vrijdag 20 april 2018

Kijktip: De gevaren van de aflossingsvrije hypotheek

Wij hadden hem ook; de aflossingsvrije hypotheek. Hij werd ons aangeraden als een fantastische hypotheekvorm, want hij hield je maandlasten laag en je kon maximaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Over aflossen werd niet gesproken.

Gelukkig hadden wij zelf snel genoeg door dat deze hypotheekvorm helemaal niet zo geweldig is als de hypotheekadviseur deed voorkomen. We maakten daarom een plan om zo snel mogelijk van onze hypotheek af te komen. En met succes, want sinds begin 2017 zijn wij van dit hypotheekdeel af!Helaas is nog lang niet iedereen zich bewust van de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek. Radar besloot daarom een complete aflevering te maken over de gevaren van de aflossingsvrije hypotheek.Aflossingsvrije hypotheek
De aflossingsvrije hypotheek werd tussen 1995 en 2012 veelvuldig afgesloten. Het is de goedkoopste hypotheekvorm, want bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente, geen aflossing en profiteer je van maximale hypotheekrenteaftrek. Maar: Ook een aflossingsvrije hypotheek moet aan het eind van de looptijd afgelost worden.

Er zijn honderdduizenden huizenbezitters die helemaal niets regelen voor de aflossing. 55 % van de Nederlandse hypotheekschuld (zo’n 1,1 miljoen hypotheken) bestaat uit (deels) aflossingsvrije leningen. Het gaat om een bedrag van 340 miljard euro. DNB verwacht dat tussen 2035 en 2038 voor ruim 700.000 huizenbezitters hun aflossingsvrije hypotheek afloopt.
Bron: Radar

Ga aflossen!
De hypotheekverstrekker moet de klant natuurlijk goed voorlichten en duidelijk maken dat aan het einde van de looptijd de schuld volledig afbetaald moet zijn. De mensen die denken dat het allemaal wel los loopt, hebben het natuurlijk enorm mis. Lenen = rente betalen, maar ook het geleende bedrag moet terug naar de hypotheekverstrekker. Heb je een aflossingsvrije hypotheek waar je helemaal niets mee doet? Maak een plan en pak die hypotheek aan! 

De uitzending van Radar is een aanrader om te bekijken. Via onderstaande link kan je hem gratis online terugkijken. 

8 opmerkingen:

 1. Klinkt wel een beetje heel erg als een sluipmoordenaar! Want hoe ga je ineens (bijvoorbeeld) 2 ton aflossen! Goed dat Radar hier een uitzending aan besteed heeft en dat jij er nu ook over schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Persoonlijk vind ik de aflossingsvrije hypotheek de beste hypotheek die er is; je kunt namelijk zonder rompslomp 10 tot 20 % van je hypotheek per jaar aflossen. Niks rekening houden met bandbreedtes, wettelijke regelingen of wat dan ook. Gewoon lekker simpel aflossen. Alleen niet geschikt voor mensen die niet weten wat ze doen of niet de discipline hebben om af te lossen. Ik vind al die paniek een tikkie overdreven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Wij hebben 10 jaar geleden bewust voor die hypotheekvorm gekozen omdat dit domweg per saldo de voordeligste hypotheekvorm is. Geen ingewikkelde constructies, geen verzekeringspremies en een grote vrijheid in aflossen (in ons geval 20% per jaar) Wèl erbij vermeld moet worden dat wij maar 50% van de koopsom hoefden te financieren. De eerste 5 jaren niets afgelost, de afgelopen 5 jaren telkens 20% waardoor wij nu hypotheekvrij zijn. Mensen die dachten dat ze bij deze hypotheekvorm nooit hoefden af te lossen vind ik, zacht gezegd, wel een klein beetje naïef.

   Verwijderen
 3. Ik was gewaarschuwd maar kon toen geen andere vorm dan 50 spaar 50 aflossingsvrij krijgen in mijn eentje. Ondertussen de helft van het aflossingsvrije deel afgelost en de afspraak om te kijken of ik de gehele hypotheek niet om kan zetten naar een anuiteitenhypotheek is al gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoezo??? Je weet dat je moet aflossen maar moet niet. Bij annuiteit moet je. Enkel voordeel vd bank mits de rente (en boeterente) aantrekkelijker zijn dan je huidige hypotheek!!

   Verwijderen
 4. Ik vind het voorbeeld wat gegeven werd in Radar een beetje jammer. Die mensen betaalden hun hypotheek niet meer. Dan hoef je zeker niet te verwachten dat je bank je nog wil helpen. Wij hebben ook een deel aflossingsvrij. Bewuste keuze en ik ben er blij mee. Anders had ik mijn hypotheek niet rondgekregen, en ik ben nu goedkoper uit dan mijn huurwoning en ik spaar een deel met banksparen. Op mijn aflossingsvrij deel los ik af wat mogelijk is en als ik daar geen ruimte voor heb, dan niet. Als ik in mijn huurhuis was blijven zitten had ik over 30 jaar nog hogere lasten gehad door huurstijgingen.


  BeantwoordenVerwijderen
 5. Helemaal eens met de anderen hier. Ik had mijn huis nooit kunnen kopen zonder aflossingsvrije hypotheek. Inmiddels heb ik lage maandlasten en een hypotheek die nog maar 40% van de woningwaarde heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dus idd als je het zo leest is de aflossingsvrije hypotheek het beste product ooit.
  Echter alleen voor mensen die zelf de discipline hebben om een aflossingsplan te maken.
  Laten dat nu net de mensen zijn die geinteresseerd zijn in items rondom hypotheek etc.
  De doelgroep leest helaas dit soort items niet en heeft geen benul van wat hij/zij heeft afgesloten.
  In dat geval is het wel een probleem en zeker in het geval dat het nog toegestaan was om 100% aflossingsvrij af te sluiten.
  Kortom prima dat hier over gesproken wordt maar blijf zelf nadenken en in dat geval was, en is voor oude hypotheken, dit nog steeds de goedkoopste constructie.

  BeantwoordenVerwijderen