vrijdag 9 maart 2018

KIJKTIP: Arm in Nederland? Eigen schuld!

Armoede in Nederland is je eigen schuld! 
Een harde stelling. Want is armoede in Nederland echt je eigen schuld? Nederland heeft een goed sociaal vangnet en met goed budgetteren zou iedereen rond moeten kunnen komen, mits je daar je levensstijl ook op aanpast. Maar toch zijn er in Nederland ontzettend veel mensen die in armoede leven. Wist je dat in Nederland  meer dan 1 miljoen mensen in armoede leven? Is dat van al deze mensen dan helemaal hun eigen schuld?
Bron: NOS

Schuldhulpmaatje
Ik ben langere tijd vrijwilliger geweest bij stichting Schuldhulpmaatje. Een stichting die zich vrijwillig inzet om mensen met schulden te helpen. Dat kost de mensen met schulden niets, waardoor de schulden in ieder geval niet verder oplopen.

In de periode dat ik actief was als vrijwilliger heb ik geleerd dat mensen door verschillende omstandigheden in de schulden kunnen komen. Van sommigen was het gewoon hun eigen schuld; bewust spullen kopen, terwijl er geen geld voor was. Zelfs bewust schulden aangaan en weigeren deze af te betalen. Ze hoopten dat wij als vrijwilligers de schulden voor ze weg zouden toveren, maar dat werkt natuurlijk niet op die manier. Je kan heel veel hulp en ondersteuning krijgen, maar bovenal moet je wel zelf je verantwoordelijkheid nemen. Deze schuldenaren waren vaak vrij snel weer uit het ondersteuningstraject, omdat ze het probleem niet wilden zien. Door zo te leven kom je ook niet uit de schulden en uiteindelijk sluit het net zich voor deze mensen, met bijvoorbeeld huisuitzetting tot gevolg. Dat is iets wat je natuurlijk altijd probeert te voorkomen, maar bij sommige mensen lukt dat helaas niet.

Lees ook: Positief omgaan met een beperkt budget; maak kennis met Inge!Financiën = eigen verantwoordelijkheid! 
Gelukkig was er een grotere groep mensen die wel zelf verantwoordelijkheid nam en ontzettend dankbaar was voor het steuntje in de rug. Deze mensen hadden misschien ook wel zelf schulden gemaakt, maar waren nu ook op een punt gekomen dat ze het op wilden lossen. Alleen konden ze het niet alleen en hadden ze net even dat beetje hulp nodig om over de drempel te gaan. Want al je schulden onder ogen komen, de schuldeisers bellen en misschien zelfs wel toe moeten geven dat je fouten hebt gemaakt, is ontzettend lastig.

En dan kan je als buitenstaander het verschil maken door niet te oordelen, maar de persoon in kwestie te helpen. Door een luisterend oor te bieden, tips te geven of samen de administratie opzetten. Maar met altijd in je achterhoofd om de persoon in kwestie zelf verantwoordelijk maken voor zijn financiën. Want daar begint het bij. Wees verantwoordelijk voor je eigen financiën, hoe lastig je situatie ook is. Ook al ben je misschien wel in een situatie gekomen door het toedoen van een ander. Soms is een situatie zoals het is en zal je flink je schouders er onder moeten zetten. Door openheid te geven en te laten zien dat je je problemen op wilt lossen, zal je zien dat er meer mogelijk is dan je van te voren had gedacht. 

Lees ook: Rondkomen met minder; Inge gaat voor maximaal!

Documentaire
In de documentaire 'Arm in Nederland? Eigen schuld!' (2016) worden 5 deelnemers met een totaal andere visie bij elkaar gezet om in discussie te gaan over armoede in Nederland. En ze gaan niet alleen in discussie, maar ondervinden ook aan den lijve hoe het is om in armoede te leven in Nederland. Benieuwd of dit hun blik doet veranderen? Bekijk de serie online gratis terug!

Documentaire bekijken? Klik hier om de afleveringen van 'Arm in Nederland? Eigen schuld!' te bekijken. 


8 opmerkingen:

 1. Een groot deel van je links heb ik al gelezen of gekeken.
  Ik zit in het bestuur van een stichting die mensen in de gemeente ondersteunt met boodschappen die we van supermarkten krijgen aan het eind vd dag. Omdat ik het secretariaat doe zie ik alle financiele papieren van degene die zich aanmelden. Veel staan onder bewind, of vrijwillig of gedwongen door de rechtbank. Daar zijn ze ook elke maand tussen de 100 en 180 euro aan kwijt. De meesten krijgen wekelijks leefgeld.
  Het is zinnig vrijwiliigerswerk wat ik zo doe en voor mij belangrijk op tijden die mij het beste uitkomen. Na 45 jaar werken wilde ik niet meer wekelijkse vaste afspraken voor 1 middag of zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jep, ik ken de serie. Die situatie van die man en vrouw op die boerderij met die kip vond ik zooo schrijnend :/ ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk, ik heb het nog niet gekeken. Soms vind ik wel dat mensen erg laks omgaan met hun geld en daardoor ‘opeens’ in de schulden zitten...Dat vind ik toch wel eigen schuld. Al snap ik ook dat je soms echt pech kan hebben. Dan je eigen verantwoordelijkheid nemen vind ik heel sterk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat het juister is om te zeggen dat er 1 miljoen mensen onder de armoedegrens leeft. Ik bedoel daarmee te zeggen dat er ook een hele grote groep is die het prima rooit of zelfs nog kan sparen van een laag inkomen. Ik wil daar de problemen van mensen die echt in de problemen zitten niet teniet doen hoor, maar van een laag inkomen leven wil nog niet zeggen dat je dit als armoede ervaart. Veel mensen zijn zo inventief en veel sneller tevreden, die steken zichzelf niet in de schulden voor luxegoederen. Schulden door andere oorzaken en buiten eigen schuld reken ik hier niet toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik herinner me dat nog wel. Sommige verhalen vond ik echt heel triest. Andere verhalen iets minder, daarbij kan ik me voorstellen dat mensen denk dat het toch wel de eigen schuld is.

  Die man en vrouw op die boerderij vraag ik me wel van af hoe het nu met ze zou gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn visie er op is dat er te makkelijk wordt gedacht over financiële vaardigheden. Alsof iedereen het maar van nature goed kan; een administratie bijhouden, toeslagen aanvragen, de voordeeltjes zoeken, sparen. Het moet je wel geleerd worden denk ik. Daar wordt te makkelijk over gedacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Er zijn genoeg mensen die niet goed met geld kunnen omgaan en zich daardoor in de nesten werken, voorbeeld van iemand die ik ken, mevrouw had een klein baantje, niet in haar woonplaats, dus ze ging met de auto naar haar werk maar haar inkomsten waren niet hoog, nog onder de bijstandsnorm maar mevrouw weigerde om gebruik te maken van de bijstand en haar werk stopte en moest ze wel een bijstandsuitkering aanvragen en toen bleek ook dat ze behoorlijke schulden had en in de schuldsanering terecht kwam, dit was mijn inziens niet nodig geweest als ze eerder een aanvulling van de bijstand op haar salaris had gevraagd. Misschien moet het onderwijs daar aandacht aan gaan besteden en ook de ouders spelen daarin een rol, een goed voorbeeld doet goed volgen! Ook zie je wel dat mensen in de bijstand vaak roken en drinken terwijl daar geen geld voor is en goede voeding daarvoor laten staan en liever de 3 p´s eten nl. patat, pizza en pannenkoeken wat dan weer gevolgen kan hebben voor hun gezondheid en dan zijn ze qua kosten nog verder van huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn ook mensen die niet roken en/of drinken, en de 3 p's eten. In ons geval zou dat dan de 5 p's zijn. pizza, patat, pasta, pannenkoeken en poffertjes. Maar het is max 2 p's in de week. Gelukkig zijn we nog al creatief en zelf gemaakte poffertjes, pannenkoeken en pasta is goedkoper en veel lekkerder dan de kant en klare zooi van de winkel.

   Maar even terug komend op de verschillende P's. Verse groente en fruit is vaak een flinke aanslag op het weekbudget. Vooral met een gezinslid dat een probleem heeft met aankomen. En dan wordt het allemaal nog duurder. En de markt is bij ons net zo duur al dan niet duurder als in de winkel. En wees eerlijk, de supermarkten spelen daar ook slim op in, pizza in de aanbieding, bier in de aanbieding, pannenkoeken en poffertjes in de aanbieding. Reclame doet heel veel met mensen. En hoe lager je week budget hoe minder gezond je kan eten. Met €50 euro in de week voor een gezin van 4, is niet veel.

   Verwijderen