maandag 12 maart 2018

Moneymonday; de financien van ... I

Even voorstellen...
Ik ben Ilse (22) en woon samen met mijn vriend B. (24) in een appartement. Het appartement is van mijn vriend. 


Werk & inkomen
Ik werk 24 u per week bij een ICT bedrijf als developer en doe daarnaast een "full time" hbo studie. Met mijn baan verdien ik 1309,- bruto per maand, daarnaast krijg ik studiefinanciering 291,- en leen ik volledig bij, dus kom ik uit op een bedrag van 756,- per maand.

Mijn vriend is zzp'er dus zijn uren verschillen. We betalen samen voor de woning en boodschappen maar doen verder nog niks financieel samen.

Inkomsten maandelijks
Loon
1.309,37,-
Studiefinanciering + lening
756,-
Zorgtoeslag
89,-
Stagevergoeding vanaf februari
160,-
Totaal
2.314,37,-

Uitgaven maandelijks
Hypotheek + aflossing
234,71,-
gas/water/licht 
29,50,-
Verzekeringen
6,31,-
Boodschappen
150,-
Extra huishoudelijke kosten, rioolheffing, GBLT, belasting ed. jaarlijks +- 300,-
27,75,-
service kosten appartement 
67,50,-
Zorgverzekering 
78,85,-
Sportschool
27,25,-
Yoga
29,95,-
Kleding, cosmetica ed.
100,-
extra's, drankjes, cadeautjes ed. 
100,-
Lunch werk
36,-
Mobiel
10,-
Sparen zonder doel
500,-
Sparen vakantie 
200,-
Sparen eigenrisico 
100,-
beleggen
500,-
Totaal
2197,82,-
Over
116,-


Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ik ben heel tevreden met mijn inkomsten en uitgaven. Voor mijn gevoel verdien ik veel. Ik spaar veel, dit kan natuurlijk ook doordat ik vol bijleen. De bedoeling is dat als ik deze zomer afstudeer nog een poosje kan rondkomen van dat bedrag als ik geen baan kan vinden. Ik denk niet dat dit gebeurd maar het geeft wel een fijn gevoel. Als ik gelijk een baan krijg wil ik dit investeren zodat ik straks op redelijk jonge leeftijd al kan gaan investeren in een 2e appartement zodat ik passief inkomen heb. Dit moet ik nog even goed gaan bekijken, wat er allemaal mogelijk is.

Wel vind ik mijn uitgaven, zonder sparen, 900,- redelijk hoog. Dit terwijl mijn zorgverzekering, 80,-, en woonlasten, 500,- en overige kosten 300,-, nog redelijk laag zijn voor mijn gevoel.

Hoe beheer je de financiën?
Ik houd alles bij in pages (excel voor mac). Vind het ook leuk om te doen en te schuiven met bedragen en doelen te stellen. Ook kijk ik elke dag wel even op de internetbankieren app. Ook kijk ik aan het eind van elke maand hoeveel ik gespaard heb.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Vanaf de zomer heb ik deze baan en ben ik gaan samenwonen. Ik kreeg er opeens een klap geld bij en ben daardoor veel bewuster en volwassener geworden.

Spaar je? 
Ja, ik spaar mijn studiefinanciering op. Ik weet nog niet precies wat ik hiermee ga doen. In principe kan ik mijn studieschuld hiermee volledig afbetalen maar ik ga het liever investeren. Ik zet elke maand 500,- op een beleggingsrekening. Ook spaar ik voor mijn eigen risico, deze is best hoog, dus dit bedrag wil ik aan de kant zetten. En ik spaar voor een vakantie naar China en Griekenland voor in de zomer na mijn afstuderen.

Doe je investeringen met jouw geld?
500,- per maand beleggen. Op die rekening staat nu 3500,-

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Ik vind het leuk om te winkelen, als ik koop dan blijf ik kopen dus hier moet ik goed op letten. Ook vindt ik het leuk om verre reizen te maken.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Zo heel lang verdien ik nog niet. Geld uit bijbaantjes gaf ik altijd direct uit, nu ga ik er volwassener mee om en denk ik veel over de toekomst. Mijn ideaal beeld is dat ik blijf leven zoals ik nu doe en in inkomsten straks omhoog ga. Niet meer gaan uitgeven en slim met mijn geld omgaan.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Zorgverzekering en mobiel abonnement.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Uitjes. Als vrienden iets gaan doen wil ik dat niet missen, omdat ik er geen geld aan uit wil geven.

Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën? 
Ja en nee. Ik ben iets commerciëler, hij wil iets minder materialistisch zijn en niet zoveel aan geld denken. Wel houden we beiden van lekker eten en willen we ook beiden graag besparen waar het kan. We houden van kwaliteit maar niet perse van merkjes. Voor de rest hebben we alles gescheiden en dit vinden we beiden fijn. Denk dat dit ook zo blijft. e willen ook niet financieel gebonden of afhankelijk zijn van elkaar.

Wat lees je graag?
Moneymonday vind ik leuk om inzichten te krijgen. Voor de rest weinig, dus als er tips zijn over investeren zijn ze welkom!

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?

Ben zelf nog op zoek.. maar ik denk dat je niet naar je inkomen moet gaan leven en maar moet blijven uitgeven. Sparen en slim omgaan met het geld dat je hebt. Dat lees ik hier ook veel, mensen met een gemiddeld inkomen die toch gewoon kunnen sparen en fijn soms zelf luxe kunnen leven. Het is maar net hoe je ermee om gaat en waar je waarde aan hecht.

15 opmerkingen:

 1. Leuk weer om mee te kunnen kijken in de persoonlijke financiën van iemand anders. Als ik je een tip mag geven zou ik zo snel mogelijk de lening stopzetten (en aflossen). Aan je uitgaven patroon te zien heb je het niet nodig. Een lening is altijd een schuld. En die wil je niet (ik niet tenminste). Je kan dan bijna niet meer sparen. Maar wellicht kan je op andere kosten wat meer besparen (minder boodschappen, kleding, cadeautjes etc.) Liever 100 euro of minder per maand sparen dan een lening.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gewaagde keuze om te gaan beleggen met geld wat je leent. Behalve als je een uitstekende belegger bent en veel van zaken af weet, zou ik dit nooit doen. Ik zou dan eerder wat meer gaan besparen op (met alle respect) 'onzindingen'.

  *1200 per jaar aan vakantie ipv 2400.
  *Eigen risico niet voor reserveren, je spaart al voldoende om tegenslagen op te vangen.
  *Sportschool, yoga, tsja... Als het dan echt moet kun je voor circa 10 eu p/m sporten bij fitforfree.
  *236 voor lunch, kleding, cadeautjes en cosmetica... Zonde van je geld, kan de helft minder.
  *Boodschappen 300 euro voor 2 personen vind ik vrij veel. Er zijn gezinnetjes die het met dat bedrag doen. In mijn studententijd gaf ik minder dan 100 per maand uit.
  * Die 116 die over is per maand kan je bij deze opsomming optellen, maakt samen een besparing van rond de 500 euro.

  Ik denk echt niet dat je een minder leuk leven hebt hoor, als je wat meer bespaart. Maar dat is geheel aan jou om dat wel of niet in te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je al voor zo veel uur een baan hebt met een mooi inkomen. Dat geeft je veel financiële ruimte.
  Maar ik vraag me ook af, waarom sparen van geleend geld als je ook zonder dat geld al wat kan sparen. Ik snap dat je het fijn vindt wat geld achter de hand te hebben voor na je studie maar het is wel een lening. Die moet je terugbetalen met rente. Ben benieuwd naar je ideeën daarover.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eens met bovenstaande. Minder luxe gaan leven en niet lenen. Moet China en Griekenland per se in dezelfde vakantie? Als je in de ICT sector zit zou ik me trouwens totaal niet druk maken over het vinden van werk. Ik mis een TV/internet abonnement in het overzicht?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dank je wel voor het delen.
  Nog een vraag: Heb je geen kosten voor je opleiding ? Het collegegeld is toch al 2000 euro per jaar ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou er even rekening mee houden dat je met je inkomsten vast geen recht hebt op zorgtoeslag. Ook vind ik het vreemd dat jij voor de aflossing van de hypotheek meebetaald. Het huis staat op de naam van je vriend dus wanneer er iets fout gaat in jullie relatie, is hij spekkoper. Ik zou zeggen betaal "huur" aan je vriend als jullie alles toch gescheiden houden. Ik zou ook zeggen zet je lening van de DUO op, als er iets mis gaat kan je zomaar hoog in de schulden komen.

  Groet, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je geeft aan dat je 1309 euro bruto verdient. Maar in het rijtje inkomsten staat dit als netto vermeldt. Ik zou ook de lening direct stopzetten, heb je toch niet nodig om rond te komen. Riek

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als eerste, wat goed dat je op jonge leeftijd je al in jouw financiën verdiept. Ik wilde dat ik dat zelf ook pas gedaan had, en niet pas toen ik eind dertig was. Ik ben wel eens met de reacties hier boven dat geld lenen en dat sparen niet zo verstandig is. En let ook op met het beleggen. Prima als je dat doet met geld dat je over hebt, maar realiseer je ook dat je bij een beurscrisis ook zo meer dan de helft van de waarde kan verdampen. En als je dan dat geld nodig had om óf je studieschuld te betalen óf een aanbetaling te doen op een eigen woning (en zonder eigen geld kopen is er tegenwoordig niet meer bij), dan heb je denk ik wel een probleem. Misschien iets om over na te denken...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk om te lezen! Ook ik sluit me aan bij bovenstaande opmerkingen:
  - Direct je lening stopzetten. Dit is geleend geld en kun je dus niet beschouwen als spaargeld maar als een schuld. Als je op andere posten wat zuiniger aan doet (wat makkelijk moet kunnen) heb je het geleende geld echt niet nodig.
  - Alleen huur aan je vriend betalen en niet mee betalen aan de aflossing. Je gaat er natuurlijk vanuit dat je nooit uit elkaar gaat, maar better safe than sorry.
  - 236 voor lunch, kleding, etc is erg veel in verhouding tot je inkomsten. In mijn studententijd (die top was) deed ik dat allemaal voor 50 euro per maand.
  - Geleend geld gebruiken om te beleggen is echt zeer risicovol. Op mijn opleiding (Controlling aan Nyenrode) heb ik als uitgangspunt geleerd: alleen beleggen met geld wat je ook kan missen. Als jouw beleggingen niets meer waard zijn blijf je met een schuld zitten. Je bent op dit moment je studieschuld aan het beleggen, niet je spaargeld.
  - Met een opleiding in de ICT zou ik me ook geen zorgen maken dat je geen baan kan vinden ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hier word ik toch wel een beetje stil van....zoveel lenen, zoveel verdienen.....geen lening nodig toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi dat je zoveel kan sparen/beleggen. Wou dat ik in mijn studietijd meer had gespaard.. er is toch wel een grens wat je mag verdienen naast duo? Was vroeger wel zo..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is afgeschaft in het nieuwe stelsel. Voor hbo en universiteit is alles wat je van duo ontvangt een lening, waarnaast je onbeperkt mag bijverdienen

   Verwijderen
 12. Volgens mij ook. Toen ik studeerde mocht je max. €13.000 bijverdienen. Ik dacht dat alles nu een lening was ook het standaard bedrag, misschien dat er nu andere regels zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuk om zo even mee te kunnen lezen! Ik schrok even een klein beetje toen ik zag dat je - ondanks 24 uur per week werken - volledig leende, maar ik zie dat je dat spaart. Netjes! Als je dat inderdaad bewust en met een plan doet, is het toch weer anders dan wat je ook wel eens ziet; studenten die nergens om denken en alles maar lenen. Wel heeft FinanceFitGirl hierboven een goed punt; als je die lening zou stopzetten, zou je waarschijnlijk over het algemeen wat minder uitgeven, omdat je je dan minder rijk voelt.

  Je zou misschien ook nog kunnen besparen door de sportschool en yoga te combineren, maar misschien is dat wel niet mogelijk. Hier op de sportschool geven ze lessen als Body Balance, wat een soort combinatie van Yoga en Tai Chi is. Dan ben je maar één keer in de maand contributie kwijt.

  En inderdaad; het deel dat jij meebetaalt aan de aflossing, kun je beter apart houden. Uiteindelijk is het zijn huis. Ik denk alleen dat ik wel snap waarom je het doet; als ik naar het bedrag kijk, dan zou je waarschijnlijk meer kwijt zijn als je gaat huren. Dan kan ik me voorstellen dat je niet moeilijk gaat doen over een paar tientjes (om eerlijk te zijn doen we dat momenteel hier ook; huis is van vriend, als ik niet aan de aflossing meebetaal, scheelt me dat 75 euro in de maand ofzo, daarvoor ga ik niet moeilijk doen. Dan heb ik liever dat we evenveel overhouden). Het is wel verstandig om dit wat in de gaten te houden, dat je je realiseert dat je 0,0 aanspraak kunt maken op het geld dat jij op dat appartement aflost.

  En ik zie dat je nog leestips zoekt over beleggen; op mijn site (ik denk dat m'n naam wel klikbaar is) schrijf ik regelmatig over beleggen/investeren/passief inkomen. Misschien heb je er wat aan; je bent in ieder geval van harte welkom om eens langs te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kan iemand mij uitleggen wat het verschil is tussen de helft van de hypotheek betalen en een bijdrage in de vorm van huur. Linksom of rechtsom, het is toch een bijdrage aan de woonlasten, of zie ik iets over het hoofd?

  BeantwoordenVerwijderen