vrijdag 23 maart 2018

Kijktip: Vrijgekocht

We volgen een opleiding, gaan aan het werk, kopen een huis met bijbehorende hypotheek en gaan flink consumeren. En om dat allemaal te betalen, moeten we heel hard werken. We maken lange werkdagen om maar zo succesvol mogelijk te worden. We doen er alles aan om alle ballen hoog te houden. Maar is dit hoe je uiteindelijk terug wilt kijken op je leven?  Wat is voor jou geluk? Hard werken, mooie spullen en een groot huis? Of kies je bewust voor tevreden zijn met minder, waardoor je minder hard hoeft te werken en meer tijd over hebt om leuke dingen te doen?


Vrijgekocht
2Doc laat in de documentaire 'Vrijgekocht' de andere kant van de maatschappij zien. De kant van mensen die er bewust voor kiezen om gelukkig te zijn met minder en zo min mogelijk schulden willen hebben. In de documentaire komen verschillende stellen uit verschillende ecodorpen aan het woord over hoe zij leven. Een prachtig inkijkje over hoe je gelukkig kan zijn met minder. 
Balans
Hoewel ik met veel interesse naar deze documentaire heb gekeken, is ons streven niet om uiteindelijk in een ecodorp te gaan wonen. Dat staat te ver van ons af, daarvoor zijn we toch nog wel teveel luxedieren. Maar wat deze documentaire wel doet, is mij na laten denken over wat geluk is en wat we echt nodig hebben in ons dagelijks leven. Wil ik keihard werken voor materiele zaken? Daarover kan ik kort zijn; NEE! Ik kies bewust over wat ik wil kopen en hoeveel ik nodig heb. Ik koop bewust tweedehands en probeer niet mee te gaan in de maatschappij waarin goede producten zo snel mogelijk vervangen moeten worden voor een nieuwere, luxere variant.

Wil jij deze fijne documentaire ook eens bekijken? Via deze link kan je hem gratis online terugkijken!

Nog meer fijne gratis documentaires bekijken? In het menu staan ze onder het kopje (T)huis -> Kijktips  allemaal verzameld! 

5 opmerkingen:

 1. Leuke tip, die ga ik zeker even kijken! Verder staan wij er volgens mij op een vergelijkbare manier in als jullie; zo'n soort eco-dorp of woongemeenschapachtig iets past niet bij ons, maar als we energieneutraal kunnen leven, wat eigen dingen kunnen verbouwen qua eten en gewoon gelukkig en tevreden zijn met wat we hebben, dan denk ik dat we voor ons ideaalbeeld al heel ver zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb 'm een tijdje terug gezien. Vond 'm minder dan je vorige kijktip.

  Maar die info over eco-dorp Bergen vond ik best schokkend: 20k instapgeld en vervolgens huur (bijna 200 euro per maand) betalen. Je huisje moet je dan natuurlijk zelf regelen. En dat die bewoonsters op een gegeven moment zegt: 'dat eco-dorp is af en toe een uitdaging....dan weer zijn er heel veel conflicten in het dorp'. Pffff... voor mij ook geen eco-dorp. En al helemaal niet als je met zijn allen hand in hand in een kring moet staan. Ik snap werkelijk niet waarom dat er toch altijd bij schijnt te horen. Nee hoor, we bouwen lekker zelf een energieneutraal huisje op eigen grond. Lekker lage lasten voor zoveel mogelijk vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze documentaire wil ik zeker wel bekijken! Ik vind het heel goed om kritisch te kijken naar je levensstijl en te kijken of je het niet anders zou willen en kunnen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zijn goed bewuste mensen die regelmaat hebben in hun leven. Je zult mij niet tegenkomen in een tentje het hele jaar rond.

  Grond is duur in NL. Landbouwgrond alleen al is €60.000 per jaar. Huren is logisch, dan blijft de grond van het ecodorp.

  BeantwoordenVerwijderen