maandag 16 april 2018

Moneymonday; de financien van ... A

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van A! 

Even voorstellen...

Ik ben A. en woon sinds februari weer alleen.


Werk & inkomen
Ik zit in de WIA (uitkering voor mensen die arbeidsongeschikt geraakt zijn). Mijn inkomen is €1.298 per maand. Dit is per jaar 9 euro teveel om huursubsidie te ontvangen.

Uitgaven per maand:
Huur: €580,-
Energie & water: €100,-
Auto: €100,-
Eten/drinken/persoonlijk: €100
Zorgverzekering: €117,-
Telefonie: €17,50 (gaat naar sim-only van €8,-)
TV/internet(ziggo): €34,-
Inboedelverzekering: €10,25

Van de gemeentelijke belastingen heb ik nog geen bericht gehad, omdat ik op de peildatum hier nog niet woonde, maar ik weet dat dat op jaarbasis 350 is en 47.50 voor waterschapsbelasting. Dit mag per maand betaalt worden maar dit jaar gaat dat niet want ik heb als de aanslagkomt geen 8 maanden meer. Dus ik betaal het in een keer door het vakantiegeld meteen op de spaarrekening te zetten.

Ben je tevreden met de huidige financiële situatie?
Ik ben er financieel flink op achteruit gegaan, maar maak het beste van de huidige situatie. Nu ik niet meer samenwoon kan ik niet meer sparen en teer ik in op mijn spaargeld. Doordat ik hiervoor in het huis bij mijn partner woonde, moest ik na het eindigen van onze relatie op zoek naar een nieuwe woning. Ik moest weer opnieuw beginnen en dus ook alles weer aanschaffen voor mijn nieuwe woning. Voorheen spaarde ik 500 euro per maand. Nu doe ik extreem zuinig en ga de auto verkopen. Dat bespaart precies het bedrag wat ik anders aan huursubsidie zou krijgen. De opbrengst van de auto gaat op de spaarrekening.

Hoe zorg je ervoor dat je inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik had geld uitgeleend aan mijn zoon voor de aankoop van zijn huis. Door de veranderde situatie betaalt hij dat nu al terug. Ook dat geld gaat op de spaarrekening voor eventueel slechtere tijden in de toekomst. Toch ben ik tevreden met hoe de situatie nu is. Ik heb goede vrienden die mij hebben geholpen om alles voor mijn huis bij elkaar te sprokkelen. En ook zonder geld kun je nog leuke dingen doen. Ik ben nu wel weer met een kasboek begonnen om te voorkomen dat ik teveel uitgeef.

Zelf een kasboek bijhouden voor meer inzicht? --> Snel en simpel budgetteren

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Mijn zwakke plek is dat ik graag anderen wil helpen. Eerder kon dat. Ik kon dan bijvoorbeeld een vriendin mee op reis nemen en voor haar de reis betalen. Dat gaat nu niet meer. Maar ik blijf positief. Vakantie wordt nu een woningruil met mijn dochter die in Delft woont. Of een bezoek bij een vriendin in Alkmaar.

Waar bespaar je op?
De grootste besparing is dat ik nu niet meer uit eten ga en geen koffie meer drink buiten de deur. Dat scheelt maandelijks een hoop geld. Tegenwoordig ben ik vaste klant bij de kringloop en haal ik gratis spullen op bij de weggeefhoek als ik iets nodig heb. En zolang ik mijn auto nog heb, probeer ik zo min mogelijk benzine te verbruiken. Ik probeer zoveel mogelijk te besparen en bewust met mijn geld om te gaan, zodat ik toch leuke dingen kan blijven doen.

Waar bespaar je liever niet op?
Waar ik echt niet op bespaar lastig te zeggen eigenlijk op alles. Ik zoek steeds naar de goedkoopste aanbieders koop alles bijna met korting of weggeefhoek kleding in de uitverkoop. Maar af en toe een terrasje pikken met vrienden daar zal ik altijd geld aan uitgeven.

Welke sites m.b.t. financiën lees je graag?
Ik lees alle pins op Pinterest. Niet echt een speciale, maar moneymonday vind ik wel een goede. En in de bladen: Waar doet ze het van' in de Flair.

Welke tip wil je de lezers van Simpelrijkleven geven?
Mijn tip is blijf vergelijken! Vooral telefoon & tv loont zich en overstappen op energie. Koop alleen wat je nodig hebt & vries restjes in . Leg de folders naast elkaar en maak je weekmenu aan de hand van de aanbiedingen.
 • Alle eerder gepubliceerde Moneymondayverhalen lezen? Klik hier! 
Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail.

In bovenstaande bijdrage is een affliatelink verwerkt. Meer informatie over affliate kan je lezen in de disclaimer van Simpelrijkleven. 

9 opmerkingen:

 1. Uit de gegevens hierboven, maak ik op, dat je qua inkomen en huurprijs wel voor huurtoeslag in aanmerking zou komen. De huur mag maximaal per maand 710,68 euro zijn, en het inkomen maximaal maximaal 22.400 per jaar. De vermogenseis is echter max. 30.000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat snap ik ook niet nee. Weet niet wat het brutobedrag is, maar zal toch niet veel verschillen van het nettobedrag. En ga er ook vanuit dat het inkomen nog inclusief zorgtoeslag is, want daar zou ze zeker recht op moeten hebben.

   Verwijderen
  2. De maandinkomsten zullen netto zijn en zonder vakantiegeld etc, het zou daardoor kunnen dat zij afgelopen jaar nog net boven de 22.400 euro komt per jaar als ze bijv nog iets erbij krijgt van alimentatie of van een oude werkgever. Als je er trouwens net onder zit, betekent dit ook niet dat je volle mep krijgt, ze zijn er veel strenger op geworden. Op zorgtoeslag heeft ze dan wel zeker recht. Wat ik mis in de uitgaven zijn dagelijkse boodschappen, reservering voor kapotte fiets etc, WAverzekering (zit misschien bij de inboedel?), en nog zo wat uitgaven. Wel heel goed dat je overzicht houdt en fijn dat je nog een reserve hebt!

   Verwijderen
  3. Ze zal het zelf wel precies hebben uitgezocht toch? Flink balen dat je net boven de grens zit. De inkomsten en e uitgaven zijn inderdaad wel wat onduidelijk, inclusief of exclusief zorgtoeslag? Waar gaat het resterende bedrag heen? Het doel van zo'n rubriek is juist om volledig inzicht in financiën te krijgen. Dat kan alleen als het overzicht compleet is. De boodschappen zijn overigens wel meegenomen. Staat vermeld als "eten/drinken/persoonlijk".

   Verwijderen
  4. Stel dat er geen inkomsten zijn behalve de 1298 euro WIA, dan moet dat, uitgaand van de Loonwijzer 1438,50 bruto zijn x 12 (maanden) x 108% (vakantiegeld) = rond de 18643 euro bruto per jaar. Met een huur van 580 euro kom je dan volgens de proefberekening huurtoeslag uit op 228 euro huurtoeslag en 94 euro zorgtoeslag per maand. Dat is 322 euro per maand. Je kunt de toeslagen over 2017 nog met terugwerkende kracht aanvragen tot 1 september 2018.

   Verwijderen
 2. Goed om weer een heel ander soort verhaal te lezen. Wat ik alleen niet snap is dat je zegt dat je niet kan sparen en zelfs inteert op jouw spaargeld. Als ik de uitgaven bij elkaar optel dan hou je nog een kleine 250 euro over en je zegt dat je niet veel activiteiten buitenshuis doet.

  Verder vraag ik me af of het niet beter is dat jouw zoon je (gedeeltelijk) in contanten terugbetaalt. Weet niet precies hoeveel spaargeld je hebt, maar als de WIA afloopt en je in de bijstand terecht komt dan mag je maar zo'n 6000 euro spaargeld hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In dit geval wel ja. De overheid kan wel een paar duizend missen en diezelfde overheid zorgt er met het nieuwe belastingstelsel voor dat straks iedereen er behoorlijk op vooruit gaat behalve uitkeringsgerechtigden (verhoging btw). Ik zou me er totaal niet schuldig over voelen als ik in een uitzichtloze bijstandssituatie zou zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uitzichtloos is wat je ervan maakt, niet wat het is. ;)

   Verwijderen