zondag 8 april 2018

In 10 jaar tijd 333.000 euro aflossen

Het was even flink slikken toen we onze vorige woning in 2013 verkochten voor 186.000 euro. We hadden de woning in 2008 namelijk aangekocht voor 208.000 euro. We verkochten de woning dus met een verlies van 22.000 euro. Dat voelden we hard in onze portemonnee. En dat wilden we nóóit weer! Daarom willen we nu onze huidige hypotheek van €333.000 in 10 jaar tijd afgelost hebben.

Hoe het begon
2013 was het hoogtepunt (of dieptepunt, hoe je het wilt zien) van de huizencrisis. Huizen werden moeilijk verkocht. We waren dus al heel blij dat we onze woning binnen 6 weken verkocht kregen. De 22.000 euro verlies konden we op dat moment van onze spaarrekening halen, maar die was daarna wel vrijwel leeg. 

Die schuld was zuur. Maar we hadden 1 groot voordeel. We wilden verhuizen naar een grotere woning. En door de crisis was er veel aanbod en waren de woningprijzen laag. We vonden uiteindelijk onze huidige woning heel centraal in Nederland. Een nieuwbouw 2-onder-1 kapper die ze niet verkocht kregen. Hij stond al ruim een jaar leeg. We konden hem kopen voor 333.000 euro en kregen er een nieuwe keuken, badkamer, vloeren en toilet bij. We hadden daardoor weinig kosten voor de verbouwing. We namen een hypotheek exact gelijkt aan de prijs waar wij hem voor kochten. We gingen een hypotheekschuld aan van maar liefst 333.000 euro. 


333.000 euro aflossen
We wilden niet 30 jaar lang hoge lasten hebben voor onze woning. In het voorjaar van 2014 zijn we hier komen wonen. In dat jaar legden we de tuin aan, spekten onze spaarrekeningen en gingen ons inlezen over het versneld aflossen op de hypotheek. Begin 2015 besloten we er ook echt werk van te maken. We maakten het plan om in 10 jaar tijd de gehele hypotheek af te lossen.

333.00 euro is een hoop geld. Het klinkt ook bijna onhaalbaar. En als je dan begint met aflossen, voelt het als een druppel op een gloeiende plaat. Maar door te kijken naar ons einddoel en structureel af te lossen, hebben we al flinke stappen gemaakt. We hebben onze aflossingsvrije hypotheek van ruim 92.000 euro al volledig afgelost. We hebben nu nog 2 hypotheekdelen open staan:

- annuïteitenhypotheek €97.095,57
- opbouwhypotheek €115.771,00

We hebben op dit moment nog een totale openstaande hypotheekschuld van: €212.866,57

Lees ook: Dag aflossingsvrije hypotheek!

Bewust leven
In 3 jaar tijd hebben we nu dus €120.133,43 afgelost. Daar zijn we ontzettend trots op! Maar dat bedrag aflossen lukte ons echt niet zomaar. Daar was en is veel discipline voor nodig. De discipline om keuzes te durven maken.

Door bewuster met ons geld om te gaan, hielden we extra geld over om af te lossen. Dat betekende  voor ons dat we het over een andere boeg moesten gooien. Minder spullen kopen, onze vaste lasten onder de loep nemen om te kijken waar we op konden besparen en een budget instellen om ervoor te zorgen dat we niet onnodig geld weg laten lekken. Dat klinkt bijna alsof we nu heel sober leven om zo snel mogelijk van die hypotheek af te komen, maar dat is zeker niet het geval. We leven bewust. We vinden het niet nodig om de nieuwste gadgets of producten te hebben, alleen maar omdat het zo heurt. En het mooie is dat het ons niet in alleen in financieel opzicht rijker maakt, maar vooral op mentaal vlak zijn we veel rijker geworden. We genieten meer van kleine dingen & verkiezen ervaringen boven spullen. Waarde zit voor ons niet meer in het materiele.


Onafhankelijk
We willen graag minder afhankelijk zijn van spullen én van vaste lasten. En onze hypotheek is onze grootste vaste last. We hebben nog 7 jaar te gaan om zowel de annuïteiten-  als de opbouwhypotheek af te lossen. Op dit moment lossen we alleen extra af op de annuïteitenhypotheek. Dat doen we door te kiezen voor looptijdverkorting. Iedere maand maken we via internetbankieren 500 euro over naar onze hypotheekverstrekker. Dat zorgt niet voor een lastenverlichting, maar het zorgt er wel voor dat de looptijd van onze hypotheek iedere maand met 2 maanden korter wordt.

Lees ook: Dit jaar doen we het anders; looptijdverkorting hypotheek

Hoe doen we dat dan?
Als je het hebt over 333.000 euro aflossen, kan ik mij voorstellen dat dit alleen haalbaar is voor de mensen met enorme inkomsten. Uiteraard is je inkomen belangrijk als je wilt aflossen, maar je mindset is het allerbelangrijkst! Op mijn facebookgroep kreeg ik de vraag of ik  inzicht wilde geven in onze inkomsten en uitgaven. Begin 2017 heb ik nog wel een blogje gewijd aan onze maandelijkse uitgaven, maar daarna heb ik er nooit meer over geschreven. Een goede reden om ook maar weer eens op financieel vlak met de billen bloot te gaan. Over 3 weken zal ik daarom zelf in de rubriek Moneymonday laten zien wat onze maandelijkse inkomsten en uitgaven zijn.

Lees ook: Een kijkje in onze financiële lasten

Aflossen geeft vrijheid
Ondanks dat onze hypotheek op dit moment nog niet volledig afgelost is, geeft de verlaging van de hypotheekschuld al zoveel rust. Onze looptijd is al flink korter en onze maandlasten zijn flink omlaag gegaan. Het geeft ons nu al de vrijheid dat ik nog maar 3 dagen werk in plaats van 5. En zelfs met minder inkomen hebben we al zoveel lastenverlaging opgebouwd, dat we nog steeds maandelijks extra af kunnen lossen op de hypotheek. Wat een luxe om die vrijheid te hebben. Maar die vrijheid krijg je dus niet zomaar, daar moet je dus wel zelf voor in actie komen!


Los jij extra af op je hypotheek?

22 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk lijkt me dat om zo snel zoveel af te lossen. Ik ben erg benieuwd naar jullie inkomsten.
  In ons geval komt er per jaar ongeveer 50.000 binnen.. Ik zou niet weten hoe we dan 30.000-40.000 af zouden kunnen lossen..

  Maar wat voor inkomsten je ook hebt: petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naast de inkomsten is er ook een flinke erfenis geweest. Dat zorgt voor een flinke daling van de hypotheeklasten en extra beschikbaar geld om maandelijks af te lossen.

   Verwijderen
 2. de bedragen zijn anders, het verhaal nagenoeg hetzelfde. Wij werken intussen nog maar 7 dagen met 'n tweeën en houden over voor de extra aflossing..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt super gedaan. De mooie bijwerking van dit versneld aflossen is dat je over 10 jaar zo gewend bent aan deze levensstijl dat je dan ook veel geld over blijft houden. Het geeft ruimte om minder te werken en eventueel te sparen voor een vervroegd pensioen,

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inspirerend verhaal. Ik ga nog eens kijken naar onze hypotheek want het voorlopige plan is met pensioen op 55 jaar maar als dat eerder zou kunnen zou dat perfect zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij proberen elk jaar 5000 euro extra af te lossen en dat met een pensioentje.
  Ook wij zijn daar erg blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk zoveel aflossen en je looptijd verkorten!
  Sinds vorig jaar wordt er hier ook extra afgelost op de hypotheek, omlaag met die maandlasten! (al zijn ze al niet mega hoog, het is nu 534 euro met een paar cent, dus dat valt reuze mee). Maar het lijkt me heerlijk als de lasten nog veel verder dalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben in 2013 (het jaar dat ik mijn hypotheek afsloot) begonnen met extra aflossen. Ik heb nu nog 17000 euro te gaan. Ik mag per jaar 10% boete vrij extra aflossen. Ik ben dat nu bij elkaar aan het sparen, en hoop dat ik het eind volgend jaar heb. Dan doorgaan met extra aflossen tot het klaar is. Wat een opluchting. Ik verdien een modaal salaris, en gebruik mijn vakantiegeld, ORT en 13e maand, en spaar elke maand 400 euro voor dit doel.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ontzettend goed van jullie! En herken absoluut wat je schrijft over keuzes maken. Wij hebben in de afgelopen 4 jaar 125.000 euro afgelost. Op PorteRenee staat ons aflosverhaal deze week. Door veel te sparen toen we beiden nog werkten konden we dat gebruiken om af te lossen. Nu met 1 inkomen kunnen we wel minder aflossen, maar we blijven volhouden en zien nog steeds dat het zoveel oplevert niet alleen financieel maar ook qua mindset.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. weet wel zeker dat onze inkomens lager zijn want wij kunnen niet eens een hypotheek van 3 ton krijgen ;) onze max was wel 240 oid, 2 jr geleden een huis gekocht van 225.000 hypotheek incl bouwdepot 236.900. annuitair dus lossen sowiese af. woz waarde is nu al hoger dan de hypotheekschuld, erg fijn! (en de taxatiewaarde nog hoger :p) fijn begin! drang om extra af te lossen is er ook! geen 10% per jaar, dat redden we never! (of moeten op een houtje bijten en dat willen we zeker niet in de tijd dat de kinderen thuis wonen willen we juist genietne van veel dagjes weg met elkaar etc! juist omdat we al beide fulltime werken (ik thuis als gastouder) ik wil ook eerst diverse spaar/reserveringspotjes vullen voordat we beginnen emt aflossen en ondanks dat t niets oplevert eerst de schuld bij duo aflossen, dan is die maar weg. daarna de hypotheek extra gaan aflossen! voelt goed en haalbaar! dit jaar nog niet vermoed ik, maar daarna zeker haalbaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. En toch vind ik het ergens wel zonde. Heb je je huis afbetaald levert het slechts 1.5-2% rente op die je niet hoeft te betalen. Terwijl je toch makkelijk 4-7% moet kunnen maken als je het investeert. Uitgaande van 2% rente en 7% rendement loop je jaarlijks toch €16.650 mis! Das heel veel geld voor een beetje gemoedsrust, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. waar heb je de informatie vandaan dat zij 1,5-2% rente betalen?

   Verwijderen
  2. Ik ga hier alleen even uit van de huidige rentes, als je nog steeds 4-5% betaald dan wordt de rekensom inderdaad anders. Maar dat neemt niet weg dat het geld in je huis "dood" kapitaal is wat eigenlijk dus geld kost i.p.v. oplevert. Das toch zonde?

   Verwijderen
  3. We hebben de rente op 3,3% staan. De rekensom wordt dan inderdaad net iets anders, maar ik begrijp het punt wat je wilt maken. Ik kies alleen erg graag voor zekerheid. Volgend jaar willen we ons overigens ook op de beurs gaan begeven. Maar eerst maar eens goed inlezen.. :)

   Verwijderen
 11. Het gevoel van vrijheid zit er vaak ook in dat je zelf het heft in handen neemt, zoals jullie gedaan hebben. Niet blijven denken aan wat er níet mogelijk is, maar aan wat je wél kunt bereiken.
  Hoe heb je het trouwens gedaan met de kosten koper? Of zit dat bij die €330.000 in?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De woning werd vrij op naam gekocht. We hadden zo uit mijn hoofd alleen notariskosten...

   Verwijderen
 12. Wat ontzettend goed, dat jullie zoveel afgelost hebben in een toch relatief korte periode! Ik kan me voorstellen dat je ook zo snel mogelijk van dat andere deel af wilt, maar daarvoor lijken jullie meer dan prima op schema te liggen. Ik heb zelf momenteel geen hypotheek meer, vriend heeft een kleintje. Wij sparen nu wel stevig, om het volgende huis zo goed als hypotheekvrij te kunnen kopen. Overigens moet ik nog wel even kijken HOE we dat straks zouden doen, want Team CF hierboven heeft ook een punt; als je het bijvoorbeeld belegt, dan is je rendement waarschijnlijk een stuk groter. Er zit nog wel wat tussen 2400 per maand betalen (dat is wat mijn vorige huis me voor het aflossen kostte), of bijvoorbeeld 100 euro per maand.

  Wat ik bovendien ook in mijn achterhoofd heb; in hoeverre gaat 'volledig' eigenwoningbezit je straks parten spelen bij bijvoorbeeld zorgkosten. Maar goed, dat is voor later. Je kunt altijd nog een kleine hypotheek van bijvoorbeeld 20.000 euro open laten staan en dat geld gewoon klaar hebben op je bankrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "vriend heeft een kleintje"... Wat heeft dat met jullie hypotheek te maken? ��

   Verwijderen
 13. Ik vind het heel knap hoor! Wij proberen 1x per jaar of soms om het jaar een paar 1000 euro af te lossen op onze aflossingsvrije hypotheek. Het gaat niet heel hard maar alle beetje helpen zeg maar. We hebben nu zo een € 17.500 afgelost in totaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik vind het super knap! Wij zijn ook bezig met een plan om onze hypotheek (van 250.000 voor een huis met aanschafwaarde 280.000) in 10 jaar volledig te gaan aflossen. Het is veel geld, maar wij zouden dan op ons 37e al hypotheekvrij zijn! Wat een luxe is dat :).

  BeantwoordenVerwijderen
 15. O wat klinkt dit toch als een "Ik wil dit ook!"-situatie... maar ook een "To good to be true"-situatie voor mij.
  Ik ga proberen dit voorbeeld eerst te gebruiken om onze huidige leningen/schulden af te lossen.
  Bedankt voor je inspiratie.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Capital Lending and Mortgage Group offer Business Financing and business loans with 3%, Quick Approval,Email: capitallendinghelpdesk@gmail.com
  Blog: https://capitallendingfince.blogspot.com/

  --------------------------------------------------
  kapitaalleningen en hypotheekgroepen bieden zakelijke financiering en zakelijke leningen met 3%, snelle goedkeuring, e-mail: capitallendinghelpdesk@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen