zondag 11 maart 2018

Aflossen geeft vrijheid!

Lage vaste lasten geven vrijheid. Dat is de reden waarom wij zo snel mogelijk van onze hypotheek af willen. Hoe minder lasten we immers hebben, hoe minder inkomsten we ook nodig hebben om rond te komen. En dat zou ons een flink stuk vrijheid geven. Een stuk vrijheid om andere keuzes te maken in ons leven. Een andere baan, kunnen minderen of zelfs stoppen met werken. De mogelijkheden lijken ineens eindeloos als je minder gevangen zit in het net van vaste lasten. Maar daar moet je natuurlijk wel wat voor doen...

Bij ons ging in 2015 de knop om. Sindsdien lossen we extra af op onze hypotheek. En met succes, want we hebben ondertussen onze hypotheekschuld verlaagd van 333.000 euro naar een nu nog openstaande hypotheekschuld van 213.596,63 euro. Dat is toch een vermindering van bijna 120.000 euro op onze schuld in 3 jaar tijd.

Lees ook: Op je 40ste met pensioenHypotheekschuld
Ik noem het bewust een hypotheekschuld, omdat velen de hypotheek niet zien of voelen als een schuld. Terwijl hij dat toch echt is. Je betaalt er rente over en het gehele bedrag moet je uiteindelijk gewoon terugbetalen aan je hypotheekverstrekker. Daar staat natuurlijk de waarde van je huis tegenover, maar een schuld is en blijft een schuld. En schulden... daar moet je zo ver mogelijk van weg blijven. Aflossen dus! In 2015, 2016 en 2017 hebben wij telkens een bedrag bij elkaar gespaard en dit gebruikt voor een aflossing op de hypotheek d.m.v. lastenverlaging of kozen voor een bijstorting in de spaarhypotheek.

Dit jaar besloten we het anders te gaan doen; we lossen nu maandelijks 500 euro extra af op onze annuïteitenhypotheek en kiezen daarbij voor looptijdverkorting. Dat is best gek. We maken nu sinds het begin van dit jaar iedere maand 500 euro over naar onze bank, maar onze maandelijkse lasten dalen nu niet. Maar doordat we kiezen voor looptijdverkorting, zien we wel staan dat de looptijd van onze hypotheek korter wordt.

Lees ook: Dit jaar doen we het anders! Looptijdverkorting hypotheek2043? Dacht het niet!
De woning waar we nu wonen hebben we in 2013 gekocht. De hypotheek sloten we af voor 30 jaar. Dat is namelijk precies de maximale termijn voor de hypotheekrenteaftrek. In 2043 zouden we dan van onze hypotheek af zijn. Als we niets zouden doen...

Maar in 2043 ben ik 57 jaar. En ik wil toch wel heel graag wat eerder hypotheekvrij zijn. De afgelopen 3 jaar hebben we dus fanatiek gekozen voor lastenverlaging, maar nu kiezen we bewust voor looptijdverkorting. Die 500 euro die we maandelijks storten zorgt er op dit moment voor dat onze looptijd iedere maand 2 maanden korter wordt. Door dit structureel te blijven doen, zal de verkorting van de looptijd na een tijdje nog sneller gaan, omdat je naast de 500 euro ook je structurele annuïteitenaflossing hebt die maandelijks verhoogd wordt door de maandelijks gelijkblijvende lasten. Maar zo ver zijn we nog niet.... op dit moment hebben we dit jaar in ieder geval onze looptijd al met 6 maanden verkort; heerlijk! We zijn er dus nog lang niet, maar het begin van onze marathon is begonnen.De aflosmarathon
Het aflossen zie ik namelijk als een marathon. Je hebt niet zomaar je huis afgelost. Daar is een doel voor nodig. En discipline. Maar als je eenmaal begonnen bent met de aflosmarathon, kom je vanzelf in de runnershigh, want aflossen werkt echt heel verslavend. Het geeft zo'n kick als je iedere keer die enorme hypotheekschuld een klein beetje ziet dalen.

En dat valt in het begin best tegen hoor. Als je voor je gevoel heel veel geld overmaakt naar de hypotheekverstrekker en je hypotheekschuld maar een klein beetje daalt. Maar nu wij alweer 3 jaar onderweg zijn, beginnen al die kleine beetjes een enorme berg te worden. We liggen op ramkoers op hypotheekvrij te worden. Nu hebben we al lagere maandlasten en een kortere looptijd. En dat geeft al zoveel vrijheid. Moet je nagaan hoe het is als je helemaal hypotheekvrij zijn. Wij kunnen niet wachten tot het zover is! Maar eerst die marathon maar eens volhouden...


Wat is voor jou de reden om sneller af te lossen op de hypotheek?11 opmerkingen:

 1. Fijne inspirerende blog! Bij ons is de knop eindelijk om gegaan. Vooral de vrijheid die je voelt en krijgt bij aflossen van je hypotheekschuld spreekt mij erg aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Yayyy heel herkenbaar �� wij kozen ook voor looptijdverkorting en zijn nu ruim een half jaar bezig met de maandelijkse extra aflossing. Het is erg leuk om iedere maand het openstaande bedrag te zien dalen, het werkt inderdaad verslavend en het is een lange weg maar voor een heel mooi doel :) succes met jullie marathon!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen wij ons huis in 2017 kochten gelijk begonnen met het extra aflossen, dat voelde zo goed! Helaas raakte ik mijn baan kwijt. Toen er toch bewust voor gekozen om even te stoppen. In de periode dat ik thuis was hebben we een stukje grond naast het huis erbij gekocht, nu de tuin nog opknappen en dan weer aan het aflossen omdat ik ondertussen weer een baan heb. Ik kan niet wachten om weer tot de tuin is opgeknapt en we weer lekker met de hypotheek bezig kunnen gaan om de vaste lasten lager te krijgen.. Succes met jullie marathon, wij zijn nog aan het trainen, maar we gaan ook gauw starten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben in november 2017 ons huis gekocht en zijn nu nog bezig de buffer op pijl te krijgen, maar de aflosplannen liggen klaar!
  Toevallig gister een blog je over geschreven omdat er binnenkort veel geld bij ons binnenkomt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het duurde even, maar ik heb ook het licht gezien! Vorig jaar gekocht en dit jaar ga ik met de eerste extra aflossing beginnen. Ik kies wel voor maandelijkse lastenverlaging, omdat ik het fijn vind om het resultaat direct in mijn portemonnee te voelen en mocht ik in die tijd mijn baan kwijtraken, dan heb ik in ieder geval direct profijt van die aflossingen. Vanaf 2020 ga ik maximaal aflossen en hoop zo in 9 jaar hypotheekvrij te zijn en een aanzienlijk bedrag op de spaarrekening te hebben. Wat een enorm gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid moet dat geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Klinkt heerlijk! Wij zijn ook bezig met extra aflossen. Maar pas afgelopen jaar deden wij dit voor het eerst. Maar het beviel ons nu al zo goed, dat we dit jaar nog net even wat meer willen gaan aflossen! Heerlijk om de hypotheekschuld te zien dalen!
  Wij doen dit op dit moment met 2 redenen, de eerste is lagere maandlasten willen en ten tweede wonen we hier niet naar onze zin, dus willen we zsm verhuizen (van een flat naar een normale woning) en daar zit nou eenmaal een gat tussen van een paar duizend euro. Door nu extra veel af te lossen hopen we zo voor ons nieuwe huis de woonlasten niet al te ver te zien stijgen en het gat kleiner te maken/ op te vullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo, jullie hebben in een korte tijd al aardig wat afgelost zeg. Respect!

  Wij lossen ook wel extra af. Ik vind het een heel prettig idee om de banken zo weinig mogelijk te spekken. En om gewoon maandelijks minder geld nodig te hebben. We willen binnenkort nog wel wat isolatiemaatregelen nemen, de voorzetramen zijn besteld. En in de gemeente Amsterdam komt ook de afkoop van erfpacht om de hoek kijken. Dus daar sparen we ook voor.

  Van de belastingdienst krijgen we wel wat geld terug dit jaar, dat lossen we wel direct extra af op de hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. In 1999 hebben we eerste huis gekocht. Twee keer verhuisd (weer kosten koop en steeds een stukje duurder) en toch in 2017 helemaal klaar met aflossen. Ik herken heel erg wat je zegt: een groot bedrag naar de bank en de kosten dalen maar langzaam. Maar alle kleine beetjes helpen en onze berg is nu weg. Heerlijk! Het is gewoon vreemd om niet meer af te lossen. Het huis is van ons nu. We sparen flink want dat kan nu ook weer makkelijker. Hou wel een goede buffer achter de hand voor tegenslag!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Lagere lasten zodat ik over een aantal jaar minder kan gaan werken.
  Maar in eerste instantie zodat als er iets met mij gebeurt Zoon hier kan blijven wonen omdat hij het huis kan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij lossen ook al 18 maanden extra af. We zijn begonnen met €500 per maand. Wij kiezen niet voor looptijd verkorting, maar lastenverlaging. De besparing die we hier maandelijks mee bereiken lossen we extra af. Zo lossen we nu geen €500 per maand af, maar al €530 per maand. Dit bedrag loopt elke maand iets op en zal uiteindelijk €586 en een beetje zijn. Tegen die tijd is dit deel volledig afgelost. Daarna gaan we door met andere hypotheekdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen