maandag 5 februari 2018

Moneymonday; De financien van... J

Even voorstellen...
Ons gezin bestaat uit man M 58 jaar, vrouw V 57 jaar, dochter van 26 jaar (die zelfstandig woont) en zoon 25 jaar die studeert (met bijbaan) en nog thuis woont.  We wonen sinds 2000 in een vrijstaande woning in het oosten van het land.Werk & inkomen
M werkt 40 uur en V werkt 24 uur.  
Inkomsten

Salaris man
€   4.000,00
Salaris vrouw
€   2.180,00
Huur tweede huis
€      720,00
Rente certificaten
€      161,60
Hypotheek nr 1
€      750,00
Hypotheek nr 2
€   1.700,00
Hypotheek nr 3
€   1.000,00
Totaal
€  10.511,60


Uitgaven vaste lasten


Hypotheekrente
€     317,00

Ziektekostenpremie
€     220,00

Budget energie (gas en stroom)
€     150,00

Vitens (water)
€       20,13

Interpolis (allesin1)
€     160,21

Zuiveringsheffing
€          5,35

Bankkosten
€          5,00

ANWB
€        13,25

Gemeentebelasting
€        95,93

Wegenbelasting Toyota
€        33,00

Wegenbelasting Skoda
€        88,00

Auto-onderhoud
€        80,00

Vaste lasten

€   1.187,87
Gemeentebelastingen               
30,90

Feenstra
€         5,39

Kosten tweede woning

€     36,29

Supermarkten
€            500,00

Tanken
€            100,00

Kleding
€            100,00

Vakantie
€            150,00

Extra uitgaven
€            150,00

Huishoud

€  1.000,00

Ziggo 3in1
€              90,00

Vodafone 2xmobiel
€              25,00

Spotify family
€              14,99

sportclub
€              16,83

zwemclub
€              20,00

PC loterij
€              26,00

Divers

€      192,82
Spaarvorm 1
€              300,00

Lijfrente
€              151,49

Sparen

€     451,49
TOTAAL Maandelijkse uitgaven

€   2.868,47


Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Wij zijn beiden direct na de middelbare school aan het werk gegaan en hebben middels deeltijd studies loopbaan/carrière gemaakt.  We zijn tevreden met ons inkomen en uitgavenpatroon.

Wij hebben Bank certificaten als buffer. Hier willen wij niet  aankomen. Er zit een rente op van 6,5%. De rente-uitkering is per maand is 161 euro. Daarnaast hebben we 720 euro aan inkomsten uit de huur van een tweede woning. Maandelijks ontvangen we totaal 3450 euro aan aflossingen en rente van 3 uitstaande hypotheken bij familieleden.  

Hoe beheer je de financiën?
We hebben zelf een Excel programma gemaakt. Daarin staan alle kosten en inkomsten voor de komende paar jaren. Zo kunnen we vaker spelen met de bedragen nadat wij weer een aflossing hebben gekregen of zelf hebben gedaan.


Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
M heeft twee jaar geleden promotie gemaakt ook op salarisgebied.  De loonstijging werd verspreid over 3 jaar. In januari 2018 is V 24 uur gaan werken. Voorheen 32 uur. Het maandloon is verminderd maar heeft nauwelijks invloed op de inkomsten of op het spaarbedrag.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Omdat wij eigenlijk nooit royaler zijn gaan leven betekent het dat we meer zijn gaan sparen.
We gaan niet veel uit eten maar genieten wel wekelijks van een wijntje, borrelplank en gasten aan tafel. Wat we de laatste jaren wel doen is luxer op vakantie gaan door in de meivakantie gebruik te maken van een appartement i.p.v. tent en het campingleven. In de zomervakantie blijven we veelal thuis en maken we fietstochten met incidenteel een nachtovernachting. We rijden twee auto’s maar dit zijn kleine zuinige merken van een ouder bouwjaar.  De laatste jaren vragen we, gezien ons vermogen, geen teruggave van de hypotheekrente meer aan. Hierdoor hoeven we niet zoveel meer te betalen aan de vermogensbelasting.  

Spaar je?
We sparen vooral voor “later” om met vervroegd pensioen te gaan, een financiële buffer op te bouwen  voor eventuele ziektekosten/verpleegkosten in de toekomst. Hier zijn we al vroeg mee begonnen door langlopende kapitaalverzekeringen af te sluiten. Ons doel is om binnen twee jaar hypotheek vrij te zijn.Twee jaar geleden hebben we zonnepanelen aangeschaft en hebben de benedenverdieping en de badkamer/toilet opgeknapt.

Nu leggen we geld opzij voor extra aflossingen en de rest gaat naar de buffer. Onze wens is om over drie jaar een (elektrische) auto aan te kopen. In de afgelopen jaren hebben we voor de kinderen de jaarlijkse collegekosten betaald.  De kinderen hebben beiden tijdens de studietijd een bijbaan gehad om zakgeld te verdienen. Beide kinderen hebben ons spaargedrag overgenomen en hebben nu een leuke spaarrekening opgebouwd voor hun leeftijd.

Investeer je?
Zoals gezegd hebben wij geld in certificaten en in lang lopende spaarvormen. Daarnaast hebben we een huis uit een erfenis in het zuiden van het land dat we verhuren.  De laatste paar jaar lenen we geld uit aan naaste familieleden (3 hypotheken uitstaan).

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Zou het niet weten. Wat wel opvalt is dat onze laatste verbetering aan het huis duurder was dan dat we dachten, maar alles is gebudgetteerd en we konden het betalen.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Wij leven eigenlijk al jaren hetzelfde patroon. Geven niet meer uit dan andere jaren. Onze inkomsten zijn beduidend hoger dan onze lasten. Gemiddeld hebben wij ongeveer € 7.500,- euro per maand over.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Wij zitten in het derde jaar van de zonnepanelen. Het maandbedrag van 150 euro is te hoog en zijn in september vorig jaar overgestapt van leverancier. Voorlopig laten we dat zo staan. Volgens de gas/energiemaatschappij zijn de maandkosten ongeveer 120 euro, maar we willen eerst de afrekening hebben van de wintermaanden. Dat is namelijk één vol jaar. De woning- en tuinonderhoud worden zoveel als mogelijk door ons zelf gedaan. Dat scheelt natuurlijk enorm in de kosten.


Op welke lasten bespaar je liever niet?
De kosten van huishoudgeld (€ 1.000,- per maand) is ruim maar compenseert t.o.v. de kosten die we niet maken voor uitgaan, café of theater bezoek.  Het is een ruim budget maar de praktijk is dat we maandelijks op deze post overhouden.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
Ja, we praten er veel over en hebben samen dezelfde denkwijze. We hebben het financieel goed geregeld en kijken steeds opnieuw of we iets moeten aanpassen. Over de aflossingen wordt samen besloten. Ons doel is het zoveel als mogelijk aflossen. De aflossingsvrije hypotheek van 316.000 euro hebben we tot 2013 niet afgelost om optimaal te profiteren van de spaarrente t.o.v. de hypotheekrenteaftrek. Toen de rente daalde werd het aantrekkelijk om vervroegd af te lossen. Over 2 jaar is ons huis hypotheekvrij.  De WOZ waarde is nu €359.000 euro. We hebben nu nog een aflossingsvrije hypotheek openstaan van 150.000. Met het bedrag dat we jaarlijks kunnen sparen moet dat geen probleem zijn.

Wat lees je graag over de financiën?
Beiden hebben vroeg geleerd om zuinig om te gaan met geld. V heeft binnen het werk veel te maken met schuldenproblematiek. M heeft interesse voor informatie m.b.t. spaarvormen en V leest allerlei blogs zoals:

Tal van deze blogs hebben aanbevolen leestips en V ontdekt steeds weer nieuwe blogs om te lezen.   

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven'  willen geven?
Begin op zeer jonge leeftijd met geld voor langere tijd op zij te zetten. Op deze manier kunnen we na 30 en 40 en 50 jaar rekenen op een bepaald spaarbedrag dat vrijkomt. Dit voelt als een prijs uit een loterij.  Wij hebben duurzame meubelen aangekocht, meerdere meubelen ouder dan 30/25 jaar en we hebben geen behoefte aan ”nieuwe  spullen”.  

Kijk jij ook altijd zo uit naar de maandag, omdat dan de rubriek Moneymonday online komt? Moneymonday wordt gemaakt door lezers die anoniem een inkijkje geven in hun financiën. Wil jij dit ook eens doen? Mail dan naar info@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst retour. De hoogte van je inkomsten en uitgaven zijn niet van belang; ieder verhaal is immers uniek en voor iedereen fijn om te lezen!

6 opmerkingen:

 1. Wat mooi om te zien dat jullie - ondanks hogere inkomsten - toch op dezelfde manier zijn blijven leven. Dat werpt nu duidelijk zijn vruchten af! Heerlijk om over twee jaar dan hypotheekvrij te zijn. Dan zou je (nu volgens mij overigens ook al) met de inkomsten op de uitstaande leningen/huur al volledig onafhankelijk zijn van jullie banen. Is dat ook iets wat jullie in de nabije toekomst overwegen, of is dat echt voor 'later'?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie cijfers! Petje af.
  Maar ik vraag me af wanneer jullie denken/vinden dat 'later' begint? Ik zou als de wiedeweerga gaan reizen (of de dingen doen die je in je hoofd hebt als je denkt aan 'later'). Want ouderdom komt met gebreken en die zou ik niet gaan afwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi overzicht. Ik herken heel veel dingen van jullie in onszelf. Gewoon blijven leven zoals je altijd deed. Verschil is dat wij wel wat vaker gaan uit eten, maar minder huishoudgeld nodig hebben. Ook wij hebben certificaten als appeltje voor de dorst. Momenteel ook bezig met interne verbouwingen, en daarna weer gas op het aflossen. Nog 35% ongeveer en dan zijn ook wij klaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wow, die hebben de schaapjes goed op het droge! Zo te zien kunnen ze met gemak van die drie hypotheken alleen al leven. Ik vraag me inderdaad af waarom ze zoveel door werken..

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het zwakke punt lijkt me de drie hypotheken die jullie aan familieleden hebben gedaan. Stel dat er weer een economische crisis komt, en dat zo'n familielid niet meer kan betalen ... gaan jullie dan het familielid uit zijn of haar huis zetten en het huis verkopen? En zelfs als jullie dat zouden doen, dan is het nog maar de vraag of je al het geld dan nog terugkrijgt (want misschien zitten we op dat moment ook weer in een slechte huizenmarkt).

  Een groot deel van jullie vermogen zit in deze hypotheken en in huizen/vastgoed. Dat zou mij een beetje teveel wedden op één paard zijn.

  Ook is het zo, dat je nu de volledige betaling van de drie hypotheken telt als inkomen. Een deel ervan is terugbetaling van het oorspronkelijk uitgeleende bedrag. Alleen de betaalde hypotheekrente is inkomen, de rest is kapitaal wat je had uitgeleend en wat je nu weer terugkrijgt.

  Maar... het is wel duidelijk ... Zelfs als de man als meestverdienende zijn baan van 4000 euro/maand zou verliezen en jullie het alleen van het salaris van de vrouw zouden moeten doen ... dan komen jullie nog steeds gemakkelijk rond. Dus wat dat betreft gaat het natuurlijk heel goed.

  BeantwoordenVerwijderen