maandag 26 maart 2018

Moneymonday; de financien van ... VE

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday  een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van Vé! 

Even voorstellen…..
Ik ben Vé, 32 jaar, ik werk als woonbegeleider in de zorg, heb een partner, maar ik woon alleen. We hebben beiden pas ons eigen appartement gekocht (op 300 meter afstand van elkaar) in een populaire, nog steeds opkomende wijk in een grote stad in het westen des lands. We zijn bewust kindvrij.

Werk & inkomen
Ik heb een min-max contract van 24-36 uur, maar er is eigenlijk nog geen maand voorbij gegaan dat ik niet fulltime werk.

Inkomsten

Salaris netto gemiddeld
2.220
Vakantiegeld
110
Eindejaarsuitkering
100
Hypotheekrenteaftrek
110
Totaal
2.540

Uitgaven

Hypotheek annuïteit
569
ORV en WA verzekering
4,05
VVE
25
Gas/elektriciteit/water
77
Zorgverzekering
75
Gemeentelijke belastingen
57
TV/ internet
47,50
Mobiele telefoon
9
Bankkosten
1,45
Boodschappen (incl.
verzorgingsproducten en kapper)
100
Vakantie/uitjes/kleding
100
Sparen (1000 Spaarverzekering,
 475 vrij opneembare rekening)
1.475
Totaal
2540

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Jazeker. Ik probeer mijn lijst van vaste lasten zo kort mogelijk te houden en me niet te verzekeren voor dingen die ik zelf kan betalen. Ik heb eigenlijk maar duizend euro per maand nodig om rond te komen voor het noodzakelijke, dat is minder dan bijstandsgerechtigden krijgen want die krijgen over het algemeen nog huur- en zorgtoeslag. Ik doe genoeg leuke dingen, af en toe uit eten of een dagje sauna. Naast alle onverwachte extra’s spaar ik honderd per maand voor de ‘uitjes- en vakantierekening’, waar nu een leuk bedrag op staat. Ik wil zeker wat van de wereld zien, maar dat hoeft van mij niet elk jaar. Ik zou graag van nu tot aan mijn dood van elk continent een paar landen willen zien, maar daar gun ik mijzelf de tijd voor. Om kleding geef ik echter bitter weinig.


Hoe beheer je de financiën?
Ik houd mijn uitgaven niet bij in Excel of andere programma's omdat ik goed overzicht heb van wat erin en uit gaat. Wel maak ik af en toe een tabelletje voor de fun. Ik heb het geluk dat mijn werk op fietsafstand is (alhoewel, ik ben bewust in de stad gaan wonen) dus ik heb geen auto nodig en het scheelt dat ik wel eens mee-eet op mijn werk. Boodschappengeld pin ik per maand en verdeel ik over vier weken. Met pinnen heb ik weinig overzicht en geef ik vaak meer uit dan nodig.

Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik heb vorig jaar een appartement gekocht. De huur was vergelijkbaar met mijn bruto hypotheek, dus ik ben er op vooruit gegaan. Mijn huis is behoorlijk waardevast, dus ik zie het meer als vermogensopbouw dan als schuld. Maar je weet natuurlijk nooit hoe de toekomst loopt.

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Dat ik meer geld overhoud.

Spaar je?
Ja, zoals in het overzicht al te zien is spaar ik een behoorlijk percentage van mijn inkomen. Ik heb niet veel korte termijndoelen en ook niet een enorme verbouwingsdrang. Mijn huis is netjes opgeleverd, leuk ingericht met veelal nieuwe meubels en dat voldoet voor mij de komende jaren. Ik vind het fijn om veel spaargeld te hebben, omdat dat voor mij rust betekent. Ik heb ook jaren gekend dat het financieel een stuk minder ging, toen ik van het ene tijdelijke contract naar het andere ging en ik om diverse redenen behoorlijk wat schulden heb moeten wegwerken. Vroeger hield ik meer van uitgeven, nu is dat andersom. Ik vind het heerlijk om te zien hoe mijn spaarrekening groeit en te bedenken wat voor vrijheid ik ermee kan ‘kopen’. Bijvoorbeeld een jaar onbetaald verlof, of wat eerder stoppen met werken.   
Doe je investeringen met jouw geld?
Het grootste gedeelte zit momenteel in een spaarverzekering waar ik een behoorlijke rente over krijg. Ik ben me nog wat aan het oriënteren, maar mijn ideaalbeeld is dat ik eerst het huis versneld aflos (al kost me dat wel wat geld, vanwege de lage hypotheekrente t.o.v. de rente op mijn spaarverzekering) en daarna ga investeren in een passief inkomen. Het lijkt me heerlijk om ooit later samen met mijn partner in een afgelost huis te wonen en verhuurinkomsten te hebben. Crowdfunding vind ik wat te veel risico en vooralsnog kan ik me voor beleggen niet echt enthousiasmeren, maar wie weet wat de toekomst brengt als ik daarover wat meer kennis heb vergaard.


Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Ik budgeteer redelijk strak, hier voel ik me prettig bij. Mijn partner zegt wel eens dat het iets minder kan. Ik probeer wel zoveel mogelijk van het leven te genieten, maar dat hoeft naar mijn idee niet altijd (veel) geld te kosten. Verder ben ik mede door mijn verleden, een behoorlijk zekerheidsdier. Ik zou nu eigenlijk best wel wat kunnen investeren of aflossen, maar wil daarvoor eerst een behoorlijk bedrag op mijn rekening hebben staan, wat meer is dan het heffingsvrije vermogen. Daar doe ik mezelf misschien tekort mee, maar het zij zo.

Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Overzicht houden en mezelf afvragen wat ik nou écht nodig heb om gelukkig te zijn.

Bespaar je op bepaalde lasten?
Ik bespaar in principe overal waar ik op kan besparen, in zoverre dat mijn levenskwaliteit er niet minder op wordt.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Als we dan eens uit eten of naar de sauna gaan dan nemen we het er ook van en gaan we niet teveel beknibbelen.

Welke blogs lees je graag?
Ik heb heel wat blogs gelezen, maar op dit moment vind ik die van Mr Fob (financieel onafhankelijk blog) het meest interessant. Die van Porterenee is erg vermakelijk.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een Simpel & rijk leven'  willen geven?
Als je leeft op bijstandsniveau en spaart wat je overhoudt, dan zal je nooit in armoede leven.
Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren hoeveel ze verdienen. Zeker mensen die samenwonen kunnen vaak van één inkomen leven. Probeer keuzes te maken. Word je gelukkig van spullen en kleding, of van onvergetelijke ervaringen en vrijheid? Verder heb ik zelf de keuze gemaakt om van het noorden naar de randstad te verhuizen, omdat hier meer werkgelegenheid is. Je hebt voor een groot deel zelf de touwtjes in handen. Daar ben ik na al die jaren wel achter gekomen.

Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken aan deze rubriek. De hoogte van jouw inkomsten en uitgaven maken niet uit, ieder verhaal is uniek en daarom van harte welkom in deze rubriek!

17 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen hoe bewust je hiermee bezig bent! En ook een hele goede tip. Ik denk inderdaad dat veel mensen zich niet realiseren hoe ontzettend goed ze het hebben en hoe het ook anders kan. Als je dan niet in een bijstandssituatie zit, maar wel op die manier met je inkomsten en uitgaven omgaat, dan kan dat het verschil maken tussen een soort 'gemiddeld' leven, of een leven waarin je écht de ruimte en vrijheid hebt om het in te richten zoals jij dat wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke blog! Ik deel de ervaring dat er meer mogelijk is dan je denkt met hetzelfde geld ;)... Mensen geloven nog steeds niet dat we van 1 salaris konden rondkomen én sparen :P...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een laag bedrag voor boodschappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inspirerend verhaal! Ook ik denk dat veel mensen niet doorhebben hoeveel ze verdienen en welke keuzes er nog meer zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke interessante blog! Heerlijk dat je zoveel kan sparen. Ik vind het knap dat je met 100 euro per maand aan boodschappen rond komt. Daar kan ik nog wat van leren. Ik probeer daar ook op te bezuinigen maar vind het nog erg lastig. Meestal geef ik 60 euro per week uit voor 2 volwassen, een kind en een hond. Maar soms is t meer. Ook vind ik het af en toe heerlijk om nieuwe spullen aan te schaffen, terwijl ik het niet nodig heb. Ik probeer daar nu anders mee om te gaan. Het gaat steeds beter! Je hebt geen nieuwe spullen nodig om gelukkig te zijn. Dat is een belangrijk leer punt voor mij

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! 240 per maand voor 3 personen in een hond is zeer zeer netjes hoor. Ik ken mensen die dat alleen aan zichzelf spenderen.

   Verwijderen
 6. Inspirerend verhaal, mooi doel voor je spaargeld ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooi hoog spaarbedrag bij dit salaris. Er zijn er maar weinig mensen die je dat nadoen.
  Over beleggen gesproken: lees eens een paar blogs over indexbeleggen. Dat is simpel: het is een kwestie van inleggen en gewoon je aandelen houden (niet handelen). Bij indexbeleggen is het belangrijk om op tijd te beginnen en geregeld bij te kopen. De tijd doet de rest. Je hoeft er verder niet naar om te kijken en je hoeft je portefeuille ook niet actief te beheren (liever niet zelfs).. Het is echt een simpel product en daarom ook zo populair.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip! Ik wil mij er zeker in gaan verdiepen, maar ik neig er toch meer naar om eerst mijn hypotheek binnen een jaar of 10 af te lossen, in diezelfde tijd minimaal een ton te sparen en daarna pas te gaan beleggen. Twee voorwaarden voor mij om te gaan beleggen zijn 1.kennis en 2.rust. Dus niet elke dag ermee bezig zijn of in de stress raken als mijn portefeuille in waarde daalt. Die rust heb ik van nature niet en zal ik wel hebben als ik wat meer schaapjes op het droge heb. Je hebt zekerheidsdieren en risicobeesten :)

   Verwijderen
 8. Een vrouw naar mijn hart! Precies zoals jij denkt, denk ik dus ook. Nu heb ik gelukkig nooit in de schulden gezeten, maar wel flink wat jaren lang toen ik nog bij mij moeder woonde zaten wij heel krap. Daardoor heb ik ook goed de waarde van geld leren kennen en mezelf voorgenomen om nooit in dezelfde situatie zoals zij terecht te komen. Ze heeft zichzelf er echt enorm uit moeten vechten en dat is haar ook gelukt. Dus een mooi voorbeeld voor mij dat je met wilskracht heel ver kunt komen.
  Zelf herken ik mij enorm in zo min mogelijk verzekeringen afsluiten en strakke budgets opstellen. Leuk om te lezen dat meer mensen dit doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik zie geen woonhuisverzekering staan, is dat bewust of vergeten?
  U spreekt over ik, later over wij...is het huishoudgeld uw deel van het huishoudgeld en draagt die ander ook bij, of is die 100 euro per maand voor beiden?
  Inderdaad veel mensen beseffen niet hoeveel ze met het geld kunnen doen...en de wensenlijst is vaak ook groot.Vakanties naar het buitenland,weekendjes Praag en Barcelona tussendoor...maar vaak zijn ze nog nooit in Zeeland of Limburg geweest(laat staan dat men er gefietst heeft)Zo jammer want we hebben zo'n mooi land!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Opstalverzekering zit bij de VVE in. We wonen nu niet samen, maar wellicht in de toekomst wel. Dus die 100 euro is geheel voor mij alleen.

   Verwijderen