maandag 19 maart 2018

Moneymonday; de financien van ... D

Even voorstellen...
Ik ben 27 jaar en inmiddels sinds ruim 2 jaar aan het werk na het afronden van mijn studie.
Ik deel een appartement met 2 huisgenoten.

Werk & inkomen
Ik werk gemiddeld 36 uur per week.

INKOMSTEN PER MAAND
werk, netto           2.400,00
UITGAVEN PER MAAND
Vaste lasten:
Huur (incl.  g/w/l/int 
+ belastingen)
              710,00
Telefoon                   8,00
Zorg               107,00
Totaal vaste lasten:               825,00
Variabele lasten:
Boodschappen               200,00
Kleding                 75,00
Sport                 25,00
Pinnen/vrije uitgaven 
in vrije tijd
              125,00
Onvoorziene uitgaven                 50,00
Vakanties/weekend weg               100,00
Totaal variabele lasten:               575,00
Over voor investeren
en sparen:
          1.000,00


Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Zeker tevreden! Spaar/investeer 'quote' t.o.v. mijn netto inkomen is ruim 40%.
Ik haal dit (bijna) iedere maand.

Hoe beheer je de financiën?
Ik hou mijn financiën bij in een zelf gemaakt Excel overzicht

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik ben in de afgelopen tijd in redelijke stappen omhoog gegaan in salaris, maar ben niet (veel) meer gaan uitgeven. Wel ben ik meer gaan sparen/investeren.

Spaar je? 
Ja, ik zorg altijd dat ik een spaar/buffer heb van ca. 5000 euro.
Dit hoef ik al heel lang niet (meer) aan te vullen omdat ik mijn buffer niet heb hoeven aan te spreken, de rest van wat ik iedere maand 'over' houd investeer ik. Doelen van deze investeringen zijn: geld om een huis te kopen op vrij korte termijn (zeer defensief belegd). De rest is zeer offensief belegd met als doel om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden; dit geld heb ik op korte termijn absoluut niet nodig.


Investeer je?
Ja, ik investeer alles wat ik 'over' heb in de maand (tenzij mijn buffer onder de 5000 euro komt); hierdoor is mijn portefeuille inmiddels +/- €25.000 waard. Dit is momenteel ongeveer 50/50 verdeeld tussen zeer offensieve investeringen en zeer defensieve investeringen. Ik houd voor nu een redelijk groot aandeel in defensieve investeringen omdat ik op redelijk korte termijn een huis te kunnen kopen en dan verwacht ca. €10.000 eigen inbreng nodig te hebben.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Niet echt een zwakke plek vind ik zelf, momenteel voor mijn gevoel zijn mijn inkomsten en uitgaven prima in balans tussen sparen/investeren en wel geld uitgeven aan dingen die ik leuk vind.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik heb iedere maand aparte 'potjes' waar ik mijn geld (online) in stop; op deze manier hou ik bij hoeveel budget ik nog over heb per uitgave post (vaste lasten/boodschappen/kleding/vrij te besteden/onvoorzien/etc.).


Bespaar je op bepaalde lasten?
Ieder jaar overstappen van energie/gas en internetleverancier. Ook kijk ik ieder jaar naar mijn zorgverzekering.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Op mijn vrij besteedbare geld en geld voor vakanties en weekendjes weg.  Deze potjes gebruik ik om leuke dingen mee te doen in mijn vrije tijd met vrienden en om mee op vakanties te gaan. Dit is mij veel waard en daar bespaar ik liever niet op!

Welke blogs lees jij die betrekking hebben op de financiën? 
Geen, eigenlijk pas sinds heel kort deze rubriek iedere maandag!

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Het maken van verschillende (spaar)potjes helpt mij enorm en kan ik iedereen aanraden! Zodra mijn salaris gestort is verdeel ik dit meteen over deze potjes. Dit geeft mij inzicht in hoeveel ik nog aan wat kan uitgeven gedurende de maand.

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken aan deze rubriek. De hoogte van jouw inkomsten en uitgaven maken niet uit, ieder verhaal is uniek en daarom van harte welkom in deze rubriek!

14 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Ben wel erg benieuwd wat je gaat doen met je huis? Ga je proberen rond je huidige maandlasten te blijven (wat best een uitdaging gaat worden)? Zo nee, hoeveel wil je maximaal om hoog gaan? Het kopen van een huis kan een goed idee zijn, maar reken eerst eens alle scenarios door die je kan bedenken, voordat je gaat "shoppen". Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ikzelf zou pas gaan beleggen als ik een huis heb gekocht en alles hiervoor op orde is. Ik weet niet hoe je aan het bedrag van 10.000 euro komt, maar dat was ik alleen al kwijt aan de kosten koper en dan was het huis nog niet eens ingericht, laat staan verbouwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eens dat 10k te weinig is Laila, verwacht ook pas over ca. 2 jaar een huis te kopen, zit voor nu nog even prima met relatief lage woonlasten en leuke huisgenoten. Over 2 jaar is het doel om in het 'potje' voor het kopen van een huis 25k te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk verhaal! Succes met investeren in je toekomst!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zeker een goed verhaal met een mooi salaris en keurige uitgaven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen over een werkende met huisgenoten! Ik heb dit ook 2.5 jaar gedaan na studie, tot mijn huisgenoten wisselden helaas. Het scheelt een hoop in de kosten én is gezellig. Eens met diegenen die zeggen dat je het beste 20k+ kan sparen als je wilt kopen en dat had je zelf ook al bedacht en dat moet ook zeker lukken met zo'n mooi salaris. En, bedenk ook steeds opnieuw waarom en waar je wilt kopen, je hóeft namelijk niet te kopen :)! Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed bezig! En ook helemaal niet gek dat je nu al investeert; dan profiteer je maximaal van de factor 'tijd'! Wat ik me zo even afvraag; delen jullie de huur ook gelijk? 710 euro klinkt best fors, als je het deelt met 2 anderen, die dan - denk ik? - hetzelfde betalen. Maar misschien valt het mee?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Klopt, is ook vrij fors (Amsterdam is nogal duur...). Is niet helemaal gelijk tussen de 3 huisgenoten, ik betaal het meest omdat ik de grootste kamer heb. Degene met de kleinste kamer betaalt 100 euro per maand minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Amsterdam, dat verklaart 't ;-) Die huurprijzen lijken bijna buitenaards vergeleken bij de wat meer noordelijke regio waarin ik zit :-)

   Verwijderen
 9. Wauw, mijn complimenten! Je hebt het op een jonge leeftijd al goed voor elkaar! Heerlijk ''simpel'' overzicht, er staan geen onzin uitgaven op, houden zo! Ook heel slim dat je al belegt. Ik snap je onderscheid tussen zeer defensieve en zeer offensieve beleggingen, als ik naar je twee nogal uiteenlopende doelen kijk. Als ik mag vragen: waarin beleg je? En waar?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind dit heel goed klinken. Duidelijk iemand die haar zaakjes goed op orde heeft!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ben je een man of vrouw. Ik raad dat je een man bent?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuk maar ik mis nog wat lasten .
  Gas water elektra gemeentelijke belastingen verzekeringen en vervoers kosten .

  BeantwoordenVerwijderen