maandag 12 februari 2018

Moneymonday; de financien van... Linda!

Even voorstellen...
Ik ben een vrouw van 50 jaar en ben sinds 2007 gescheiden. Ik woon samen met mijn dochter van 16 en mijn zoon van 13 in een rijtjeshuis. Ik heb het huis in 2008 gekocht.

Werk & inkomsten
Ik werk 20 uur per week.Ik heb alles per maand omgerekend. Bepaalde rekeningen betaal ik 1x per jaar, maar daar zet ik iedere maand geld voor apart in een digitale spaarpot van mijn spaarrekening.Verder hanteer ik budgetten, zoals voor boodschappen en benzine.

Salaris inclusief vakantiegeld
en eindejaarsuitkering
€ 1.411,41
Partneralimentatie
€ 342,03
Kinderalimentatie
€ 270,57
Kindgebonden budget
€ 471,25
Zorgtoeslag
€ 89,33
Kinderbijslag
€ 189,25
Teruggave belasting
€ 64,25
TOTAAL INKOMSTEN
€ 2.838,09
UITGAVEN
Hypotheek
€ 320,45
Gas elektriciteit
€ 101,00
Water
€ 14,68
Gemeentelijke belastingen
69,76
Huur combiketel
€ 29,10
TV/telefoon/internet (Ziggo)
€ 70,90
Mobiel bellen
€ 6,00
Netflix abonnement
9,99
Ziektekostenverzekering CZ
€ 133,04
Eigen risico CZ
32,00
Bijdrage Zorgverzekeringswet
16,58
Woonhuisverzekering
€ 27,25
Autoverzekering
€ 28,42
Kosten Rabo betaalpakket
€ 1,30
Ouderbijdrage school
€ 11,10
Bibliotheek
5,00
Wegenbelasting
€ 33,00
Benzine
€ 65,00
Reservering Jaarlijkse autobeurt
€ 30,00
Gift goed doel
€ 35,00
Zakgeld kinderen
€ 44,00
Sparen voor kinderen
€ 50,00
Boodschappen supermarkt
€ 280,00
TOTAAL UITGAVEN
€ 1.425,57


Over per maand
€ 1.412,52

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ja, ik ben heel tevreden. Ik heb inmiddels een goede buffer opgebouwd en ik los zoveel mogelijk af op mijn aflossingsvrije hypotheek.

Hoe beheer je de financiën?
Ik hou wekelijks de financiën bij in een excelbestand.


Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Die wijzigingen moeten nog komen. Mijn dochter wordt in 2019 18 jaar en mijn partneralimentatie loopt dan af. Met het oog daarop ben ik extra aan het aflossen om mijn maandlasten omlaag te krijgen. Ik krijg nu veel geld van de overheid omdat ik
een alleenstaande moeder ben.

Spaar je? 
De rente van tegenwoordig levert vrijwel niets meer op, dus daarom probeer ik zo veel mogelijk af te lossen, aangezien ik nog een rente heb van 5,05%. Mijn rentevastperiode eindigt in juni, dus ik kan dan een rente krijgen die een stuk lager is.

Doe je investeringen met jouw geld?
Ik heb slechte ervaringen met investeringen, dus dat doe ik niet meer. In de toekomst wil ik wel kleine bedragen investeren in crowdfunding.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
In het verleden heb ik wel impulsieve inkopen gedaan, maar tegenwoordig denk ik er wat langer over na en dan denk ik vaak: wat moet ik er eigenlijk mee.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik ben van nature een consuminderaar, het kost me geen moeite om rond te komen. Ik zal altijd prijzen vergelijken voor ik iets aanschaf. Ik kijk ook altijd op Marktplaats.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ik stap ieder jaar over naar een andere energiemaatschappij omdat je aan het eind van het jaar een bonus krijgt. Het scheelt enorm en je hoeft er weinig moeite voor te doen.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Ik bespaar liever niet op de kapper, pedicure en glazenwasser.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën?
De website Genoeg.nl  en alle boeken van Marieke Henselmans.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven'  willen geven?
Overzicht is heel belangrijk, dus maak een jaaroverzicht van de vaste lasten en uitgaven.
En wees tevreden met wat je hebt!
Kijk jij ook altijd zo uit naar de maandag, omdat dan de rubriek Moneymonday online komt? Moneymonday wordt gemaakt door lezers die anoniem een inkijkje geven in hun financiën. Wil jij dit ook eens doen? Mail dan naar info@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst retour. De hoogte van je inkomsten en uitgaven zijn niet van belang; ieder verhaal is immers uniek en fijn & leerzaam om te lezen!

22 opmerkingen:

 1. Netjes lijstje en goed dat je verantwoord met geld omgaat. Ik vind jouw lijstje wel getuigen dat Nederland een echte zorgstaat is en dat werken dus totaal niet loont.

  Gewoon een vraag, zonder beschuldiging: zijn jouw -maximale(?)- toeslagen de reden dat je slechts 20 uur per week werkt? Want als je meer gaat werken, dat jouw toeslagen dan aanzienlijk minder worden of zelfs verdwijnen?

  Ik schrik vooral van de hoogte van je kindgebonden budget en je zorgtoeslag ten opzichte van je normale inkomsten (salaris plus partneralimentatie plus kinderalimentatie). Bizar dat je recht hebt op zo’n hoog bedrag!

  Nogmaals, niks beschuldigends want fijn dat je het krijgt plus dat je goed met je geld omgaat en geen schulden hebt, maar ik snap wel waarom we met z’n allen zoveel belasting moeten betalen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik dacht precies hetzelfde als anoniem hierboven. Mooi dat je zoveel inkomsten bij elkaar kan generen maar toch ook wel bijzonder.. Het zal dan ook wel even wennen worden als verschillende toeslagen wegvallen. Goed dat je je daar al op voorbereid!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij jouw uitgaven zie ik de premie ziektekostenverzekering CZ en het eigen risico staan. Daarnaast "Bijdrage Zorgverzekeringswet", wat bedoel je daar precies mee? Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijdrage zvw is een bedrag wat ze betaald over haar inkomsten vanuit de partneralimentatie. Bij een baan in loondienst houdt je werkgever dit bedrag al in. Een ondernemer of iemand met resultaat overige werkzaamheden of alimentatie krijg je hier vanuit de belastingdienst een aparte aanslag voor.

   Verwijderen
  2. Ik ben niet de geïnterviewde, maar ik weet wel het antwoord. De partneralimentatie wordt bruto uitbetaald. Zij moet hier zelf nog inkomstenbelasting en premie zorgverzekeringswet over betalen. Als je een werkgever hebt wordt dit automatisch al gedaan.

   Verwijderen
 4. Een minimuminkomen hebben en dan toch dat gehele minimuminkomen kunnen overhouden per maand. Wauw....
  Partneralimentatie vind ik echt niet meer van deze tijd. Aan dit lijstje te zien kan het makkelijk zonder. In feite betaalt haar ex-man man mee aan haar spaarpot en extra aflossing van haar hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is prima als je een kritische opmerking plaatst, maar wel ontzettend laf dat je dat volledig anoniem doet.

  Groet, Irene.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Welkom in de wereld van internet... Waar mensen anoniem zijn of fictieve namen plaatsen. Had het voor jou toegevoegde waarde als er een "Kees" of "Linda" bij had gestaan? Voor mij totaal niet.

   Verwijderen
  3. Nee, misschien niet. Probeer alleen aan te geven dat het wel heel makkelijk is om anoniem en ongenuanceerd je mening te spuien.
   Ja, ze houdt veel geld over, maar ik zie geen reservering voor vakantie/uitjes, kleding en eventuele sportverenigingen.Haar hypotheek is superlaag en ook de maandelijkse uitgaven voor boodschappen zijn heel zuinig. Dus ja.....
   Mijn vraag aan Linda is of ze niet beter haar CV ketel in eigendom kan nemen? Je betaalt nu maandelijks een fors bedrag aan huur.
   Verder vind ik dat je heel netjes doet. Groet, Irene

   Verwijderen
 6. Even reageren op alle reacties:
  In Nederland is het inderdaad goed geregeld. Ook al zou ik meer werken, dan nog zou ik veel kindgebonden budget krijgen, omdat ik een alleenstaande ouder ben.
  Dat ik "maar 20 uur" werk per week heeft onder andere met mijn gezondheid te maken.
  Dan de partneralimentatie; ik krijg "partneralimentatie" omdat dat gunstig is voor mijn ex-partner qua belastingen. Alle uitgaven voor de kinderen zijn voor mij. De zorg voor de kinderen ligt ook volkomen bij mij. Hij ziet ze om het weekend en maximaal 2 weken van alle schoolvakanties.
  Ik leef zuinig en hou daardoor veel over.
  De ketel heb ik toen ik dit huis kocht gehuurd omdat ik destijds niet zo veel geld had. Achteraf had ik natuurlijk veel beter een ketel kunnen kopen, maar ik zit er helaas 12 jaar aan vast. Het voordeel is dat ik niets hoef te betalen als er iets mee is, en dat is al een aantal keer voorgekomen.
  Bijdrage Zorverzekeringswet = belasting over de partneralimentatie.


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ken de wereld van partneralimentatie en kinderalimentatie niet, maar jij alleen krijgt dus op papier meer dan je twee kinderen samen.

   Ik ben ook verbaasd dat je kindgebonden budget blijkbaar niet inkomens afhankelijk is. 471 euro voor twee kids per maand is echt heel veel, exclusief je kinderbijslag. Je zou er bijna voor gaan scheiden en dan stiekem toch bij elkaar zijn...

   Het is geen beschuldigende noot aan jou, want juist slim dat je gebruik maakt van alles waar je “recht” op hebt maar ik vind jouw situatie echt een bewijs dat de toeslagen in Nederland wel wat minder kunnen zodat mensen meer gedwongen worden iets te doen voor hun geld.

   Groet,

   Kim

   Verwijderen
 7. Wauw! Deze financieen zijn goed op orde, zo'n 50% van je inkomsten per maand sparen, dat is echt heel knap! Ik vind het ook inspirerend dat ze zo naar de toekomst kijkt en hier alvast rekening mee houdt. Die tegenvaller komend jaar ga je wel aankunnen. Lekker van het leven genieten! (Stiekem jaloers op 20 uur werken...)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Invensteer aub niet in crowdfunding. Ik heb het gedaan en ben er flink wat geld mee kwijt geraakt doordat die failliet zijn gegaan. Daar moet je van andere goedlopende crowfunding wel heel veel rente binnen halen om dat te niet te doen en dat doet het niet. Failliet betekend echt, geld weg.
  Dan kun je in mijn ogen, wat ik zelf nog nooit gedaan heb, beter gaan beleggen. Dan kan een koers slecht gaan maar ooit stijgt deze. In ieder geval ben je niet al je geld kwijt. Het is dan wachten op de tijd dat je het geld kunt incasseren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, beleg je geld in een wereldwijd beleggend aandelenfonds met een lage kostenstructuur. Veel betere risico/rendement verhouding dan crowdfunden.

   Verwijderen
  2. Nog eentje eens, hier. Heb na jaren in crowdfunding beleggen nu EINDELIJK m'n inleg terug, en mag daar al blij mee zijn. Er zijn bij mij ook meerdere bedrijven failliet gegaan tijdens de looptijd. Brandt jouw vingers er niet aan...

   Verwijderen
 9. Waar je recht op hebt gebruiken, maar ze zouden de extra toeslagen beter kunnen geven nadat de partneralimentatie etc.. vervalt. Dan is het nog prima rondkomen zo te lezen en verlaagt het de last van de overheid (en dus burger als t goed is) Natuurlijk niet bij 1 geval, maar wel bij een heleboel gevallen.

  Je supermarktuitgaven vind ik wel bijzonder knap laag!
  Ik probeer vanaf januari 62,50 pw (met 4) maar ik heb nog 50 euro tot maart dus das nog even wennen! Knap!

  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Net overzicht! Je weet waar je jouw geld aan uitgeeft en je bent zuinig. Niks mis mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Auw, die toeslagen. Wist niet dat die zo hoog zijn. Ik ben een beetje in shock, en jaloers ook. Ik werk veel meer uren en krijg niets kado. En er ook nog van sparen. Je gaat er gelukkig verstandig mee om, maar ik had dit liever niet geweten. Nog even op kauwen. Groet, Em

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Beste Linda,
  Dank je wel voor je openhartigheid.
  ik heb alleen een vraag. Misschien heb ik er helemaal overheen gekeken, dat kan, maar ik mis nog heel veel uitgaven. Je bezuinigd niet op kapper, pedicure en de glazenwasser zeg je, maar onder welk potje valt dat? Kado's, kleding voor jezelf en voor de kinderen, een potje spijkers, nieuwe schoenen. Uitgaven voor uitjes of eventuele vakanties?
  Maar buiten dat, petje af, knap hoe je het zo duidelijk en overzichtelijk voor jezelf hebt.
  groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het bedrag aan parneralimentatie heeft ze recht op, omdat je recht hebt om na de scheiding dezelfde levensstandaard te houden a,s in het huwelijk. Niets mis mee. Wordt berekend op basis van zijn inkomen, dus dat zal prima zijn ! Mede doordat Limda voor de kinderen zorgt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een onzin, "recht hebben op dezelfde levenstandaard". We zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen inkomen, we leven niet meer in de jaren '50. En voor de kinderen bestaat er uiteraard gewone alimentatie.

   Verwijderen