woensdag 21 maart 2018

Fijn leesvoer; Mr Fob!

Een echte aanrader als je meer wilt leren of lezen over geld, is de blog van Mr FOB. Zijn blog staat vol met fijne artikelen over bewust omgaan met geld en zijn zoektocht naar financiële vrijheid. Vandaag komt daarom Mr FOB aan het woord in de rubriek fijn leesvoer!

Even voorstellen...
Mijn vrouw en ik zijn Nederlandse veertigers op weg naar financiële onafhankelijkheid. Ik schrijf daarover op Financieel Onafhankelijk Blog (FOB) onder het pseudoniem Mr FOB.

Wij werken beiden parttime. We vinden dat beiden de beste carrière beslissing die we ooit genomen hebben. Hierdoor hebben we veel meer tijd voor vrienden, familie en hobby's (bloggen, meubels en andere dingen maken, tuinieren, hiken, racefietsen). Ik heb een technisch beroep in de industrie. Mijn vrouw werkt als systeem therapeut binnen de GGZ en sinds kort in eigen praktijk.


Hoe zijn we ertoe gekomen om financieel onafhankelijk te willen worden?
Ik dacht dat ik van mijn inkomen elk jaar best wel wat overhield. Totdat ik op een gegeven moment het eens echt uitgerekend heb. Ik schrok toen ik erachter kwam dat ik dat jaar alles opmaakte wat ik binnen kreeg.

Ondertussen merkte ik ook dat mijn werk steeds meer van me vroeg. Hier leek ik geen grip op te hebben. Deze dingen maakten dat ik me ging afvragen hoe ik het heft meer in eigen hand kon nemen.
Ik wilde kunnen kiezen of ik tot aan mijn 70e op deze manier doorga of dat ik mijn leven voor die tijd over een andere boeg gooi. Sindsdien ben ik me gaan verdiepen in financieel onafhankelijk worden. En sinds anderhalf jaar schrijf ik erover op mijn blog.

Je geld of je leven?

Ik heb heel veel gehad aan het boek “Je geld of je leven” van Hanneke van Veen en Rob van Eeden (hier gratis te downloaden).

Het boek is weliswaar wat verouderd ondertussen, maar het stappenplan uit dit boek kan ik iedereen aanraden om je meteen al onafhankelijker te voelen. Met name het berekenen van mijn “echte” uurloon en het echt inzicht krijgen in mijn uitgaven maakten dat ik mij anders ging opstellen ten opzichte van euro’s uitgeven.

Geld overhouden zonder te hoeven budgetteren werd ineens heel makkelijk en leuk. En met geld overhouden bedoel ik van 0% naar ruim 60% van mijn inkomen overhouden. Maar misschien nog wel belangrijker, de onzin van geluk zoeken door te consumeren ging ik veel meer beseffen.


Beleggen
Het geld dat wij overhouden beleggen we in 3 supergoede, supergoedkope indexfondsen. Cruciaal als je financieel onafhankelijk wilt worden, want de huidige spaarrentes gaan het werk niet voor je doen. Ik heb ondertussen ruim 20 jaar ervaring met beleggen, gewoon als particulier. Ik heb door schade en schande afgeleerd om te proberen de markt te timen, winnende aandelen proberen te kiezen en niet heel strak op kosten te letten.

Lees ook: Beleggen voor beginners (mr fob)


Wanneer financieel onafhankelijk?
Zodra wij kleiner zijn gaan wonen verwachten we door de vrijgevallen overwaarde van ons huidige huis in combinatie met ons vermogen zo ongeveer financieel onafhankelijk te zijn. Maar aangezien we nog niet precies weten hoe en waar we gaan wonen werken we nog even door.

Ondertussen zijn we al wel aan het voorsorteren. Mijn vrouw wil straks graag vanuit haar eigen praktijk voor coaching en therapie een aantal uren per week mensen blijven helpen. Daar steken we nu energie in om dat verder op te bouwen.


Mij lijkt het heerlijk om in eerste instantie low budget samen een aantal maanden door Nieuw-Zeeland te gaan trekken. Eenmaal terug ga ik op zoek naar werkzaamheden waarbij ik fysieke inspanning, intellectuele uitdaging en contact met anderen kan combineren. Wellicht in een combinatie van vrijwilligerswerk en betaald werk. Niet vanwege het geld maar omdat ik er zin in heb.

We hebben heel veel zin om andere zaken te gaan oppakken zodra we niet meer hoeven te werken voor geld. Heel leuk om hier plannen voor te maken. Lees gezellig met ons mee als je hier meer over wilt weten!Wil je nog meer leuke financebloggers ontdekken? Op deze pagina kan je ze allemaal vinden!

4 opmerkingen:

  1. Dat is zeker fijn leesvoer, ik heb er erg veel geleerd :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nadat ik veel had geleerd van allerlei Amerikaanse FIRE blogs was het blog van Mr FOB het ideale startpunt voor mij om te zien hoe al die dingen nou in de Nederlandse situatie werken! Super fijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben blij met zijn blog. Hij zoekt bepaalde zaken tot in de diepte uit. Daar heb ik veel aan gehad. Ook beantwoord hij je vragen snel en heeft naar aanleiding van een van mijn vragen, daar zelfs een hele blogpost over geschreven. Echt fijn en heel duidelijk.

    BeantwoordenVerwijderen