maandag 5 maart 2018

Moneymonday; de financien van ... C

Even voorstellen...
Mijn gezin bestaat uit mijn man (28), ik (26) en onze tweeling (2). We wonen sinds 2013 in een rijtjeshuis (koop).

Werk & inkomen
Mijn man werkt gemiddeld 45 uur per week. Ik werk heel wisselend.

Overzicht inkomsten en uitgaven

INKOMSTEN
Gem/mnd
Netto salaris
€ 2.080,48
Vakantiegeld
€ 48,68
Netto salaris partner
€ 634,58
Kinderbijslag
€ 133,73
Toeslagen

- Zorgtoeslag
€ 67,00
- Kindgebonden budget
€ 122,00
- Kinderopvangtoeslag
€ 178,50
Teruggave belasting
€ 145,00
TOTAAL INKOMSTEN
€ 3.409,97


UITGAVEN

VASTE LASTEN

Huur / hypotheek
€ 572,81
Energie
€ 120,00
Lokale lasten
€ 91,67
Telefoon / televisie / internet
€ 90,45
Verzekeringen
€ 343,74
Kerk
€ 13,13
Kinderopvang
€ 225,00
Dieren
€ 80,00
Vervoer
€ 206,00
Bankkosten
€ 40,72
Afbetalingen
€ 400,00
Totaal vaste lasten
€ 2.183,52


RESERVERINGSUITGAVEN

Sparen
€ 350,00
Onderhoud Auto
€ 25,00
Verjaardagen
€ 26,67
Vrijetijdsuitgaven
€ 100,00
Totaal reserveringsuitgaven
€ 501,67


HUISHOUDELIJKE UITGAVEN

Weekbudget
€ 600,00
Zakgeld
€ 80,00
Totaal huishoudelijke uitgaven
€ 680,00


TOTAAL ALLE UITGAVEN
€ 3.365,19


INKOMSTEN min UITGAVEN
€ 44,78


Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ik ben tevreden over het feit dat er meer in komt dan uit gaat, maar ik baal van de hoge aflossingskosten (verschillende schulden), waardoor we te weinig sparen (vind ik). Als alles volgens plan gaat kunnen we dit jaar de schulden aflossen, dat zou elke maand veel geld schelen.

Hoe beheer je de financiën?
Ik houd alle inkomsten en uitgaven bij in Excel.


Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?

De grootste wijziging was in mijn hoofd: ik was zo klaar met die schulden. De knop ging om: uitgaven aanpakken en zo snel mogelijk aflossen. Ik heb op internet veel gelezen over dit soort onderwerpen. Zo ben ik bijvoorbeeld lid geworden van de Facebookpagina ‘meer geld, minder stress’. En om een plan te maken om financieel weer gezond te worden heb ik me laten inspireren door Dave Ramsey.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
We hebben overal budgetten voor gesteld waar we ons aan moeten houden. Eerder kocht ik gewoon wat ik dacht dat nodig was, nu blijkt 90% van die spullen helemaal niet nodig te zijn ;)

Spaar je?
Ons eerste doel is een buffer opbouwen voor noodsituaties, dan gaan we alle schulden aflossen. Verder sparen we wel een beetje voor onderhoud auto en voor vakantie.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Kleren voor de kinderen kopen.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Eind 2017 heb ik een jaarbegroting gemaakt voor 2018 (via de site van het Nibud heb ik een heel mooi documentje gevonden die ik alleen nog maar in hoefde te vullen). Dus zo een begroting gemaakt voor elke maand waarbij er uiteraard meer in komt dat er uit gaat. Als er gedurende de maand iets veranderd in de inkomsten pas ik de uitgaven daarop aan zodat we minstens quitte spelen.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ik ga graag lopend of op de fiets, dus pak weinig de auto. Verder heb ik sinds dit jaar het maximale eigen risico (885 eur), ergens is het spannend, maar het scheelt behoorlijk wat geld elke maand.
Zodra een contractstermijn er weer op zit stap ik over, bijvoorbeeld voor energie, verzekeringen, telefoon, etc. Ik blijf zoeken naar goedkopere alternatieven.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Boodschappen: ik drink bijv. graag dure koffie, mijn man drinkt graag bier, hier willen we niet op bezuinigen. Ook eten we elke dag vlees.


Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
Ja hoor, mijn man is nogal makkelijk wat dat betreft. Ik regel alle geldzaken, en ongeveer 1 keer per 2 weken praat ik hem weer bij. Dan pak ik het Excel bestand er bij en nemen we de tussenstand even door.

Welke boeken/blogs/sites lees jij die betrekking hebben op de financiën? 
Facebookpagina ‘meer geld, minder stress’. Het leuke hieraan is dat je zelf ook berichten in kan sturen en dat iedereen daar op kan reageren. Hierdoor krijg ik vaak andere inzichten en kom ik op nieuwe ideeën.

Welke financiële tip zou jij de lezers van Simpelrijkleven willen geven?
 • Zorg voor inzicht in je inkomsten en uitgaven
 • zodra je loon binnen is het geld verdelen over de verschillende kostenposten. Ook het deel wat je wilt sparen direct apart zetten 
  Lees jij ook zo graag de rubriek Moneymonday? Voor de rubriek ben ik weer op zoek naar nieuwe verhalen. Wil jij anoniem meewerken via de mail? Stuur een mail naar  moneymonday@simpelrijkleven.nl en ontvang de vragenlijst!


22 opmerkingen:

 1. Jullie krijgen wel veel kindgebonden budget en zorgtoeslag. Klopt dit wel?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet om vervelend te reageren hoor.
   Wij hebben namelijk netto 1734,- en krijgen 103 KGB en 29 zorg. Zou zonde zijn al je dat teveel allemaal terug moet betalen. :)

   Verwijderen
  2. Goed dat je meedenkt! We hebben sinds kort deze inkomen, dus ik heb het 'gewoon' ingevuld op de site van de Belastingdienst.. daar kwamen deze bedragen uit.

   Volgende maand wordt alles weer anders; mijn man gaat veel meer verdienen, maar ik moet grotendeels stoppen met werken. Al met al dan geen recht meer op toeslagen dus heb alles weer 'uitgezet'. De uitbetaalde toeslagen zullen we wel terug moeten betalen dus heb ze apart gezet.

   Verwijderen
 2. Even een vraag: Ik zie bij inkomsten bv. vakantiegeld en kinderbijslag staan. Hoe doe je dat? Laat je dat, na ontvangst gewoon op je lopende rekening staan en maak je daar maandelijks dan 1/12 en 1/3 van op? Of gaat het naar de spaarrekening en stort je deze delen maandelijks terug? Groet A

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik een excel bestand van NIBUD, deze gaat per maand, aan het eind wordt per 'kopje' het gemiddelde berekend. Dat zie je dus hierboven. O.a. mijn inkomen wisselt per maand, waardoor we per maand niet altijd hetzelfde sparen. in de maand van KBS sparen we meer. Vakantiegeld betalen we de vakantie van, de rest gaat naar de spaarrekening.

   Verwijderen
 3. Dat dacht ik ook al toen ik het las ;) Wel leuk om weer te lezen!

  In ons geval hebben we ook 2 kinderen, verdienen we gezamenlijk 250 euro netto minder, en betalen 50 euro minder aan hypotheek(rente). Wij maken geen gebruik van kinderopvang.
  Onze zorgtoeslag is een paar euro, en kindgebonden budget rond de 90. (kan beide nog iets veranderen na definitieve aanslag)

  Dus is je voorlopige teruggave niet te hoog?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik zie dat je 25 euro spaart voor de auto. in mijn ervaring is dat al redelijk optimistisch voor onderhoud. het is in elk geval iets, maar mag ik je ook adviseren om dat bedrag te verhogen met een bedrag voor de afschrijving. je zult de auto op een gegeven moment namelijk ook moeten vervangen. (of je moet dat al opgenomen hebben in je pot voor noodgevallen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben wel een potje voor noodgevallen, daar zouden we een andere auto van kunnen kopen als dat echt nodig is. Deze 25 euro is voor APK.

   Verwijderen
 5. Mooi overzicht en jullie doen het hartstikke goed. Goed dat je de schulden wilt aanpakken, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bankkosten 40 euro per maand? Dat behoeft wel wat uitleg. En 80 euro per maand aan dieren? Wat moet ik me daarbij voorstellen?

  Als jullie sneller willen aflossen of meer willen sparen zou ik gaan snijden in het boodschappenbudget. Zat gezinnen die het voor 400-500 kunnen inclusief lekkere koffie en een biertje. Van de tv/internet/telefoniekosten kan ook nog wel wat af.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb naar de bankkosten gekeken en dit klopt inderdaad niet. Het is maximaal 20 euro per maand (ivm roodstand en hoge rente :( ), door aflossing wordt dit elke maand minder gelukkig.

   Verwijderen
 7. Mooi overzicht weer :)! Als je meer zou willen sparen, lijkt me dat nog wel te doen voor jullie door minder uit te geven aan bijv. huishoudelijke uitgaven. Wij zijn ook met 4 en geven 50 euro per week uit aan boodschappen :). Onze kinderen zijn gemiddeld even oud ;). Dochter bijna 5, zoonlief 1,5 :)... Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een weekbudget van 150 euro, waarvan ik ook drogisterij, luiers, kleding, schoenen etc van moet kopen. Dit vind ik een enorme uitdaging, dus zou ik niet weten hoe ik dit nog omlaag moet krijgen...

   Verwijderen
 8. Dieren, bankkosten, vrijetijdskosten én zakgeld, weekbudget....poeh, hoge bedragen.En daarbij hoge toeslagen(zou ik even uitzoeken) en lage spaarkosten auto. Wat als de auto nu in de prak gereden wordt? Doemscenario,maar redden jullie je daaruit?
  Misschien toch wat minder gaan uitgeven en meer sparen en aflossen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dieren: dit is voer, onderhoud en ook contributie van de vereniging. Maar dan is 80 nog wel veel idd, we gaan het terugschroeven naar 60 euro.
   Vrijetijdskosten: Dit is de maandelijkse reservering voor een familieweekend, onze eigen kampeervakantie en een bruiloft in het najaar. Niks teveel vind ik persoonlijk ;)
   Dat weekbudget zie hierboven, ik krijg dat echt niet onder de 150 euro per week...
   Zakgeld tja, dat is luxe.... :)

   Verwijderen
 9. Wat mooi dat jullie de knop om hebben gezet en nu aan het aflossen zijn geslagen! Ik kan me voorstellen dat het vervelend is om nog steeds die 400 euro weg te zien 'lekken', maar aan de andere kant; dat was anders waarschijnlijk alleen maar meer geworden!

  Ik weet niet wat jullie precies allemaal van het weekbudget doen, maar ik heb hier gemerkt dat het ontzettend scheelt als ik vooraf bedenk wat ik die week wil gaan eten en op basis daarvan de boodschappen doe. Die betaal ik (voorlopig, als test) ook nog eens contant. Voor mijn gevoel doe ik helemaal niets anders dan normaal en tóch houden we meer over. Misschien ook nog een tip voor jullie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weekbudget is alles: boodschappen, drogisterij, luiers, kleding, schoenen, etc
   Dan vind ik 150 echt een uitdaging elke week hoor..

   Ik bestel mijn boodschappen online, idd aan de hand van een weekmenu..
   Heb je nog andere tips?

   Verwijderen
 10. Bedankt allemaal voor jullie reacties! Ik moest wel even slikken, jullie zijn best kritisch! Maar dat is alleen maar goed, ik merk dat jullie vinden dat de uitgaven nog wel omlaag kunnen. Daarvoor ontvang ik graag tips! Het weekbudget van 150 euro is namelijk echt een uitdaging voor mij, dus ik hoor graag hoe jullie het met minder doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk je reacties hierboven terug te lezen, oa op mijn vraag halverwege over zorgtoeslag/kgb. Slim dat je het bedrag wel apart heb staan zodat het niet hard aankomt als je terug moet betalen;)

   Eventuele tip over je internet/tv. Ik heb elk jaar contact wanneer mijn jaarcontract afloopt. Hierbij zeg ik over te willen stappen en vraag korting. Laatst was hun voorstel niet goed genoeg en ben ik ook over gestapt.
   Hierna namen zij weer kontakt met mij op, en gaven mij toch een hogere korting als ik klant wilde blijven en mijn nieuwe abonnement zou annuleren.
   Kortom, het kost werk, maar levert per maand wel flink wat euro's op;)

   Verwijderen