vrijdag 13 april 2018

Kijktip: Het kasboekje van Nederland (1)

Al een paar weken zit ik wekelijks aan de buis gekluisterd voor de documentaire 'Het kasboekje van Nederland'. In deze 6-delige documentaire worden wekelijks persoonlijke verhalen achter de kasboekjes van gewone Nederlanders in beeld gebracht. 

Een terugblik
Wat ik zo ontzettend leuk vind aan deze serie is dat ze de financiële situatie van gewone Nederlanders laten zien. De financiële geschiedenis van Nederland gaat namelijk niet alleen over banken en verzekeraars, maar ook over hoe huishoudens en ondernemingen in het dagelijkse leven omgaan met geld. De documentairemakers laten in deze 6-delige serie zien wat er in de afgelopen jaren in financieel opzicht verandert is.


De eerste 3 afleveringen van de serie zijn uitgezonden. Onderstaand kan je ze gratis online terugkijken.

Aflevering 1: Jong geleerd
Zakgeld ontvangen, sparen voor een brommer of kostgeld betalen: iedereen krijgt uit huis een financiële opvoeding mee. De overheid bemoeit zich hier ook mee door sparen te bemoedigen, maar ook door lenen aan te moedigen als investering voor de toekomst.


Aflevering 2: Op eigen benen
Theedoeken, handdoeken en zakdoeken hebben meisjes in de jaren vijftig al bij elkaar gespaard als ze het huis uit gaan, maar veel woningen zijn er nog niet tijdens de wederopbouw. Tegenwoordig komen starters ook moeilijk aan een huis.


Aflevering 3: Kopen, kopen, kopen
Van plaatselijke kruideniers, bakkers en slagers naar grote supermarktketens, online warenhuizen en razendsnelle bezorgdiensten: afgelopen decennia neemt het consumptiegemak een hoge vlucht en lenen mensen makkelijker dan vroeger.

Onderzoek
De serie is tot stand gekomen door een samenwerking van de universiteit van Utrecht en NTR. Zij onderzoeken samen de financiële geschiedenis van huishoudens in de twintigste eeuw. Wil je er meer over lezen? Op de site Kasboekje van Nederland kan je er nog veel meer over lezen!

De overige afleveringen van de serie worden op onderstaande data uitgezonden. Zodra ze uitgezonden zijn, zullen ze ook online terug te kijken zijn. 
 • aflevering 4: Wie beheert de pot? (NPO 2, 18 april 20:44)
 • aflevering 5: Sparen voor later (NPO 2, 25 april 20:44)
 • aflevering 6: Wat geef je door? (NPO 2, 2 mei 20:44)

6 opmerkingen:

 1. Jaaaa, ik ben ook fan! En ik wilde het ook zeker benoemen op mijn blog. Vooral aflevering en 2 en 3 vond ik erg goed. Kijk uit naar de andere uitzendingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk zeg, ik ga het ook eens kijken. Bedankt voor de tip.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke serie! Ik heb net even alle 3 de afleveringen bekeken. Ben benieuwd naar de laatste 3!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zojuist aflevering 3 gezien. Die sloeg de spijker echt wel even op zn kop! Ben benieuwd naar de andere 3!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ken het programma niet, maar klinkt interessant! Ik hou er van om verhalen te zien van de normale mens :) ik ga zeker de volgende aflevering bekijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke serie! Ik heb een NPO start abonnement en kan alle 6 de afleveringen bekijken. Weet niet hoe het is zonder NPO start abonnement.

  BeantwoordenVerwijderen