zondag 4 maart 2018

Rondkomen met minder; Inge gaat voor maximaal!

Rondkomen met een klein inkomen is niet gemakkelijk. Toch bepaal je vooral zelf hoe je omgaat met deze situatie. Zet je bij de pakken neer of maak je er het beste van? Vorig jaar had ik een heel fijn interview met Inge van de facebookgroep Budget en Babbels. Ik volg Inge nog steeds met heel veel plezier. Inge is een ontzettend bijzondere vrouw met een positieve mindset. Vandaag vertelt ze aan ons wie ze eigenlijk is en hoe het nu met haar gaat! 

Even voorstellen....
Mijn naam is Inge. Trotse mama van mijn 2 jongens. Ik ben rijker dan rijk met mijn 2 kids. Ik woon in het prachige centrum van Meppel en ben de grootste bofkont die er is. Samen met mijn kids haal ik alles (en meer) uit het leven.

Ik ben opgeleid als budgetcoach en thuisbegeleider. Ik heb deze carriere in de ijskast gezet wegens de vurige wens om onder schooltijd te werken, zodat ik het  moederschap, mantelzorgen en opvoeden optimaal met elkaar kan combineren. Ik werk momenteel parttime als schoonmaakster en postbezorgster en heb aanvullende bijstand. Incidenteel werk ik als surveillant en geef ik met veel passie en overgave (budget) workshops, cursussen en lezingen.

Ik ben, adem en leef budget. Precies zoals het er staat. Ik geniet intens samen met mijn jongens. Van grote en van kleine dingen. Ik ben zeer optimistisch, praktisch, realistisch en stel doelen. Omdenken heb ik tot kunst verheven. Ik hoor vaak en veel dat ik anderen inspireer en dat ik leuk en helder schrijf en vertel. Ik hoop anderen te kunnen inspireren om het maximale uit het leven te halen, ook met een klein budget!
Werk
In een jaar kan veel gebeuren. Zo werk ik tegenwoordig als postbode en schoonmaakster. En wat helemaal geweldig is, is dat mijn beide contracten onlangs met een jaar verlengd zijn! Naast mijn betaalde werk zit ik in de klankbordgroep van het project 'Geweldige Wijk', die als doel heeft om stress te verlagen en het geluk te verhogen voor mensen met een laag inkomen in Meppel. Ik doe dit werk vrijwillig en het geeft mij veel voldoening om mij in te zetten voor dit project.

Met mijn beide banen verdien ik netto ongeveer 500 euro per maand. Ik verdien dus 50% van mijn bijstand helemaal zelf. En daar ben ik trots op! En ik heb ook nog eens als doel om in juli 2018 geheel in mijn eigen onderhoud te kunnen voorzien. Ik heb dan ook meer tijd om aan werk te besteden, omdat ik dan minder mantelzorg hoef te verlenen.

Schulden
Ik heb op dit moment nog een aantal schulden uit het verleden. Daar wil ik zo snel mogelijk vanaf zijn. Die schulden zijn ontstaan door een teveel aan kinderopvangtoeslag die ik heb ontvangen in 2016. Ik moet nu nog 3.700 euro terugbetalen. Ik heb hier een plan van aanpak voor opgesteld. De schuld was voorheen 3.000 euro hoger, ik ben dus al goed op weg met aflossen. Ik los op dit moment zo'n 200-250 euro per maand af. Dat is soms best wel pittig, maar het geeft mij ook een ontzettend tevreden gevoel. Tenslotte is dit het bedrag wat ik straks maandelijks over kan houden!

Gezond leven 

Er wordt vaak gezegd dat je met een minimum inkomen niet gezond kan eten en weinig leuke dingen kan doen. Ik wil graag het tegendeel bewijzen. Je moet alleen een beetje creatief zijn en er het beste van maken! In het afgelopen jaar ben ik geminderd in het kant-en-klaar voedsel. En dat is te zien. Ik ben maar liefst 8 kilo afgevallen en wil er nog 2 kwijt. Ik eet nu gezond met mijn gezin door op de markt grote zakken met (overrijpe) zakken met groente en fruit te kopen en deze te verwerken tot de lekkerste soepen, sauzen en smoothies. Voor de rest haal ik mijn boodschappen in de supermarkt, het liefst met een sticker of in de aanbieding.


Uitstapjes
Ook als je rond moet komen van een bijstandsinkomen kan je het ontzettend leuk hebben. Ik hou van uitstapjes. Ik doe het eigenlijk te veel en te vaak. Ik ben gek op uit ontbijten en doe dat meestal bij B.akker Bart (3,50) of ik ga uit eten via een actie van S.ocial deal. Ik ga graag dagjes naar het strand en koop dan goedkope retourtickets voor de trein als ze in de aanbieding zijn. Pas ben ik zelfs naar Engeland geweest voor slechts 50 euro p.p. Ik geniet veel met mijn kids, met mijn liefje en tegenwoordig ook wel alleen. Zo doe ik sinds een half jaartje aan buikdansen en bowlen. Ik geniet van die momenten; een combi van me-time en gezelligheid met anderen.

Het maximale uit het leven halen
Ik probeer zo veel mogelijk positief te blijven en pak alle kansen die voorbij komen met beide handen aan. Ik geniet van alles wat op mijn pad komt en wil laten zien dat je met een klein inkomen heel veel mooie dingen kan doen.

Ik keek net om mij heen en zag dat mijn woning voornamelijk is ingericht met gratis spullen, aangevuld met wat spulletjes van marktplaats. Ik ben dol op retro. Ik haal ook veel bij de kringloop en zomerrommelmarkten. Toch zijn mensen altijd wel onder de indruk als ze hier binnenkomen. Ik zit er netjes bij. Ik ben heel erg kieskeurig en heb een bepaald idee in mijn hoofd van hoe ik het wil hebben. En eigenlijk wijk ik daar ook niet vanaf.Ik heb mij wel afgemeld van alle weggeefhoeken op Facebook waar ik lid van was. Dat is zelfbescherming ;). Ik wil niet teveel spullen in mijn huis en ben flink gaan ontspullen. Het afgelopen jaar heb ik meer dan 60% van mijn spullen weggedaan. Ik heb het gewoon weggegeven of naar de kringloop gebracht. Ik heb er nooit spijt van. Ik heb geen ruimte om spullen te bewaren voor anderen en ook geen geduld voor de verkoop. Ruimte in mijn huis is ruimte in mijn hoofd.

Ik ben een tevreden mens, met veel vlagen van geluk.

Lees ook: Positief omgaan met een beperkt budget5 opmerkingen:

 1. Ook ik kom rond van een minder dan modaal inkomen, nog net boven bijstand niveau. Nu alleen , voorheen met mijn dochter. Het is inderdaad een kwestie van creatief denken. Ik ben van A-merken overgestapt op B-merken. En ook een fan van aanbiedingen. Bovendien kun je wat je gebruikt maximaliseren. Zo gebruikte ik vroeger van bijv. broccoli en bloemkool alleen de roosjes ,tegenwoordig gebruik ik ook de stronk. Als je sommige groentes rauw verwerkt i.p.v. ze te koken heb je er minder van nodig zoals spinazie en andijvie. Bosuitjes kun je opnieuw laten groeien als je het onderste stukje in een bakje met water zet. Door wortels ,aardappelen en komkommer goed te wassen kun je ook de schil gebruiken, dit lijkt een kleine besparing ,maar een heleboel kleine besparingen leveren best nog wat op. Ik vul ook enquêtes in op internet en dit levert elk jaar toch ook weer wat op. Verder kijk ik onderweg op de fiets altijd goed of niemand iets bruikbaars aan de weg heeft gezet, buit van dit jaar : een keukentrolley, een Ikea trapje en een karretje met wielen om spullen te verhuizen. Ook op mijn werk worden regelmatig handige spullen weggegooid, grote emmers met deksels perfect als opbergdozen. Zonder deksel in de tuin om mijn mini moestuintje in te richten enz. Verder een kringloop en rommelmarkt fan. Wat dat betreft sta ik wel op dieet : ) alleen boeken voorlopig , anders komt er inderdaad te veel binnen. Bij het douchen sta ik in een grote kuip (grof vuil buit) De douche is naast mijn toilet en het water gebruik ik om het toilet door te spoelen. Verder ben ik van het Multi gebruik, soepkommen doen ook dienst als dessertschaaltjes, glazen voor koude en warme dranken. Mijn deegkom doet ook dienst als slaschaal enz. Hierdoor heb ik minder spullen nodig. In het begin koste het wel moeite om zo te leven ,maar na verloop van tijd word het een manier van leven en gaat het eigenlijk zonder dat je er over nadenkt. En als bonus hou ik nu meestal geld over aan het eind van de maand en heb ik ook weer geld op mijn spaarrekening en kan ik ook regelmatig met mijn dochter lekker uit eten of wat shoppen. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uit je verhaal kom je naar voren als een heel positief ingestelde vrouw. Volgens mij geniet je volop van het leven en daar heeft het hebben van veel of weinig geld geen grote invloed op. Heerlijk om te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, ik ken Inge! Dat wil zeggen, ik heb haar ook een tijdje gevolgd op facebook. Erg sympathieke vrouw die van niets iets kan maken. Velen kunnen een voorbeeld aan haar nemen hoe ze met alles omgaat. Heerlijk om dit te lezen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fantastisch! Geef mij ook zo een dosis energie en positiviteit! Mooi stuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het optimisme spat er van af. Wat een heerlijke post. Zo zie je maar dat je van veel dingen echt iets kunt maken!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen