woensdag 4 april 2018

Fijn leesvoer: FireMe!

Er zijn maar weinig Nederlandse blogs te vinden die gaan over het verkrijgen van financiële onafhankelijkheid in Nederland. De blog FireMe is daarin een welkome uitzondering.  De blogger van FireMe besloot om zijn uitgaven te verlagen, zijn inkomen te verhogen en samen met zijn vrouw is hij nu hard op weg naar financiële vrijheid, zodat ze eerder kunnen stoppen met werken. Een fijne blog om eens een bezoekje te brengen! 

Even voorstellen...
Mijn naam is Mr FireMe en ik blog sinds augustus 2017 op mijn blog onder de naam FireMe. Ik ben 40 jaar en getrouwd met Mrs FireMe (34). We hebben samen 1 dochter van 8 en wonen in de omgeving van Rotterdam in een fijne eengezinswoning die we in 2003 hebben gekocht. In het dagelijks leven werk ik als freelance software ontwikkelaar voor meerdere bedrijven. Dit werk doe ik op locatie dus ik heb relatief veel reistijd. Mrs FireMe werkt op dit moment niet en doet vrijwilligerswerk.


FireMe
Mijn blog heet FireMe. Fire staat voor de afkorting "financially independent retire early". In 2017 kwam ik in aanraking met de FI community, doordat ik me meer zorgen begon te maken over "later". Sinds 2002 werk ik als zelfstandige, eerst in een VOF en later als freelancer. Er is in die periode te weinig gespaard voor pensioen waardoor ik een flink pensioengat heb. Daarnaast zijn wij begin van deze eeuw in de bekende val aflossingsvrije hypotheek / woekerpolis getrapt waardoor ook onze hypotheek eigenlijk steeds meer als een molensteen om onze nek voelde. Er moest iets gaan veranderen.

Ik nam een aantal drastische maatregelen. Na 12.5 jaar stopte ik met de VOF. Om mijn inkomen te vergroten ben ik gaan freelancen. We lieten onze hypotheek aanpassen naar annuïtair en zijn extra gaan aflossen om onze looptijd te verkorten. Ik ben maximaal gaan sparen voor pensioen en daarnaast gestart met het opbouwen van kapitaal middels investeren.

Financially Independent
Het onderwerp "FI" intrigeerde me enorm. Vooral in Amerika zijn er een aantal grote namen die al een poosje meedraaien in dit topic en zelfs al "FI" zijn, m.a.w. niet meer hoeven werken en volledig leven van passieve inkomsten.

Millennial Revolution
Mr Money Mustache
JL Collins

Daarnaast zijn er in Nederland de nodige bloggers te vinden die bezig zijn met dezelfde route waaronder:

Cheesy Finance
Financieel Onafhankelijk Blog
Divnomics
Ontsla de baas
Niet Tot 71 


Inzicht
Het kwartje viel ineens; hoe logisch het ook allemaal klinkt. Door je uitgaven te verlagen, inkomsten te verhogen en de rest te investeren een pot opbouwen waar je later van kunt leven. Er ging een knopje om in mijn hoofd: dit was het!

Ik las avonden lang diverse blogs, startte met beleggen in indexfondsen en bedacht me dat ik zelf ook over mijn ervaringen kon schrijven, vanuit mijn rol als ZZP-er.

Nu ben ik me ervan bewust dat wij een dure levensstijl hebben en steeds meer zijn gaan leven naar ons inkomen (lifestyle inflation). We hebben allebei een luxe auto, gaan twee keer per jaar op zonvakantie, regelmatig uit eten, weekendjes weg, hebben nieuwe iPhones en de nodige gadgets in huis. We zijn sociaal betrokken, hebben een vaste vriendengroep met wie we regelmatig leuke dingen ondernemen zoals etentjes, concerten en festivals.

Mrs FireMe was dan ook niet direct blij met mijn "transformatie". Ze voelde zich aangevallen en gooide de hakken in het zand. Dat was uiteraard niet mijn bedoeling, we konden dit natuurlijk maar op 1 manier goed doen: SAMEN.

We startten met een excelsheet waarin we onze maandelijkse uitgaven gingen bijhouden, dit was soms wel confronterend maar enorm belangrijk om dit inzicht te krijgen. We zijn nu een aantal maanden actiever bezig en ook Mrs FireMe heeft langzaam helder waar we het voor doen. De uitgaven worden kritischer bekeken, we denken meer na of iets wel echt nodig is.


Wel is het zo dat ik nog steeds meer bezig ben voor de lange termijn terwijl Mrs FireMe meer met de huidige situatie bezig is. Het lange-termijn investeren is voor haar nog lastig te visualiseren (want ver weg) maar ze vertrouwd me :)

Op de blog hou ik o.a. bij hoe het gaat met ons spaarpercentage, m.a.w. welk percentage van ons inkomen weten we maandelijks opzij te zetten, welke zaken ik doe om mijn belastingdruk te verlagen , hoe ik als ZZP-er mijn pensioen heb geregeld en wat ons verder bezighoudt.

Blogs en Podcasts die graag volg
Ik ben een heel groot fan van Kristy en Bryce (A.k.a. FireCracker en Wanderer). Zij bloggen op www.millennial-revolution.com over hun avontuur. Kristy was in 2015 op haar 31e de jongste pensionado van Canada, door jarenlang te sparen, niet toe te geven aan de dure huizenmarkt en zuinig te leven bouwden zij samen een portfolio op van een miljoen dollar. Zij leven nu van de passieve inkomsten die dit portfolio genereert. Ze reizen de hele wereld over en laten dit zien in hun blog. Ondanks dat ze al ruim 2 jaar op wereldreis zijn is hun portfolio in waarde toegenomen en "zitten" ze nu op 1.25 miljoen dollar.

Daarnaast ben ik een fervent luisteraar van de ChooseFI podcast. Twee keer per week komen er nieuwe podcasts online, op maandag wordt een onderwerp besproken en op vrijdag verschijnt er een soort samenvatting (round-up). Brad en Jonathan zijn erg bevlogen en inmiddels beroemd in de FI-scene in Amerika maar ook daarbuiten. In de podcasts zijn regelmatig bloggers te horen en worden diverse onderwerpen aangesneden. Als je wilt starten met deze podcast raad ik je aan om te starten met aflevering 38, "The Why of FI" en daarna aflevering 21, "The Pillars of FI".


Onze doelen
Naast een gezond en gelukkig leven hebben we een aantal doelen. We willen onze hypotheek in 2026 hebben afgelost, met het huidige tempo liggen we daarmee op schema. Verder willen we naast het sparen voor pensioen 1.000 EUR per maand investeren in indexfondsen met lage kosten. Met deze pot wil ik de vrijheid creëren om eerder te kunnen stoppen met werken. Doordat Mrs FireMe op dit moment niet werkt is dit wel een uitdaging, door erover te bloggen houden we onze doelen in beeld. Door blogs van anderen te lezen leren we van ervaringen, fouten en tips.

Meer lezen over financiële onafhankelijkheid? Van harte welkom op www.fireme.nl 

Wil je nog meer leuke financebloggers ontdekken? Op deze pagina kan je ze allemaal vinden!

3 opmerkingen:

  1. FIREme is zeker fijn leesvoer! Leuk interview weer, dank daarvoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Besparen kon ik altijd wel, maar het deel 'inkomsten verhogen' vond ik lastiger. Dat wilde ik wel, maar hoe? Nu lukt me dat gelukkig goed met fulltime bloggen.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen