vrijdag 2 februari 2018

Nieuwsgierig? Bekijk online de WOZ-waarde van huizen!

Ik vind het altijd ontzettend interessant om te weten hoeveel een huis waard is. Al zegt het natuurklijk niets over de werkelijke waarde van de woning. Je woning is immers zoveel waard als waar het uiteindelijk voor verkocht wordt.

Aan het begin van ieder jaar ontvang je van de gemeente een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ-waarde is de waarde die de gemeente aan jouw woning toekent. Aan de hand van die waarde worden bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen bepaalt.

WOZ-waarde stijgt
Door de stijgende huizenprijzen van het afgelopen jaar mag je verwachten dat de WOZ-waarde van jouw woning dit jaar ook omhoog is gegaan. Dat zou betekenen dat je huis (op papier) meer waard is geworden. Het nadeel is wel dat je hoogstwaarschijnlijk ook meer geld kwijt bent aan belasting.


Hoeveel is jouw huis waard?
Sinds een aantal jaar kan je online via WOZ-waardeloket de WOZ-waardes van alle woningen in Nederland inkijken. Dat kost helemaal niets. De gemeente vult deze gegevens in. Je kan per woning bekijken wat de huidige WOZ-waarde is en wat de waarde van de woning in voorgaande jaren was. Daarnaast kan je per woning het bouwjaar, het gebruiksdoel en de oppervlakte bekijken. Het interessante aan de site is dat je de waardes van alle woningen kan bekijken. Daarmee kan je dus ook heel handig vergelijken wat de WOZ-waardes van vergelijkbare woningen uit de straat doen.

WOZ-waarde gratis online bekijken: WOZ-waardeloket

Bezwaar maken?
Het kan zijn dat je het niet eens bent met de hoogte van de WOZ-waarde. Je huis kan immers meer of minder waard zijn dan de gemeente zegt. De hoogte van je WOZ-waarde heeft invloed op het bedrag wat je aan gemeentelijke lasten moet betalen. Het kan dus lonen om bezwaar te maken. Dit moet je wel doen binnen 6 weken nadat je de brief van de gemeente  Wil je daar meer over weten? Kijk dan eens op de site van de rijksoverheid.

Bij een hogere WOZ-waarde kan je hypotheekrente mogelijk naar beneden in verband met het verlagen van de risico-opslag in je hypotheek. Hierdoor kan je flink geld besparen. Wij hebben hier al gebruik van gemaakt en zijn hierdoor minder hypotheekrente gaan betalen. Wil je meer weten over de risico-opslag in je hypotheek? Lees dan dit bericht wat ik eerder schreef over het verlagen van de risico-opslag in de hypotheek.

Is de nieuwe WOZ-waarde van jouw woning al beschikbaar?

6 opmerkingen:

 1. Handige website, heb van de week ook gekeken en kon ook zien wat de woz waarde van 2016 en 2015. Wel zo handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit kene ik helemaal niet, super handig. Ik hoop snel dat hij wordt bijgewerkt. Voor ons 2015 en 2016 alleen te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kende deze site inderdaad al! Leuk om zo een idee te krijgen van het verschil tussen bepaalde woningen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goed artikel! Ik was al op zoek naar zo'n website! Maar hoeveel zegt de WOZ waarde nu eigenlijk? Ik blijf het lastig vinden, het huis wat we op dit moment huren staat op een WOZ waarde die maar 2/3e is van omringende woningen terwijl daar niet echt een oorzaak voor is geloof ik.. (zijn dezelfde type huizen..) Blijft interessant! :) Zeker handig als we evt. op huizenjacht willen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen