maandag 2 april 2018

Moneymonday; de financien van ... E

We willen het natuurlijk allemaal weten; waar doen ze het van? Iedere maandag komt in de rubriek Moneymonday  een lezer aan het woord over zijn of haar persoonlijke financiën. Wat komt er maandelijks binnen en hoeveel gaat er uit? En welke keuzes worden er op financieel gebied gemaakt? Vandaag het verhaal van E! 

Even voorstellen...
Ik (27) woon samen met mijn vriendin (26) in een huurwoning in de randstad. We houden onze financiën grotendeels gescheiden, en verdelen de kosten voor de huur en boodschappen gelijk. In dit overzicht neem ik alleen mijn eigen inkomsten en uitgaven mee.


Werk & inkomen

We werken beiden 40 uur in de week.

Inkomsten
Salaris
1.850
Totaal
1.850

Uitgaven
Kosten
Uitleg
Vaste lasten


Huur
550
Mijn helft van de huur,
inclusief g/w/l en internet
Zorgverzekering
80
Deze betaal ik jaarlijks
voor 3% extra korting
Cineville Filmpas
20
-
Mobiel abonnement
7.5
Telefoon heb ik los gekocht
voor €150 en wil ik minstens
 3 jaar gebruiken. Dat is
omgerekend €4.2 p/m erbij.
Jaarlijkse abonnementen
10
-
Variabele lasten


Boodschappen
200

Openbaar vervoer
50

Eten/drinken buiten de deur
100

Entertainment
80
Muziek, games,
 theater/concerten
Verzorging/kleding
40

Donaties/Cadeaus
25

Totaal
1.162,5


Spaarmiddel
Geld
Spaarrekening: Harde buffer€6,000
Spaarrekening: Zachte buffer€1,500
Beleggingen€9,700
Totaal€17,200

Ben je tevreden met de verhouding tussen de inkomsten en uitgaven?
Ik ben tevreden met de uitgaven. Ik heb het gevoel dat ik aan die kant weinig ruimte heb om meer te besparen zonder dingen op te geven waar ik blij van wordt (misschien iets minder uit eten/drinken!). Ik hoop daarom de komende jaren in salaris te groeien zonder tegelijkertijd de uitgaven te vergroten.

Hoe beheer je de financiën?
Ik heb een jaartje de YNAB (You Need a Budget) software gebruikt om inzicht te krijgen in mijn uitgaven, tegenwoordig houdt ik het niet meer heel precies bij.

Ik heb een harde buffer van €5.500 die echt bedoeld is voor hoge nood, die raak ik verder nooit aan. Ik heb daarnaast een 'zachte buffer' van €1.500 die ik gebruik voor vakanties en andere grotere uitgaven. In plaats van vooraf maandelijks geld opzij te zetten betaal ik grote uitgaven dus met die zachte buffer, die ik vervolgens zo snel mogelijk weer aanvul. Dat klinkt misschien als een vreemd systeem maar het werkt goed voor mij.

Elke maand als ik mijn salaris ontvang begin ik met een bedrag van €1.850 op de betaalrekening. Alles wat ik daarboven van de vorige maand heb overgehouden gaat direct naar mijn beleggingsrekening (als de zachte buffer gevuld is).

Daarnaast houd ik maandelijks mijn spaarpercentage bij; het percentage van mijn inkomen wat ik elke maand opzij zet voor de langere termijn. Ik houd dit elke maand bij in een Excel spreadsheet, met een grafiekje erbij. Het maandelijkse spaarpercentage schommelt behoorlijk, omdat ik geen vast bedrag per maand inleg, maar alles wat 'over blijft' aan het eind van de maand. Ik hoop eind 2018 op een jaarlijks spaarpercentage van rond de 30% uit te komen.
Heb je de afgelopen tijd grote financiële wijzigingen doorgemaakt?
Ik woon sinds een paar maanden samen met mijn vriendin!

Wat betekende deze wijziging voor je kasboek?
Eigenlijk blijven de vaste lasten ongeveer gelijk als daarvoor, maar het was wel even wennen om de kosten van boodschappen en dergelijke te splitsen.

Spaar je?
Momenteel ben ik tevreden met het bedrag wat op mijn spaarrekening staat, ik ben voorlopig niet van plan om nog meer geld bij te leggen. Als het kopen van een huis in het vooruitzicht komt wil ik wel meer geld op mijn spaarrekening ga bijleggen, omdat ik niet te veel afhankelijk wil zijn van de situatie op de aandelenmarkt.

Doe je investeringen met jouw geld?
Ik heb jarenlang €10,000-15,000 euro praktisch niks laten doen op een spaarrekening. Zonde, met de huidige spaarrentes! Halverwege 2017 ben ik mij gaan verdiepen in beleggen, en kwam uiteindelijk het idee van indexbeleggen tegen. Nu ben ik ervan overtuigd dat ik mijn geld zo het beste kan laten groeien, vooral omdat ik voorlopig nog niet van plan ben een huis te kopen.

Daarnaast draag ik af en toe een klein beetje bij via crowdfunding, maar alleen als het initiatief mij erg aanspreekt. Ik vind het risico dat je loopt bij crowdfunding projecten meestal te groot.

Wat is jouw zwakke plek in de financiën?
Mijn 'zachte buffer' is eigenlijk een vorm van luiheid, omdat ik niet van tevoren anticipeer op grote uitgaven of een volledig budget aanhoudt. Het is dus nog de vraag of het beeld van mijn uitgaven op een jaar termijn echt realistisch is!Hoe zorg jij ervoor dat de inkomsten en uitgaven in verhouding zijn?
Ik stel aankoopbeslissingen vaak even uit zodat ik kritisch kan kijken of ik iets echt wil hebben, en of er betere alternatieven zijn.

Bespaar je op bepaalde lasten?

We wonen op een mooie plek in de randstad. Dat is niet goedkoop, maar dit wordt gecompenseerd doordat we vrij knus wonen en geen auto nodig hebben.

Op welke lasten bespaar je liever niet?
Lekkere koffie en biertjes. Maar ook veel groenten bij de boodschappen!


Zitten je partner en jij op 1 lijn als het aankomt op de financiën?
We houden de financiën grotendeels gescheiden. Zolang we nog huren en geen kinderen hebben zijn de huidige afspraken over de huur en andere kosten ook vrij eenvoudig. Toch lijkt het mij belangrijk dat we wat vaker de financiën bespreken, vooral wat betreft de toekomst.

Welke blogs lees jij die betrekking hebben op de financiën?
Ik heb heel veel geleerd over het beleggen in index fondsen dankzij de 'Stock Series' van het Amerikaanse blog van JL Collins. Ik kan zijn boek 'The Simple Path To Wealth' erg aanraden. Het leest heel makkelijk en geeft een mooie visie en strategie wat betreft het beleggen voor de lange termijn. Het hoeft inderdaad allemaal niet zo moeilijk te zijn. Soms gaat hij in zijn blog en boek in op de specifieke Amerikaanse situatie rond belastingen en pensioen, maar daar kan je makkelijk overheen lezen.


Het puzzelstukje wat ik nog miste over beleggen was het Nederlandse perspectief. Daarvoor hebben de blogs van Geldnerd en Mr FOB mij erg geholpen.

Welke financiële tip zou jij de lezers van 'Op zoek naar een simpel & rijk leven' willen geven?
Kijk kritisch naar abonnementen! Lees je al je tijdschriften nog? Maak je echt volop gebruik van je supersnelle internet thuis? Hoeveel data heb je maandelijks nodig voor je mobiel? Zou het goedkoper kunnen zijn om een telefoon los te kopen, en zou een budget telefoon aan al jouw wensen kunnen voldoen? Vaak valt er toch wat te besparen als je even de tijd neemt om wat simpele dingen uit te rekenen.Als je vaak met het OV reist, kan een abonnement je ook geld besparen. Zo kan je op bijvoorbeeld 9292.nl zien of een OV abonnement in jouw specifieke situatie goedkoper is of niet. 

 • Alle eerder gepubliceerde Moneymondayverhalen lezen? Klik hier! 
Wil jij ook eens anoniem meewerken aan de rubriek Moneymonday? DOEN! Aanmelden kan via moneymonday@simpelrijkleven.nl. De vragenlijst ontvang je vervolgens via de mail. Uiteraard kan je volledig anoniem meewerken aan deze rubriek. De hoogte van jouw inkomsten en uitgaven maken niet uit, ieder verhaal is uniek en daarom van harte welkom in deze rubriek!

3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het delen.Ik vind 6000 euro buffer op de spaarrekening niet erg veel. De´zachte buffer´ zoals je dat noemt is gewoon een reservering voor uitgaven, dus geen buffer te noemen. Ik dacht ook een hele tijd dat ik niet wilde kopen, totdat ik opeens het perfecte huisje tegenkwam. Dat soort dingen kunnen vrij snel veranderen. Ikzelf zou persoonlijk wel iets meer op de spaarrekening willen hebben, voordat ik zou gaan beleggen. Heb je al veel rendement gehaald?

  Verder zie ik 200 euro per maand per persoon voor de boodschappen, 400 euro voor 2 personen vind ik erg veel. Er zijn zat gezinnen (4-5 personen) die het daar van doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vroeg geleerd is oud gedaan! Lekker bezig en vooral zo doorgaan zou ik zeggen. Ja, je kan hier en daar nog wat besparen, maar veel is het waarschijnlijk niet en je moet je afvragen of je dit zelf ook als prettig ervaart. Blijft tenslotte "personal finance"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou ook wat meer gaan sparen op je harde buffer i.p.v. beleggen, maar dat is persoonlijk. Wij hebben dit jaar een huis gekocht en dan is het toch wel heel handig als je zo'n 10% van de nieuwprijs aan eigen geld mee brengt (voor de verplichte zaken, maar ook voor de onvoorziene kosten). Ik sluit me aan bij Laila dat het zachte buffer eigenlijk geen buffer is, maar gewoon een reservering. Ik ben benieuwd hoeveel je per jaar overmaakt en opmaakt van die zachte buffer? Dan krijg je ook een goed inzicht in je overige uitgaven. Zo ben ik erachter gekomen dat mijn vakantie uitgaven niet in verhouding waren tot mijn inkomen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen