maandag 26 februari 2018

Moneymonday; de financien van... Brigitte

Even voorstellen...
Ik ben een alleenstaande moeder van een 3-jarige peuter. Ik heb een goed betaalde baan in het ziekenhuis. Het betreft een duo-functie, waardoor ik  helaas op dit moment niet minder kan gaan werken. Ik zou op termijn graag een halve dag minder willen werken. Mijn ex-partner is tijdens de zwangerschap vertrokken en heeft mijn zoon niet erkend. Hij betaalt momenteel geen alimentatie. Ik zou dit kunnen aanvragen bij de rechtbank, maar ben er eigenlijk trots op dat ik het zelf kan redden. 


Werk & inkomen
Ik werk 32 uur, waarvan ik 4uur flexibel kan inzetten.

Inkomsten:
Salaris €3.250
Hypotheekrenteaftrek €450,-
Kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget €470,-
Totaal inkomsten: €4.170

Uitgaven:
Hypotheek banksparen €693
Annuïteitenhypotheek €723
Gas/water/licht €155
Kinderopvang €880
Verzekeringen inclusief autoverzekering €90
Boodschappen €350
Tv+internet €65
Mobiele telefoon €20
Netflix €9
Wegenbelasting €35
Onderhoud CV €16
Gemeentelijke belastingen/levensverzekering/AOV per maand €250
Abonnement dierentuin €5
Museumjaarkaart €5
Vereniging eigen huis €2
Trein daluren-abonnement €5
Krant €18,50
Benzine/treinkaartjes €100
Kleding en schoenen voor mijzelf en zoontje €150
Uitstapjes/oppas en verjaardagscadeautjes €50
Sparen €350  
Totaal uitgaven: €4.021,50


Ben je tevreden met de verhouding tussen inkomsten en uitgaven?
Ja

Hoe beheer je de financiën?
Ik kijk dagelijks op mijn telefoon op de apps van de verschillende banken hoeveel er is bij- en afgeschreven. Zodra mijn salaris is bijgeschreven, maak ik direct geld over naar mijn spaarrekening (350E) en zet ik geld op een andere rekening waarvan ik kleding, benzine, cadeautjes en uitstapjes betaal. Ik ben spaargeld gewoon gaan zien als een vaste last en daardoor lukt het me om veel te sparen. Het is namelijk gemakkelijk om het anders uit te geven aan uiteten, speelgoed en kleding. 

Heb je de afgelopen periode grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
De grootste verandering was 4 jaar geleden toen mijn ex-partner vertrok. We hadden samen een groot salaris, rond de 6000E per maand. Mijn ex-partner liet het geld graag rollen en leeft meer gericht op de buitenkant dan ikzelf. Daardoor waren onze financiën deels gescheiden. We woonden in een duur huis midden in de stad. Het huis was gekocht op de top van de markt, begin 2008, en het was een oud huis met monumentaal aanzicht, waardoor het in onderhoud ook een duur huis was. Ik bleef daar alleen achter met een baby en mijn inkomen daalde doordat ik minder ging werken met de komst van mijn zoon van 3600E naar 3200E. Het huis werd letterlijk een blok aan mijn been en ik heb toen besloten het te verkopen. Door de gunstige ligging was het een populair huis en raakte ik het zonder al te veel restschuld kwijt (€7.000 restschuld). Ik kon die schuld opvangen met mijn spaargeld. Vervolgens ben ik verhuisd naar een naburig dorp, waar ik voor minder geld een groter huis met ruime tuin kon kopen. Het is een relatief jong huis (10 jaar oud), waardoor ik weinig onderhoudskosten heb. Ik heb het er erg naar mijn zin en mis de stad niet. Vanuit dit dorp gaat een trein naar de stad, waardoor ik in 10 minuten hartje centrum kan zijn. Treinkaartjes zijn goedkoper dan parkeren! Bijkomend voordeel is dat mijn zoontje veel minder last van zijn luchtwegen heeft (ernstig astma) nu we buitenaf wonen, wat mijn en zijn levensgeluk sterk verhoogd. 

Ik heb nu een koophuis dat ik binnen 20 jaar volledig aflos, zodat ik daarna nog 12 jaar extra kan sparen voor mijn pensioen. De hypotheek is nu relatief hoog in vergelijking tot mijn inkomen, maar omdat ik goed kan sparen, kan ik jaarlijks tussen de 2000 en 5000E extra aflossen. Door een schenking kon ik in 2017 10000E aflossen. Mijn hypotheeklasten gaan daarom de komende jaren dalen. Over 6 maanden gaan ook de kosten voor kinderopvang dalen. Door afspraken met de ouders van een vriendje van mijn zoon, halen we ze ieder een middag uit school, wat mij alweer een middag aan kinderopvang scheelt. Daarbij kan ik door mijn 4uur flexibel werken hem zelf 2 middagen uit school halen. Hij hoeft dan maar 2 middagen naar de naschoolse opvang. 

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Ik ben meer gaan rekenen en bewuster gaan leven. Dit heeft mijn levensgeluk verhoogd. Ik besef nu wat een luxe het is om zo onafhankelijk te zijn. Ook merk ik dat ik relaxter ben dan toen ik in de relatie zat. De impulsieve aankopen van mijn ex gaven mij vaak veel stress. 

Spaar je?
Ja ik spaar iedere maand. Ik heb drie spaardoelen. Ten eerste spaar ik alvast voor mijn zoon voor later (1600E per jaar plus wat familieleden geven, zoals mijn oma jaarlijks 50E voor hem spaart en mijn ouders jaarlijks 100-250E); zwemlessen, rijbewijs en studie zijn grote kostenposten. Ik vind het fijn als ik hem straks voldoende kan ondersteunen. Ten tweede heb ik een spaarpotje voor onverwachte zaken, wat 5x mijn vaste lasten is. Daardoor kan ik het bij een eventueel ontslag nog een half jaartje uitzingen. Het spaargeld wat overblijf deel ik door 2. Van de ene helft leef ik er lustig op los (vakantie, uiteten en uitstapjes, sinterklaascadeautjes, meubels). De andere helft steek ik nu in het versnel aflossen van mijn hypotheek. Als ik qua hypotheek 65% van de WOZ-waarde heb afgelost, daalt mijn hypotheekrente. Op dat moment ga ik sparen voor zonnepanelen. 


Investeer je?
Nee, niet in de zin van index-fondsen of beleggingen. Ik probeer wel waar ik kan af te lossen op mijn hypotheek. Het is me gelukt om dit jaar 10.000E af te lossen. Daar ben ik trots op. 

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Mijn zoontje. Ten eerste heeft hij veel gezondheidsproblemen, waardoor hij regelmatig voor vervelende behandelingen naar het ziekenhuis moet. Daar zit een beloningssysteem op en ook gaan we dan vaak na de behandeling een broodje of een ijsje eten in de kantine. Ik verwen hem niet met speelgoed/spullen, maar ik kan hem wel verwennen met lekker (vaak duur) fruit of ergens lunchen in de stad. Ook bezuinig ik niet op schoenen voor hem. 

Hoe zorg je dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik kijk goed naar wat ik uitgeef en wat me echt gelukkig maakt qua uitgaven. 

Bespaar je op bepaalde lasten?
Dure kleding vind ik onzin, dure spullen ook. Mijn zoontje kreeg bijvoorbeeld voor zijn verjaardag een doos met nieuwe Duplo (uit aanbieding Kruidvat al eerder dat jaar gekocht: een doos met een graafmachine en poppetjes). Tussendoor kon hij met zijn beloningssysteem extra Duplo krijgen, die ik via Marktplaats heb gescoord (vooral basisblokken en wat poppetjes). Dat heeft me heel veel geld gescheeld. Ook koop ik voor hem bijvoorbeeld jassen als het uitverkoop is. Ook bij het boodschappen doen, let ik altijd op het budget. Ik koop veel seizoensproducten en houd van koken, zodat ik er ook een uitdaging in zie om daar dan iets lekkers mee te maken. Wij eten 2 to 3x per week vlees (1x kip, 1x knakworst en 1x vlees); dat scheelt ook veel geld. We eten dan nog 1-2x vis/schaaldieren, 1-2x ei en 1x iets vegetarisch met kaas. 

Op welke zaken bespaar je liever niet?
Groenten en fruit. 

Zit je op 1 lijn met je partner als het aankomt op de financiën?
Dat is mooi makkelijk in je eentje! Ik weet nog wel vanuit mijn vorige relatie dat geld regelmatig een strijdpunt was. Mijn ex was nogal impulsief en kon ineens grote uitgaven doen. Ik werd daar niet blij van. We hadden onze financiën dan ook gescheiden in die tijd. Mijn huidige situatie geeft veel rust. 

Welke sites m.b.t. de financiën lees je graag?
Ik lees veel posts op Pinterest hierover, simpelrijkleven en mamametminder bijvoorbeeld. En ik ben een fan van Jelle van SoChicken!

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
Ga bij jezelf na waar je echt gelukkig van wordt. Dit zijn zelden spullen, maar veel vaker mooie momenten met vrienden/familie etc. Ben bereid om niet te bezuinigen op dat soort momenten en bezuinig op de dingen, die niet tot weinig bijdragen aan je geluk. Als je denkt dat je veel nodig hebt in het leven om gelukkig te zijn, dan doe je er goed aan om eens wat gesprekken met een psychotherapeut te voeren denk ik. Ik ben er van overtuigd dat je dan teveel op de buitenkant leeft en te weinig recht doet aan je binnenkant. 

Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? De rubriek kan bestaan door de bijdragen van lezers. Met elkaar kunnen we er voor zorgen dat er wekelijks een fijn financieel inkijkje klaar staat.

Wil jij daar voor zorgen & eens anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!11 opmerkingen:

 1. Hallo Brigitte, wat vond ik het leuk om deze week te lezen. Mooi om te zien dat je het alleen prima voor elkaar hebt. Kanjer 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat en inspirerend verhaal! En wat goed dat je het zo onder controle hebt allemaal. Ik kan me voorstellen dat je er te trots voor bent om alimentatie aan te vragen. Fijn dat dat ook niet hoeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het een beetje onduidelijk wat je spaart. (2000-)5000 plus 1600 per jaar voor je zoontje is meer dan 350 per maand? Mis ik iets of spaar je gemiddeld meer dan in het overzicht staat? Vakantiegeld en eindejaarsuitkering horen ook bij het inkomen. Ik zou er trouwens niet te trots voor zijn om alimentatie te vragen. Je ex is ook financieel verantwoordelijk voor zijn zoon. Zeker als hij ook nog veel gezondheidsproblemen heeft, kan jou ex zijn rug hiervoor niet keren. Ik vind namelijk dat je nog vrij weinig spaart gezien je riante inkomen. Een hypotheek van ruim 1400 euro, ik vraag me dan af in wat voor huis je dan wel niet moet wonen met maar 2 personen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je in 20 ipv in 30 jaar je huis aflost dan kost ook een niet al te duur huis snel veel geld....

   Verwijderen
 4. Leuk om te lezen, ik mis vaak dingen in de overzichten maar die van jou is echt supercompleet, heel veel succes!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een eikel! Sorry, dat moest er even uit. Jij mag jezelf van mij wel een heldin noemen, dit is best een zwaar leven zo en je lijk het aardig voor elkaar te hebben, top!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat lijkt me zeker pittig als je zoontje gezondheidsproblemen heeft. Ook in combinatie met een baan. Maar superfijn dat je je financieel goed kunt redden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat knap van je dat je het zo goed kunt redden in je eentje! Je lijkt alles goed afgedicht te hebben om niet voor nare verrassingen te komen staan. Heel inspirerend artikel!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel knap van je dat je je zaakjes zo goed op orde hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dank voor jullie lieve en positieve reacties!
  Echt hartverwarmend dat zelfs mensen die ik niet ken, trots op me zijn. Het heeft me uiteraard het nodige gekost aan emotionele energie om op dit level te komen :-)

  BeantwoordenVerwijderen