in 2019 volledig afgelost te hebben. Daarna willen we evt. de looptijd van de spaarhypotheek inkorten. Die loopt anders nog tot 2029 door, maar het lijkt ons fijn om eerder hypotheekvrij te zijn.

De tijd dat onze oudste 2 kinderen gaan studeren zit eraan te komen. Hier houden we in ons achterhoofd al rekening mee qua sparen.Wij houden wel altijd een buffer van 10.000 euro aan op de spaarrekening voor noodgevallen.

Investeer je?
Niet in de vorm van  beleggingen oid, maar het aflossen van de hypotheek zien wij wel als een investering in de toekomst. Onze woonlasten vinden wij nu al niet erg hoog (netto 392), maar als we, in het uiterste geval in 2029 helemaal geen hypotheek meer hebben, zijn we 55 en 52 jaar en hebben we op redelijk jonge leeftijd best veel (financiële) keuzevrijheid.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Omdat we de meeste kosten van tevoren begroten, komen we niet vaak voor verrassingen te staan. Toch heb je wel eens van die tijden dat er ineens een paar dingen vlak na elkaar kapot gaan en daar kan ik dan toch wel chagrijnig van worden, ondanks dat er genoeg op de rekening staat om het op te lossen. Maar gewoon omdat ‘het niet gebudgetteerd is’ ;-)

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Door het bewaren van overzicht.  Sommige uitgaven schuif ik daarom wel eens door naar de volgende maand, als ik weet dat er dan meer ruimte is.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ten eerste: het huis. Wij zien om ons heen nogal wat leeftijdgenoten verhuizen naar een groter, duurder huis. Wij zijn tevreden met onze hoekwoning. We vinden dat we voldoende ruimte hebben en geven niet om status om bv vrijstaand of in een hippere buurt te wonen. We hebben het huis door de jaren heen wel opgeknapt. We eten lekker, maar vrij basic. Als in: aardappels, groente, vlees. Maar dit komt voornamelijk omdat man en kinderen niet van ‘gekkigheid’ houden. Erg bijzondere ingrediënten vind je dan ook niet in mijn keukenkastjes. We halen nooit eten (chinees, patat e.d). We gooien geen eten weg (zelfs een restje gesneden ui gaat de vriezer in)We kopen bij uitzondering A-merken.We nemen zelf eten en drinken mee als we een dagje weg gaan. Ik knip zelf de haren van man en kinderen We stappen elk jaar over van energieleverancier We gaan wel op vakantie, maar dit hoeft van ons niet luxe te zijn: kamperen vinden wij super gezellig. Kleding voor mezelf koop ik voornamelijk tweedehands. Het is voor mij een sport om er leuk uit te zien voor weinig. Dit lukt goed denk ik, want ik krijg regelmatig een complimentje….We doen geen impulsaankopen. Grote uitgaven overleggen we samen.


Op welke lasten bespaar je liever niet?
Omdat mijn man lange werkweken heeft en ik zelf onregelmatige diensten werk, is de tijd die wij als gezin doorbrengen, spaarzaam. Ook hebben wij al op jonge leeftijd dierbaren verloren, waardoor wij beseffen dat het leven kostbaar is, en waard om van te genieten. Niet dat het altijd geld hoeft te kosten (we wandelen bv graag), maar in het weekend geven we relatief veel geld uit aan uitjes, feestjes, de voetbalkantine enz. Ook proberen mijn man en ik 2 x per jaar samen een nachtje weg te gaan. Van al deze dingen kunnen we echt genieten.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Jazeker!  We zijn jong getrouwd (23 en 20 jaar), dus in het begin van ons huwelijk hadden we nog niet zo’n duidelijk beeld van onze financiën als nu, maar big spenders zijn we nooit geweest. Beiden vinden we het niet belangrijk om ons te meten aan anderen. Wij hoeven bv. niet de nieuwste gadgets (hebben allebei een goedkope mobiele telefoon) en onze auto’s zijn goed, maar bepaald niet nieuw of hip. (ons motto: ‘als ie maar rijdt’) Bij ons gaat de hele financiële huishouding in overleg met elkaar. Dit vind ik prettig.

Welke blogs lees jij die betrekking hebben op de financiën? 
Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven  willen geven?
Vergelijk jezelf niet met anderen, maar zorg voor inzicht in je eigen situatie en pas daar je uitgaven op aan. En zoek/vind je geluk niet in spullen, maar in tijd doorbrengen met degenen waar je van houdt.

Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!

15 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen! Waar ik wel even benieuwd naar ben: heb je niet de neiging om het vaste spaarbedrag wat omhoog te gooien? Zo te zien houd je maandelijks sowieso over én spaar je ook regelmatig meer, dus waarom dan niet het vaste bedrag iets opschroeven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toevallig hebben we er net vorige week 1000 euro van gemaakt ;-) Wat we verder overhouden kan best variëren van maand tot maand, daarom zet ik het ook liever niet te hoog in. We hebben wel de discipline om het geld wat overblijft niet op te maken, maar alsnog op de spaarrekening te zetten en dat geeft toch altijd een fijner gevoel, dan dat je maar net uitkomt, omdat je vaste spaarbedrag (te) hoog is, vinden wij.
   Groet A

   Verwijderen
 2. Oh dit had zo ons verhaal kunnen zijn!! Wat fijn om te lezen dat er meer zo doen als wij! Oke, we sparen iets minder, maar er komt ook minder binnen hier. Ook wij geven niets om de nieuwste spullen of een groter/duurder huis auto enz. Ook ik begin als het nieuwe salaris eraan komt op nul, ook al stond er nog 1,80 euro op de rekening, ik boek het over! Zo spaar je in een jaar lekker wat bij elkaar. Mooi hoor dit plaatje zo!

  Gr. Bouk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 60 uur in de week werken lijkt me echt geen leven. Hoe moet ik me dat voorstellen? 6 werkdagen van 10 uur? 5 werkdagen van 12?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 60 Uur in 5 werkdagen. Eén keer per week heeft hij een overnachting. De overige dagen zijn van ong. 5.00 uur tot ong. 18.00 uur. Lange werkweken inderdaad, waar ik echt respect voor heb. Gek genoeg heb ik er meer moeite mee dan hij zelf ;-) Groet A

   Verwijderen
 4. Ziet er erg goed uit!
  Ik ben benieuwd waarom jullie voor een hoekwoning hebben gekozen. We zijn nu in een proces van een huis kopen en gaan juist voor een tussenwoning omdat je van de kosten voor de verwarming zo kan sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is indertijd (18 jaar geleden) min of meer toeval geweest. Dit huis kwam te koop in het dorp waar wij wilden wonen voor een, voor ons betaalbare, prijs. Als het een tussenwoning was geweest, hadden we het waarschijnlijk ook gedaan. Ik vind het achteraf wel fijn dat we naast het huis nog een schuur hebben kunnen plaatsen en zodoende wat meer plaats in de achtertuin over hebben. Ook is onze tuin wat breder dan bij een tussenwoning. Maar nogmaals, dit is toentertijd niet echt een bewuste keuze geweest. In een tussenwoning zou ik ws. net zo gelukkig zijn. Gewoon bekijken wat het beste bij jullie levensstijl past, zou ik zeggen. Groet A

   Verwijderen
 5. Wijze woorden in je afsluiting, mooi helder overzicht, proficiat met jullie goede overzicht!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooi overzicht! En helemaal de juiste instelling als je het mij vraagt, erg bewonderingswaardig :).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heel goed bezig! Jullie mogen best trots zijn op jullie financien. Maar die 60 uur, zeker geen mogelijkheid om dat een beetje terug te dringen of wel? Financieel zou het moeten kunnen lijkt me, maar praktisch kan ik me voorstellen dat het wat lasting is in de transport sector, of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij het werk van mijn man is het inderdaad lastig om minder uren te werken. Wat mij betreft zou het best wat minder mogen zijn, maar hij heeft er zelf weinig moeite mee op dit moment en doet zijn werk met plezier. Groet A

   Verwijderen
 8. Redelijk vergelijkbaar met onze situatie! Mijn man werkt ook gemiddeld 60 uur per week en hij is daar heel gelukkig mee! We kunnen ook lekker sparen maar hebben op dit moment erg specifieke doelen, dus extra aflossen zit er helaas niet in. Goed bezig jullie!
  Groetjes,
  Corine

  BeantwoordenVerwijderen