zondag 29 april 2018

Bloggers opgelet; voeg een privacyverklaring toe!

Op 25 mei 2018 gaat de nieuwe privacywet in werking.  Deze privacywet is er om lezers te beschermen tegen het ongevraagd verstrekken van hun persoonlijke informatie. Als blogger ben je vanaf 25 mei 2018 verplicht om een privacyverklaring op je site zetten. Ook als je de informatie niet of minimaal gebruikt. 

De privacywet
Op 25 mei aanstaande gaat de nieuwe privacywet in werking; het wordt ook wel de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) genoemd. Deze nieuwe wetgeving geldt voor de gehele Europese Unie en is in het Engels bekend onder de naam General Data Protection Regulation (GDPR).

Privacyverklaring; wat zet je er in?
In je privacyverklaring moet in ieder geval het volgende komen te staan:
 • Jouw identiteit
 • Doeleinden en rechtsgronden voor verwerking 
 • De bron waar je de persoonsgegevens vandaan hebt
 • Duur van de opslag
 • Recht op inzage, rectificatie of wissen van de persoonsgegevens
 • Het recht om een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens
In de wet staat dat je ‘passende maatregelen’ moet treffen om een betrokkene (dat is de persoon waar de persoonsgegevens bij horen) voldoende te informeren. En dit moet op een ‘beknopte, transparante, begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijke en eenvoudige taal’ gebeuren.Hoe maak je een privacyverklaring?
Het maken van een privacyverklaring is best lastig. Want hoe leg je op een duidelijke manier aan lezers uit op welke manier je informatie verkrijgt?  Gelukkig is het niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Online zijn heel veel voorbeelden te vinden van andere bloggers die al een privacyverklaring opgesteld hebben. Zelf heb ik er ook 1 gemaakt voor mijn blog. Die kan je via onderstaande link bekijken. Wil je mijn privacyverklaring graag gebruiken?  Onder vermelding van de bron mag je hem gerust kopiëren voor je eigen blog.

17 opmerkingen:

 1. Wat een gedoe zeg! Binnenkort maar eens mee bezig gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je hier aandacht aan besteed, ik denk dat dit voor velen (waaronder ook ikzelf) nieuw is. Ik zal hier binnenkort eens iets mee gaan doen. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb er een poosje terug ook eentje geplaatst, maar ik zal hem voor de zekerheid nog even checken aan de hand van jouw lijstje!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb hem inmiddels staan op de meeste van mijn blogs. Maar volgens mij is er geen hond die die tekst gaat lezen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vermoed ik ook! Maar om ons netjes aan de nieuwe wet te houden, staat hij er in ieder geval op! :)

   Verwijderen
 5. Ik ben zo blij dat ik jou heb leren kennen, ik ga me er van het weekend echt in verdiepen. Want ik heb nog een kleine webshop, daar moet ik ook watmee gaan doen :(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn al deze informatie! Ik vind het echt ontzettend lief van je dat je jouw pv beschikbaar stelt voor alle bloggers. Ik kopieer 'm en plaats 'm met vermelding. Super bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het echt ontzettend aardig van je, dat je deze tekst vrij beschikbaar stelt! Ik lees je blog graag, en heb zojuist aan de hand van jouw tekst een eigen privacyverklaring toegevoegd aan mijn blog, uiteraard onder duidelijke bronvermelding.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Super lief dat we hem over mogen nemen. Dit heb ik dan ook gedaan met uiteraard bronvermelding. :D

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Deels gebruik gemaakt van jouw privacyverklaring. Nogmaals dank!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Via via kwam ik op jouw blog en las ik dat je de mogelijkheid biedt om de privacyverklaring over te nemen. Daar maak ik graag gebruik van. Hartelijk dank daarvoor!
  Ook voor mij geldt: uiteraard met bronvermelding.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ook ik kwam via via op dit blog terecht, heel erg bedankt dat we
  gebruik mogen maken van deze Privacyverklaring. Kwam er zelf niet uit
  na de nodige site's gelezen te hebben, het voelt als een opluchting!

  En uiteraard met bronmelding.

  Groet,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ontzettend bedankt!! Het is me net gelukt om jouw privacyverklaring op mijn blog te krijgen, met bronvermelding natuurlijk. Kan met een gerust hart weer verder gaan met bloggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bedankt! Heb de privacy verklaring als extra pagina aangemaakt. Nu alleen nog uitvogelen waarom hij niet zichtbaar is :) Dank je voor de template en natuurlijk heb ik de bronvermelding erbij gezet!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ontzettend bedankt hiervoor! Ik pas de jouwe een beetje aan en neem hem over – met bronvermelding, uiteraard! Dankjewel, Janine!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dank je wel Janine! Heb je met plezier vermeld als bron! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. heel erg bedankt voor het delen. heb hem ietsje aangepast en natuurlijk met bron vermelding.

  BeantwoordenVerwijderen